Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Proiecte ale fericirii in gandirea europeana

0

Fundatia Calea Victoriei va invita luni 18 noiembrie, ora 19:00, la atelierul Proiecte ale fericirii in gandirea europeana, sustinut de Nicolae Dragusin.

Pentru multi, fericirea consta in realizarea dorintelor. Dar odata realizate, dorintele nu mai aduc fericire. Atunci nici aspiratia realizarii dorintelor nu poate fi numita fericire. Situata intre aceste doua frontiere ostile, fericirea ia forma visului sau a imaginatiei, adica a visului cu ochii deschisi.

Proiecte ale fericirii in gandirea europeanaLa curs, vom descoperi ca fericirea nu e o stare (ce consta in realizarea dorintelor sau simpla aspiratie de a vedea implinit ceea ce dorim), ci un proiect. Mai exact, un proiect utopic. Genul utopic in gandirea europeana insinueaza ca fericirea ca proiect presupune cunoasterea acesteia. Dar a dori fericirea nu coincide cu a cunoaste fericirea.

Dorinta fericirii se bazeaza pe cautarea ei la nivel individual, intr-o reteta inaplicabila altora. Astfel, dorinta fericirii se preteaza doar la un nivel existential: calugarul zavorat sau stalpnic, ori mondenul afabil.

Dimpotriva, proiectul fericirii inseamna cunoasterea fericirii intr-un mod colectiv. Cunoasterea fericirii se preteaza la nivel intelectual, de unde si posibilitatea dedublarii: nefericitul care scrie despre cum poate fi realizata fericirea. Cyrano de Bergerac, de pilda, va ramane un scriitor de utopie, dar si un obiect de fascinatie. Astfel, utopia devine o forma de  a cunoaste fericirea.

Cum va fi fost cunoscuta aceasta fericire?, iata intrebarea centrala a cursului care va jalona urmatoarele cinci intalniri:

 

1. Sesiune introductiva: tipuri de utopii, polisemia termenului, etc.

 

2. Utopii in Antichitate si Evul Mediu tarziu: Platon, Morus, Campanella.

 

3. Utopii in Modernitate: Cyrano de Bergerac, Rousseau, Cabet, Owen, Marx.

 

4. Utopii inversate: Huxley, Orwell.

 

5. Sesiune concluziva: utopia drept constituent al naturii umane?

 

Lector: Nicolae Dragusin

Data incepere: 18 Noiembrie 2013; Ora curs: 19:00

Numar ateliere: 5

Frecventa: saptamanal, luni

Cost: 225 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 200 ron

Locul desfasurarii: Str. Popa Soare, nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Biserica Sfanta Vineri-Blvd Corneliu Coposu)

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

Detalii la www.victoriei.ro

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.