Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Program HipTrip Travel Film Festival

0

hip-trip-2-2016-web

Joi, 27 octombrie

Cinemateca Eforie

Ora 19,00 – Deschidere Oficiala HipTrip Travel Film Festival

El Clasico (Norvegia – Irak, 2016, Regie: Halkawt Mustafa, Cu: Wrya Ahmed, Dana Ahmes, Kamaran Raoof, Rozhin Sharifi, Dramă. Durata: 97 min.)

El Clasico spune povestea a doi frați care suferă de nanism, Alan și Shirwan. Ei trăiesc într-un orășel kurd izolat din Irak. Alan visează să întemeieze o familie alături de iubita sa, Gona, dar tatăl fetei, Jalal,  se opune vehement căsătoriei celor doi. Știind că tatăl Gonei, de meserie cizmar, este suporter înfocat al echipei de fotbal Real Madrid, frații se aventurează într-o călătorie primejdioasă către Spania. Alan speră să-l întâlnească pe Cristiano Ronaldo și să-i dăruiască o pereche de ghete de fotbal făcută de Jalal, pentru a-l convinge pe cel din urmă să-i devină socru.

*proiecția va avea loc în prezența regizorului

Halkawt Mustafa (n. 1985) s-a născut în Sulaymani, un oraș din Kurdistanul irakian. În anul 2000, s-a mutat alături de familia sa în Norvegia, țara în care primiseră azil politic părinții săi. Trâind atât în Irak, cât și în Norvegia, Halkawt a dezvoltat un interes aparte față de contrastele puternice dintre anumite societăți. Încă din adolescență, și-a dorit să folosească filmul drept mijloc de abordare a nedreptăților sociale. Halkawt a studiat regia la Academia de Film din Oslo. Filmul pe care l-a realizat în 2011, Inimă Roșie / Rødt hjerte, a fost achiziționat de către o companie de distribuție în timpul Festivalului de Film de la Cannes și a obținut premiul pentru cel mai bun film și premiul publicului la Festivalul de Film de la Vincennes.

 

Cinema Union

Ora 19,00

Nesfârșita vară / The Endless Summer (SUA, 1996, Regie: Bruce Brown, Documentar, Durata: 95 minute)

Realizat cu un buget de 50.000 de dolari, Nesfârșita Vară a devenit cel mai cunoscut film despre surf, reușind să atragă încasări de peste 35 de milioane de dolari și să stârnească imaginația a generații de pasionați ai acestui sport și nu numai. Desemnat de celebra revistă The New Yorker drept „magnific, un film fără cusur”, documentarul  urmărește călătoria a doi surferi, Mike Hynson și Robert August, care străbat lumea în căutarea valurilor perfecte, ajungând în Senegal, Ghana, Nigeria,  Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Tahiti și Hawaii.

În anul 2002, filmul a fost inclus în Biblioteca Congresului Statelor Unite ale Americii

* proiecție cu intrare liberă

 

 

Vineri, 28 octombrie

Cinemateca Eforie

Ora 18,00

Ce-ți rezervă viitorul / Foto things to come / L’avenir (Franța – Germania, 2016, Regie: Mia Hansen-Løve, Cu: Isabelle Huppert, André Marcon, Roman Kolinka, Edith Scob, Sarah Le Picard, Dramă. Durata: 102 minute)

Nathalie predă filosofia într-un liceu din Paris. Își iubește slujba și e pasionată de legile gândirii. Căsătorită și mamă a doi copii, ea își împarte timpul între familie, elevi și mama sa posesivă. Viața lui Nathalie este, însă, zdruncinată din temelii atunci când soțul îi spune că o părăsește pentru altă femeie, își pierde mama și este concediată.

