Proiect de comunicarea între tineri şi poliţiştii de proximitate pentru a reduce violenţa

0

Asociaţia No Abuse susţine comunicarea dintre tineri şi poliţiştii de proximitate pentru a reduce violenţa

Bucureşti, 7 iunie 2011. În preajma Zilei Internaţionale Împotriva Violenţei Asupra Copiilor – 5 iunie, Asociaţia No Abuse, în parteneriat cu Poliţia Capitalei, Direcţia pentru Sport şi Tineret a municipiului Bucureşti şi Loteria Română, a lansat proiectul “Facilitarea interacţiunii între liceeni şi poliţiştii de proximitate”.

No Abuse a dezvoltat acest proiect ca răspuns la numărul tot mai mare de cazuri de violenţă domestică din şcoli. De asemenea, tinerii implicaţi în alte proiecte ale Asociaţiei au mărturisit că nu cunosc cu exactitate care sunt responsabilităţile Poliţiei şi în ce fel îi poate ajuta această instituţie în cazul în care sunt potenţiale victime ale violenţei. De cele mai multe ori, faptele de violenţă se petrec fără ca adulţii să fie prezenţi, iar victimele nu solicită întotdeauna ajutorul poliţiştilor de teamă sau din neîncredere. O bună comunicare şi stabilirea unei interacţiuni între cele două categorii poate contribui la diminuarea gradului de violenţă în şcoli şi la prevenirea creşterii numărului de infracţiuni juvenile.

Aşa cum îi spune şi numele, proiectul facilitează comunicarea şi interacţiunea dintre poliţiştii de proximitate şi liceeni. Din punctul nostru de vedere, poliţiştii de proximitate au un rol important în combaterea violenţei pe străzi, în şcoli şi a celei în familie, de aceea am vrut să creăm un canal de comunicare pentru ca tinerii să ştie foarte clar la cine să apeleze, cum să prevină sau să acţioneze în cazurile de violenţă. De asemenea, prin acest proiect încercăm să-i încurajăm pe liceeni să se adreseze autorităţilor atunci când se află în pericolul de a deveni victime ale violenţei”, a declarat Mirela Ţincu, preşedinte Asociaţia No Abuse.

Proiectul “Facilitarea interacţiunii între liceeni şi poliţiştii de proximitate” vizează încurajarea comunicării şi colaborării dintre tineri şi poliţiştii de proximitate, facilitarea interacţiunii între autorităţi şi liceeni, precum şi schimbarea mentalităţilor prin contacte directe între părţi. Îşi propune, de asemenea, şi identificarea problemelor cu care se confruntă atât liceeni, cât şi poliţiştii de proximitate în activitatea lor ce are legătură cu delicvenţa juvenilă, precum şi creşterea conştientizării importanţei colaborării între tineri şi Poliţie cu scopul de a reduce numărul cazurilor de violenţă. Proiectul a început săptămâna trecută în Liceul Dimitrie Bolintineanu şi va continua cu Liceul Virgil Madgearu şi alte patru licee din Bucureşti care vor fi stabilite ulterior.

Acest proiect presupune opt mese rotunde la care participă tineri din licee bucureştene, reprezentanţi ai Consiliului Elevilor din liceele respective, precum şi poliţişti de proximitate din raza teritorială în care sunt situate unităţile de învăţământ implicate.

Tot pentru a lupta împotriva fenomenului de violenţă, Asociaţia No Abuse a organizat de curând o dezbatere cu privire la efectele violenţei domestice asupra copiilor. Evenimentul organizat cu sprijinul financiar al Loteriei Române a reunit parlamentari, oameni politici, reprezentanţi ai autorităţilor şi ai ONG-urilor implicate în prevenirea violenţei domestice şi protecţia drepturilor copilului, ai altor instituţii, lideri de opinie şi jurnalişti. La eveniment, Asociaţia No Abuse a prezentat câteva amendamente la legile privind violenţa domestică, aflate în dezbaterea Parlamentului, menite să vină în ajutorul victimelor şi să descurajeze agresorii.

 

Alături de „Spune mai departe” şi „Pro Dialog”, “Facilitarea interacţiunii între liceeni şi poliţiştii de proximitate” face parte din seria de proiecte derulate de Asociaţia No Abuse cu sprijinul Loteriei Române care se adresează liceenilor cu scopul de a preveni violenţa şi de a-i sprijini în cazul în care sunt victime ale acestui fenomen.

Despre Asociaţia No Abuse

Asociaţia No Abuse (www.noabuse.ro) luptă împotriva violenţei domestice şi a abuzului prin campanii de informare, conştientizare şi educare, servicii de mediere, consiliere psihologică şi legală acordate victimelor şi prin advocacy.  Prin acţiunile sale, Asociaţia aduce în dezbatere publică fenomenul violenţei în familie şi atrage atenţia diferitelor categorii de public ţintă în ceea ce priveşte implicaţiile pe termen lung pe care le generează comportamentele violente.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.