Proiecte și campanii dedicate protecției mediului, desfășurate de ECOTIC și partenerii săi

0

În luna iunie a acestui an, ECOTIC a primit din partea Comisiei Europene aprobarea co-finanțării prin instrumentul LIFE+ al Uniunii Europene a proiectului pentru conștientizarea populației privind reciclarea corectă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

Proiectul se va desfășura în perioada noiembrie 2014 – iunie 2016, sub denumirea „CARAVANA ECOTIC”.

În data de 12 noiembrie, Caravana ECOTIC a fost inaugurată oficial în București, în Piața Alba Iulia, în prezența autorităților de mediu, a partenerilor și a reprezentaților mass-media.

Componenta centrală a Caravanei este o expoziție mobilă în care sunt expuse 10 tipuri diferite de echipamente electrice și electronice descompuse, evidențiindu-se în scop educativ componentele acestor deșeuri.

Caravana ECOTIC este proiectul de conștientizare menit să contribuie la schimbarea atitudinii celor mici, precum și a adulților cu privire la protejarea mediului înconjurător și valorificarea resurselor, în special față de deșeurile de echipamente electrice și electronice.

Campanie

„CARAVANA ECOTIC” implică activ începând din data de 13 noiembrie, cel puțin 150 de școli din întreaga țară, prin desfășurarea unor ore de eco-educație, concursuri pe teme ecologice, precum și prin colectarea efectivă a acestor tipuri de deșeuri. În datele de 13 si 14 noiembrie, Colegiul I.L. Caragiale  și respectiv Școala Gimnazială “Titu Maiorescu” din București au primit vizita Caravanei.

În perioada 17 – 24 noiembrie, împreună cu Agenția pentru Protecția Mediului Olt, Caravana desfășoară o serie de activități de conștientizare privind nocivitatea deșeurilor de echipamente electrice și electronice și necesitatea colectării corecte a acestora.

5 școli din Slatina – Școala Gimnazială nr. 1, Școala Gimnazială „Nicolae Iorga’’, Școala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu”, Școala Gimnazială nr. 3 și Școala Gimnazială „Eugen Ionescu” – sunt vizitate de către Caravană, iar în perioada 21 – 23 noiembrie, locuitorii municipiului Slatina sunt invitați să viziteze această expoziție mobilă care va staționa în fața complexului compercial situat la intersecția străzii Vintilă Vodă cu Bdul. Al. I. Cuza.

Pe tot parcursul desfășurării proiectului, Caravana va avea un itinerariu care va cuprinde 30 de piețe publice din țară, unde publicul larg va fi invitat să facă cunoștință cu universul reciclării deșeurilor de echipamentele electrice și electronice.

Anul acesta, Caravana este prezentă în Alexandria, în perioada 25 – 28 noiembrie, în Giurgiu, în perioada 02 – 07 decembrie, iar în București revine în data de 08 decembrie, având activități programate până pe data de 22 decembrie. Din ianuarie, vizitele sunt reluate, iar prima destinație va fi Târgoviște.

Explicațiile, filmele și jocurile care se regăsesc în această Caravană au ca scop educativ determinarea celor care o vor vizita să acționeze corect în ceea ce privește reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice, punând accent pe beneficiile reciclării, dar și efectele negative pentru sănătate și mediu ale substanțelor periculoase conținute în DEEE.

Caravana ECOTIC, un proiect cu finanțare europeană, este o continuare a activităților de conștientizare derulate de ECOTIC în ultimii ani în direcția conștientizării mizei ecologice și economice a reciclării deșeurilor electrice și electronice.

Un alt proiect marca ECOTIC este reprezentant de Gala Premiilor Pentru Un Mediu Curat, ajunsă în acest an la cea de-a șasea ediție. Acest proiect reprezintă o formă de recunoaștere și de promovare a campaniilor dedicate protecției mediului.

Organizatorii doresc și în acest an să evidentieze noi initiative, proiecte si experiențe relevante în domeniul protectiei mediului, conservării resurselor planetei și prevenirea risipei acestora, dezvoltate de companii, instituții de învățământ, instituții publice și organizații non-guvernamentale. Popularizarea acestor practici aduce mai aproape de fiecare dintre noi contribuția celor implicați activ la consolidarea unei atitudini responsabile față de valorile mediului în care trăim, acestea fiind exemple de urmat pe viitor.

Înscrierile se fac până în data de 30 noiembrie 2014 pe http://www.galapremiilorpentrumediu.eu/inscriere-proiect

Premiile oferite câștigătorilor sunt echipamente electrice, iar premierea se va face în cadrul unei gale festive în luna decembrie.

ECOTIC, Alucro, Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România și Hotnews.ro, sub egida Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice sunt organizatorii acestei ediții a Galei Premiilor Pentru Un Mediu Curat.

Pentru mai multe detalii, accesați www.caravanaecotic.ro si www.ecotic.ro.

Despre ECOTIC:

ECOTIC este o organizație colectivă nonprofit care gestionează deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) în numele a peste 400 de producători și importatori afiliați. ECOTIC asigură și supervizează întregul proces de preluare, transport, dezmembrare și reciclare astfel încât, la final, DEEE să nu mai reprezinte un pericol. Peste 57.000 tone DEEE au fost gestionate în sistemul ECOTIC, în cei 8 ani de activitate. Consultanța promptă și specializată oferită producătorilor de echipamente electrice, baterii și acumulatori, este un element definitoriu al ECOTIC. Mai multe detalii găsiți pe www.ecotic.ro, pe pagina de Facebook dedicată Organizației ECOTIC, precum și pe pagina LinkedIn a Organizației ECOTIC.

Despre Programul Life+:

Programul LIFE+ este un instrument al Comisiei Europene care finanțează proiectele care contribuie la elaborarea și punerea în practica a politicii și a legislației în domeniul mediului. Acest program facilitează în special integrarea problemelor de mediu în cadrul celorlalte politici și mai general, participă la dezvoltarea durabilă. Programul LIFE+ înlocuiește o serie de instrumente financiare dedicate protecției mediului.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.