Premii și festivaluri:

Ursul de Argint – Berlinale 2016

Marele Premiu – Festivalul Internațional de film de la București (BIFF) 2016

Sarajevo Film Festival 2016

 

Ora 20,00

Cărările sufletului / Paths of the Soul / Kang Rinpoche (China, 2015, Regie: Zhang Yang, Cu: Yang Pei, Nyima Zadui, Tsewang Dolkar, Tsring Chodron, Seba Jiangcuo, Docu-dramă. Durata: 117 minute)

Într-un sătuc din Tibet, Nyima plănuiește să plece într-un pelerinaj de 2000 de kilometri, de-a lungul unui an, pentru a ajunge în Lhasa ( „Pământul Zeilor”). Câțiva prieteni, vecini și rude hotărăsc să-l însoțească. Docu-drama Cărările Sufletului urmărește pelerinajul grupului de 11 oameni care, în drumul lor spre capitala tibetană, urmează cu sfințenie ritualul de a se întinde pe pământ la fiecare câțiva pași. O extraodinară călătorie ce stă sub semnul salvării, credinței și devoțiunii.

Premii și festivaluri

Toronto International Film Festival 2015

Rotterdam International Film Festival 2016

Glasgow Film Festival 2016

Vilnius Film Festival 2016

Melbourne International Film Festival 2016

Premiul Publicului la Chichester International Film Festival 2016

 

Cinema Union

Ora 18,00

Ellen Brennan, femeia-pasăre / Looking for Exits – Conversations with a Wingsuit Artist (Danemarca – Franța, 2015, Regie: Kristoffer Hegnsvad, Documentar, Durata: 60 minute)

Povestea lui Ellen Brennan, cea mai bună practicantă a sportului extrem wingsuit flying (zbor într-n costum special cu aripi) din lume. Supranumită “femeia-pasăre”, Brennan se încumetă să se arunce de pe cele mai înalte stânci ale masivului Mont Blanc, reușind să atingă viteza de 240 km/h în picaj. Mai departe de performanțele atinse, Ellen Brennan este cunoscută drept o adevărată artistă în comunitatea practicanților de wingsuit flying. Regizorul Kristoffer Hegnsvad declară că momentul în care a văzut-o sărind de pe stâncă, de la 4000 de metri altitudine, a fost cu adevărat fascinant și că Ellen transformă acest sport într-o metaforă vizuală a alegerilor dificile pe care le avem de luat în viața de zi cu zi.

*proiecția va avea loc în prezența regizorului

Trento Film Festival 2016

DOXA 2016

Hot Springs Documentary Film Festival

 

 

 

Ora 20,00

 

Pe val / Standing on Water (Danemarca – Franța – Germania – Irlanda – Italia – Portugalia – SUA, 2015, Regie: Peter Alsted, Kristoffer Hegnsvad, Documentar, Durata: 65 minute)

 

Casper Steinfath trăiește într-un sătuc pescăresc din Danemarca. Îi este foarte frică de apă, dar vrea să devină unul dintre cei mai buni practicanți de Stand Up Paddle (surf cu vâsla) din lume. Peter Alsted și Kristoffer Hegnsvad surprind povestea lui Casper și ascensiunea acestuia, arătându-ne ce se poate întâmpla atunci când pasiunea întrece frica. Tânărul de 22 de ani nu doar că își îndeplinește visul, dar reușește să pună bazele comunității de Stand Up Paddle din Danemarca – Cold Hawaii.

*proiecția va avea loc în prezența regizorilor

Marele Premiu – Llanberis Mountain Film Festival 2016

Santa Barbara International Film Festival 2016

DokFilm 2016

NewPort Beach Film Festival 2016

 

 

 

Sâmbătă, 29 octombrie

Cinemateca Eforie

Ora 16,00

Calup de scurtmetraje

Dacă cea la cea de-a doua ediție Hip Trip v-am propus scurtmetraje românești, anul acesta am inclus în programul nostru un calup de scurtmetraje internaționale din Thailanda, Bolivia, Elveția, SUA și multe alte țări. “Scurtele” alese pe sprânceană respectă nișa festivalului și îi adaugă o nouă valență: pe lângă misiunea de a vă prezenta destinații pe care să le (re)descoperiți, o parte din aceste filme aruncă lumină asupra unor aspecte sociale și politice ce compun cotidianul global.

