Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Programul de rezidențe de cercetare artistică CEREFREA Villa Noël 2016

0

Ochiul indisciplinat. Viața de zi cu zi dincolo de narațiune

11 iulie – 11 septembrie 2016

sonja-jankov-1

Prima ediție a programului de rezidențe artistice CEREFREA Villa Noël, ce a purtat titlul „Ochiul indisciplinat. Viața de zi cu zi dincolo de narațiune”, s-a încheiat pe 11 septembrie 2016 și a avut loc la Villa Noël, sediul Centrului Regional Francofon de Cercetări Avansate în Științe Sociale (CEREFREA) al Universității din București. Acesta a beneficiat de îndrumarea curatorială a istoricului de artă Alina Șerban. După aproximativ două luni de cercetare artistică la București, întâlniri cu artiști, istorici și critici de artă, galeriști și cercetători, pe data de 1 septembrie a fost organizat un eveniment ce a constat într-o serie de prezentări de artist susținute de cele trei artiste rezidente, Nicole Hewitt (Croația), Sonja Jankov (Serbia) și Romana Schmalisch (Germania).

Publicul prezent la Villa Noël a putut să asculte prezentările celor trei artiste și să dialogheze cu acestea, aflând mai multe atât despre lucrările și cercetarea realizate în cadrul rezidenței de la București cât și despre ideile, conceptele și munca acestora în general. Proiectele Speculații minore de Nicole Hewitt, Schițe mitologice ale brutalismului rezidențial din București de Sonja Jankov și Cinematograful mobil – O privire către spațiu de Romana Schmalisch au putut fi vizitate de public timp de 10 zile.

Nicole Hewitt a folosit codul metodologic al unei întruchipări corporale care, deși nu este reprezentată, este prezentă în acțiunile care au dus la obiectele expuse. Astfel, cu ajutorul desenului, textului, al video-ului și al sunetului, artista realizează o investigație asupra condiției memoriei și istoriei, încercând să coaguleze elemente disparate și să transpună dintr-un domeniu în altul diferite imagini sau gesturi.

Plecând de la afirmația lui Bogdan Bogdanović conform căreia desenul mitologic este o metodă de cercetare, în parte analitică, în parte poetică și artistică, în parte constituind un proiect pentru înfățișarea viitoare a unei locații, Sonja Jankov a încercat să abordeze brutalismul rezidențial din București. Negăsind aici clădiri construite numai din beton brut, artista a realizat desene și fotografii care reprezintă contextul lipsei brutalismului rezidențial în capitală, dar și schițe ale unui viitor imaginat al acestui tip de brutalism în peisajul bucureștean.

Artista și cineasta Romana Schmalisch și-a continuat în România un proiect extins, „Cinematograful mobil”, început în 2009. Capitolul „O privire către spațiu” analizează, din perspectiva zilelor noastre și în termenii unui experiment mental cu astronomi și astrofizicieni, diferite concepte ale unui cinema cosmic, construirea istoriei în raport cu gândirea vizuală și dezbaterile din teoria filmului și cunoașterea științifică a secolului al XIX-lea și al XX-lea.

Programul a fost conceput și realizat de CEREFREA Villa Noël și Asociația P+4 cu sprijinul Agenției Universitare a Francofoniei (AUF) si Institutului Goethe la Bucuresti. Proiectul cultural a fost co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (A.F.C.N.).

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.