Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Proiect de accesibilizare a Bibliotecii Naţionale pentru persoanele cu dizabilităţi vizuale

0

Dream (Digital Resourcess – easy to access and manage) – proiect de accesibilizare a Bibliotecii Naţionale pentru persoanele cu dizabilităţi vizuale 

DReam (Digital Resources – Easy to access and manage)

Iniţiat de Biblioteca Naţională a României şi susţinut financiar de către Fundaţia Orange România, proiectul oferă produse şi servicii accesibilizate persoanelor nevăzătoare şi cu vedere slabă, astfel încât acestea să poată consulta documente şi informaţii, simultan şi neîngrădit, în condiţii egale cu ceilalţi utilizatori ai bibliotecii. Valoarea totală a proiectului este de 105820 RON, iar în urma câştigării programului de finanţare „Lumea prin culoare şi sunet“, Fundaţia Orange finanţează proiectul cu 86470 RON. Proiectul se desfăşoară în perioada aprilie 2013 – aprilie 2014.

Prin proiectul DReam Biblioteca Naţională a României îşi propune:

să ofere utilizatorilor cu dizabilitãţi vizuale aceleaşi lucrãri pe care le pune la dispoziţia publicului larg, adaptate nevoilor lor de lecturã.

să faciliteze accesul acestora la domenii variate ale cunoaşterii, navigarea pe Internet, precum şi informarea la timp asupra unor evenimente curente;

să dezvolte un set de instrumente care să asigure pregătirea de bază a utilizatorilor cu deficienţe de vedere

să ofere consultanţă instituţiilor culturale care doresc sã îşi accesibilizeze clãdirile, produsele sau serviciile.

 

Indeplinirea acestor obiective a fost prin punerea la dispoziţie a unor resurse inovatoare, precum:

Planuri în relief ale clădirii;

Cititoare de ecran – soft-uri ce redau vocal, în mai multe limbi, informaţia afişată pe monitorul computerului

Magnificatoare de ecran – soft-uri ce afişează, în format mărit sau folosind diferite contraste, informaţia de pe monitorul computer-ului;

Televizor cu circuit inchis – dispozitiv independent ce permite afişarea oricărui tip de document tipărit pe un ecran, în format mărit sau folosind diferite culori şi contraste de culori;

Dispozitive de scanare şi redare (vocal sau în format mărit) a documentelor tipărite;

Imprimantă Braille;

Dispozitive de lectură a cărţilor în format DAISY;

Precum şi o colecţie semnificativă de cărţi electronice şi cărţi audio.

Pentru a evita izolarea persoanelor cu dizabilităţi într-o sală de lectură anume creată, echipamentele şi staţiile de lucru adaptate pentru nevăzători au fost amenajate astfel încât să ofere acces din majoritatea spaţiilor  alocate publicului general Zona cataloagelor, Sala de Ştiinţe filologice, Sala de Ştiinţe juridice, Sala de presă, Sala pentru copii şi tineret, Sala de referinţe.

Coordonatorii proiectului sunt: Adriana-Elena Borunã, Adina Ciocoiu şi Nicoleta Rahme.

Evenimentul este urmat de o proiecţie de film accesibilizat de către Fundaţia Cartea Călătoare în proiectul „Caravana Cinema pentru nevăzători” la care sunt invitaţi să participe deopotrivă spectatori valizi şi cu dizabilităţi vizuale.

 

Despre parteneri:

Instituţie menită să identifice, să gestioneze, să comunice şi să pună în valoare tezaurul documentar naţional, Biblioteca Naţională a României contribuie la construirea unei societăţi româneşti moderne, dinamice şi bine informate, deschizând căi către cunoaşterea culturii şi spiritualităţii naţionale şi universale pentru toţi utilizatorii săi.

Fundaţia Orange se situează în centrul acţiunilor filantropice corporative şi a politicii de responsabilitate socială ale Orange România. Proiectele filantropice reprezintă o modalitate de a demonstra şi de a pune în practică valorile brandului Orange.

Ţintele principale vizate de către Fundaţia Orange sunt detectarea şi tratamentul precoce al deficienţelor de auz în încercarea de a limita consecinţele dizabilităţilor respective, integrarea persoanelor cu deficienţe de văz, de vorbire şi de auz în comunitate facilitând accesul acestora la educaţie, la cultură şi la sănătate.

/proiectulDReam

dream

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.