 

 

Ora 18,00

Frați / Brothers / Brodre (Norvegia, 2015, Regie: Aslaug Holm, Documentar, Durata: 110 min)

Markus (14 ani) și Lukas (11 ani)  trăiesc într-o casă veche din centrul orașului Oslo. Râul curge în apropierea casei lor – un paradis în inima metropolei. Mama lor a copilărit pe insula Smøla, locul în care își petrec băieții vacanțele de vară. Aslaug Holm, mama celor doi, a realizat Frați de-a lungul a opt ani, în încercarea de a documenta relația dintre frați, copilăria și adolescența lor, în același timp aruncând o privire asupra rădăcinilor familiei lor.

Premiul publicului – Nordic Docs 2015

Cel mai bun documentar – Hot Docs Canadian International Documentary Festival 2016

Marele premiu (Competiția internațională) – Taiwan International Documentary Film Festival

DocAviv 2016

Dublin International Film Festival 2016

Moscow International Film Festival 2016

DOXA Documentary Film Festival 2016

 

Ora 20,00

Drumul către La Paz / Road to La Paz / Camino a La Paz (Argentina-Olanda-Qatar, 2015, Regie: Francisco Varone, Cu: Rodrigo de la Serna, Ernesto Suárez, Elisa Carricajo, Dramă. Durata: 94 minute)

Sebastian locuiește cu soția sa în Buenos Aires. Are 35 de ani, este șomer și, în general, viața sa este destul de plicticoasă. Practică ocazional taximetria folosindu-se de maşina lăsată moştenire de tatâl său. Cand este sunat de batranul musulman Jalil, care il roaga sa-l duca in La Paz, Bolivia, Sebastian accepta sa plece intr-o calatorie care capata semnificatii neasteptate.

Premii și festivaluri:

World Cinema Amsterdam 2016

Bronze Alexander – Thessaloniki Film Festival 2015

Premiul SAGAI pentru cel mai bun actor (Ernesto Suárez) – Mar del Plata Film Festival 2015

Panama International Film Festival 2015

 

Cinema Union

Ora 11,00

Program de animație

Hip Trip Film Festival le propune micilor călători, cu vârste până la 12 ani, o selecție de scurtmetraje de animație premiate la cele mai renumite festivaluri de profil din lume. Adriana Lucaciu de la minicalatorii.ro va fi gazda unui workshop post-proiecție despre care sunt destinațiile ideale pentru a călători cu cei mici.

 

Ora 16,00

Evadare în Pustiul Urban / Urban Escape (Franța -SUA, 2015, Regie: David de Rueda, Mélanie de Groot van Embden, Documentar, Durata: 52 minute)

Mélanie de Groot Van Embden și David de Rueda aduc în cinematografe o călătorie în părțile abandonate ale Americii, din New York până în San Francisco. Ei apelează la ajutorul unor exploratori urbani renumiți, precum Steve Duncan, Bob Unsee sau Scott Haefner, pentru a afla care sunt pericolele și constrângerile pe care le înfruntă cei care se aventurează în pustiul urban, dar și care este motivația lor în explorarea acestor spații abandonate și inaccesibile. Cum ajungi să escaladezi podurile New York-ului? Cum arată un turn de răcire văzut de sus? Unde sunt ascunse silozurile de rachete din America? Cei doi regizori francezi și-au propus să găsească răspunsul la aceste întrebări și au plecat într-o călătorie de trei luni de zile de-a lungul Statelor Unite, pentru descoperi cele mai bine păzite secrete ale aventurierilor urbani.

