Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Proiecţie-eveniment Lux Film Days 2019 la Cinema Muzeul Țăranului

0

Cinema Muzeul Țăranului salută şi se alătură iniţiativei Parlamentului European care, de 12 ani, rămâne fidel țelului de a promova filme care iau pulsul lumii în care trăim prin acordarea anuală a Premiului LUX FILM.

Premiul urmărește intensificarea circulației filmelor europene dincolo de piața lor națională și facilitarea accesului la ele pentru un public cât mai extins, dar și încurajarea unor dezbateri și discuții la nivel european pe teme societale majore. De aceea, cele trei filme finaliste sunt subtitrate în toate cele 24 de limbi oficiale ale UE, şi mai mult, între 6 și 8 noiembrie, fiecăruia le este dedicată câte o zi de vizionări și dezbateri la nivel european.

Finalist pentru Premiul LUX FILM – „Cold Case Hammarskjöld” (regia Mads Brügger, 2019) se vede vineri, 8 noiembrie, la Cinema Muzeul Țăranului din București, la ora locală 21 00, în cadrul unei proiecții-eveniment ce are loc simultan în mai multe cinematografe din întreaga Europă. Proiecţia va fi precedată de o scurtă introducere cu Maria Salomia, ambasador LUX PRIZE în România, de la ora 20.45. Intrarea la film este liberă.

Alături de „Cold Case Hammarskjöld”, în competiție se mai află „Dumnezeu există și numele ei e Petrunija” (Teona Strugar Mitevska, 2019, distribuit în România de Bad Unicorn) și „Jocuri de putere” (Rodrigo Sorogoyen, 2018, distribuit in România de Transilvania Film).

˝Dintre cele trei, filmul lui Mads Brügger se face remarcat nu numai ca unicul documentar, ci mai ales prin maniera în care provoacă trecutul să iasă la suprafață, revendicând un fragment de istorie rămas, până acum, neexaminat. La mai mult de 50 de ani de la moartea misterioasă a secretarului general al ONU, Dag Hammarskjöld, acest caz nerezolvat intră în atenția regizorului danez care pornește o investigație amplă la fața locului, pe teritoriile a ceea ce e astăzi Republica Congo. În stilul agitprop caracteristic, Brügger ne poartă printr-un labirint de conspirații și secrete mai mult sau mai puțin credibile, cu răsturnări de situație care așteaptă după fiecare colț, dar la capătul căruia există o idee clară despre un abuz de putere covârșitor. Ceea ce descoperă nu doar că aruncă lumină asupra împrejurărilor morții suspecte a lui Hammarskjöld, dar oferă informații substanțiale despre partea nevăzută a decolonizării continentului african, asumând faptul evident că între atrocitățile colonialismului și contextul prezent există legături complexe. Reușind să scruteze și să chestioneze adevărul în sine, atât pe cel istoric cât și pe cel filmic, „Cold Case Hammarskjöld” ne conduce la concluzia că nimic nu e ce pare a fi, nici măcar filmul însuși. O vizionare esențială.˝ (Maria Salomia, ambasador LUX PRIZE în România)

Proiecția filmului va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu regizorul danez, transmisă prin live streaming în toate cinematografele participante, inclusiv la Cinema Muzeul Ţăranului. Regizorul va fi prezent la proiecția de la Bruxelles, iar spectatorii din alte orașe îi pot adresa acestuia întrebări pe Facebook, Youtube sau Twitter (folosind hashtagul #LuxPrize), la care li se va răspunde în timp real.

Filmul câștigător va fi anunțat pe 27 noiembrie în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg. Acesta va fi adaptat pentru persoanele cu deficiențe de vedere și auz și va primi sprijin pentru promovare internațională.

Publicul își poate preferatul până pe 20 ianuarie 2020, pe www.luxprize.eu. Filmul câștigător al Mențiunii Audienței va fi anunțat în cadrul Festivalului de Film Karlovy Vary, în luna iulie 2020. Votanții au șansa să fie selectați să participe la festival și să anunțe personal filmul care a câștigat cele mai multe voturi din partea publicului.

Proiecțiile simultane Lux Film Days 2019 sunt organizate de Parlamentul European, Creative Europe și Europa Cinemas.

Cinema Muzeul Țăranului, membru al rețelei Europa Cinemas, prezintă cu predilecție filme europene semnate de importanți autori contemporani, dar și producții din diferite colțuri ale lumii remarcate în circuitul festivalier. O atenție aparte este oferită filmelor românești, pentru care sunt organizate sesiuni speciale de întrebări și răspunsuri cu realizatorii. De asemenea, cinematograful găzduiește valoroase festivaluri autohtone, devenind astfel o platformă importantă de dialog cu invitații speciali din industria cinematografică mondială.

Adresă: Strada Monetăriei nr. 3, Sector 1, în incinta Muzeului Naţional al Ţăranului Român.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.