Adventure Travel Film Festival 2016

Marele Premiu – Explorimages 2015

Urbaines 2015

Péril Jeune 2015

Mențiune specială – Les Écrans de l’Aventure 2015

 

Ora 18,00

Ultimii Exploratori pe Santa Cruz  / The Last Explorers on The Rio Santa Cruz (UK, 2016, Regie: Leon McCarron, Tom Allen, Documentar, Durata: 52 minute)

Leon McCarron revine la București cu o nouă călătorie  extremă. În iarna lui 2014, exploratorii Leon McCaron, Tom Allen și Jose Argento au înfruntat fluviul Santa Cruz. Drumul lor a fost inspirat de jurnalul de călătorie din prima expediție europeană pe cursul fluviului, condusă de Căpitanul FitzRoy în 1834. Și mai interesant este că printre membrii echipei de temerari se găsea tânărul Charles Darwin, care la acea vreme se considera un geolog și explorator amator. Cei trei temerari aruncă o privire asupra trecutului, dar ridică și întrebări care țin de viitorul incert al ecosistemului Patagoniei argentiniene. În anul 2013, a fost aprobată construirea a două baraje pe cursul Santa Cruz – Jorge Cepernic și  Nestor Kirchner. Argumentul autorităților pentru construirea acestor giganți din beton a fost evitarea unui deficit energetic excesiv al Argentinei, dar la momentul demarării acestui proiect, nu fusese efectuat un studiu de impact asupra mediului oficial.

Adventure Film Festival 2016

 

Ora 20,00

Socotra, Insula Spiritelor / Socotra, the Island of Djinns / Socotra, la Isla de los Genios (Spania, 2015, Regie: Jordi Esteva, Documentar, Durata: 66 minute)

Regizorul Jordi Esteva ne propune o călătorie nostalgică pe Insula Socotra din Oceanul Indian, cunoscută drept căminul păsării Phoenix. Camera urmărește drumul unor călători care străbat insula pe cămile. Noaptea, lângă focul de tabără, aceștia rememorează legende ale unor spirite și monștri mitici în limba socotri, derivată din limba străveche vorbită în Regatul Saba. Ajunși într-un sătuc îndepărtat, călătorii îl întâlnesc pe Ahmed Afrar, mezinul ultimului sultan al Socotrei, care le povestește despre soarta tragică a tatălui său.

 

Visions du Réel 2016

Festival de Málaga 2016

Ethnocineca 2016

Valletta Film Festival 2016

Festival International du Film de Nancy 2016

 

 

Duminică, 30 octombrie

Cinemateca Eforie

Ora 16,00

Himalaya, Tărâmul Femeilor / Himalaya, Land of Women / Himalaya, la Terre des Femmes (Franța, 2008, Regie: Marianne Chaud, Documentar, Durata: 52 minute)

În Himalaya, Tărâmul Femeilor, avem ocazia să descoperim Sking, unul dintre cele mai izolate sătuce din regiunea Zanskar, aflat la peste 4000 de metri altitudine. Localnicii au numai trei luni la dispoziție să-și adune recoltele, din august până în octombrie. Bărbații sunt plecați, încercând să câștige bani, iar femeile – de toate vârstele – trudesc din zori până-n seară și sunt îngrijorate că le va prinde iarna înainte de a strânge provizii

Premiul publicului și marele premiu – Mountain Film Festival of Autrans

Premiul pentru cel mai bun film – Film Festival of Trento

Ethnographic Film Festival

 

Noaptea Nomadă / Nomadic Nights / La Nuit Nomade (Franța, 2011, Regie: Marianne Chaud, Documentar, Durata: 53 minute)

Noaptea Nomadă, ne poartă în ținutul îndepărtat Ladakh, unde cunoaștem comunitățile de nomazi care-și duc traiul pe aceste meleaguri. An de an, tot mai multe familii își vând turmele și pleacă la oraș, gonite de condițiile grele pe care le îndură. Tundup și familia sa trebuie să decidă dacă își vor părăsi pământurile, așa cum au făcut mulți alții înaintea lor, sau dacă vor rămâne în Tarnak.

Premiul publicului – Trento Film Festival

Kathmandu International Film Festival

Film Festival of Graz

 

 

Ora 18,15

 

Latitudini / Latitudes (Brazilia, 2014, Regie: Felipe Braga, Cu: Alice Braga, Daniel de Oliveira, Michel Noher, Elisa Volpatto, Dramă, romantic. Durata: 85 minute)

Olivia este jurnalistă de modă și călătorește prin toată lumea în căutare de noi tendințe, în timp ce José, un fotograf renumit, străbate lumea la rândul său, încercând să surprindă imagini impresionante în cât mai multe țări. În timpul acestor călătorii, între Olivia și José se înfiripă o poveste de dragoste, drumurile celor doi intersectându-se în opt metropole, printre care Paris, Londra, Veneția, Istanbul și Buenos Aires.

Prezentat în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Locarno, 2014

 

Ora 20,00

Închiderea festivalului HipTrip Travel Film Festival

Căpcăunii / Les Ogres (Franța, 2015, Regie: Léa Fehner, Cu: Adèle Haenel, Marc Barbé, François Fehner, Marion Bouvarel, Inès Fehner, Dramă. Durata: 144 minute)

Membrii trupei de teatru ambulant Cehov Cabaret sunt departe de a duce o viață anostă. Își poartă poveștile dintr-un oraș în altul, iar caravana nu rămâne niciodată prea mult în același loc. Excentrici și libertini, actorii trăiesc asemenea unui trib nomad. Ei sunt „căpcăunii”, giganții ce aduc fantasticul în viețile oamenilor care vin la spectacolele lor. Problemele nu întârzie să apară, odată cu nașterea unui copil și reapariția unei foste iubiri.

Big Screen Award – Rotterdam International Film Festival 2016

Mențiune specială (competiția internațională) – Odessa International Film Festival 2016

Golden Swan – Cabourg Romantic Film Festival 2016

 

Cinema Union

Ora 16,00

Studenții – Furnici / STUDaNTS (Macedonia, 2016, Regie: Tamara Kotevska, Documentar, Durata: 50 minute)

Asemenea unor furnici care părăsesc mușuroiul atunci când mediul lor este în pericol, studenții din sud-estul Europei își părăsesc căminele pentru a găsi ceva mai bun în Statele Unite. Urmărim poveștile a trei studente macedonene ambițioase care învață să se descurce într-un mediu nou, complet diferit de cel care le era familiar. Oare chiar au găsit un loc mai bun?

Manaki Brothers International Cinematographers’ Film Festival 2016

Makedox 2016

 

 

Ora 18,00

Nostalgia verii / This Summer Feeling / Ce Sentiment de L’ete (Franța  – Germania, 2015, Regie: Mikhaël Hers, Cu: Anders Danielsen Lie, Judith Chemla, Marie Rivière, Féodor Atkin, Dramă, Durata: 106 minute)

Sasha, o tânără de 30 de ani, moare subit în toiul verii. Dispariția acesteia îi apropie pe iubitul său, Lawrence, și pe sora sa, Zoé. Deși cei doi nu se cunosc foarte bine, suferința provocată de pierderea Sashei îi poartă împreună prin Berlin, Paris și New York. Trei veri petrecute în trei orașe diferite readuc lumina în viețile lor…

Rotterdam International Film Festival 2016

IndieLisboa International Film Festival 2016

Munich Intl Film Festival 2016

Tokyo International Film Festival 2016

 

Ora 20,00

Solidream (Franța, 2014, Regie: Brian Mathé, Morgan Monchaud, Siphay Vera, Documentar, Durata: 92 minute)

Trei prieteni din copilărie își urmează visul de a parcurge harta lumii pe bicicletă și se aventurează într-o călătorie de 54.000 de kilometri. Ei înfruntă arșița deșertului Atacama și a Marelui Deșert Victoria, străbat Antarctica, îndură umiditatea junglei amazoniene, construiesc o plută ca să vâslească pe Fluviul Yukon, traversează platoul Altiplano din Bolivia și Munții Tian Shan din Kîrgîstan. De-a lungul celor trei ani, încercările care le ies în cale temerarilor dezvăluie lucruri neașteptate despre trecutul lor.

Retours du Monde 2016

Festival Au Bout du Rêve 2015

Premiul Rising Star –  Canada International Film Festival 2015

Premiul Sir Edmund Hillary Award – Mammoth Mountain Film Festival 2015

Trofeul Planète Vélo Aventure – Festival Ici et là-bas 2016

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.