Program de sănătate orală dedicat copiilor defavorizați din București

0

United Way Romania și Respiro Dental culeg zâmbete mari de la oameni mici

United Way România și Respiro Dental și-au propus să adune “Zâmbete mari de la oameni mici” într-un program de sănătate orală dedicat copiilor defavorizați din București.

foto 1

United Way România a demarat un proiect prin care își propune să asigure tratamente stomatologice pentru aproximativ 300 de copii din comunitățile sărace ale Bucureștiului. Începând din luna decembrie și până acum, în jur de 40 dintre copii au primit tratamente personalizate oferite cu grijă și profesionalism de echipa de doctori a clinicii Respiro Dental.

Sănătatea copiilor și a tinerilor este una dintre cauzele pe care United Way România le-a susținut în mod constant în ultimii ani, alăturându-se în 2012 campaniei naționale “Zâmbește România”. Cu ajutorul unei echipe de voluntari, studenți ai Facultății de Stomatologie din București, am organizat 22 de puncte de informare cu privire la igiena orală în centre maternale și grădinițe sociale susținute de United Way în București, oferind produse de igienă orală gratuite, screening-uri dentare și suport permanent pentru 3,500 de copii și 200 de mame vulnerabile. De asemenea, publicul larg a avut ocazia să cunoască mai bine problemele de sănătate cu care se confruntă beneficiarii noștri și să ne susțină eforturile cu ajutorul donațiilor prin SMS. Însă dincolo de succesul imediat, pentru United Way această campanie a ridicat și un semnal de alarmă cu privire la nevoia urgentă de tratament specializat pentru persoanele vulnerabile.

Datele cu privire la sănătatea orală la nivel european nu sunt deloc promițătoare, iar situația este și mai gravă în familiile cu venituri minime. Atunci când părinții nu au banii necesari pentru mâncare și alte nevoi primare, periuțele și pasta de dinți nu sunt deloc o prioritate. Însă această lipsă a igienei orale poate deveni critică, mai ales pentru copii și femei tinere – prin pierderea completă a dinților, probleme de inimă, nașteri premature sau avort spontan.

După cum povestește Cristina Damian, Directorul executiv al Fundației United Way România, “programul ‘Zâmbete mari de la oameni mici’ a fost creat ca o completare a eforturilor noastre anterioare și asigură, în primul rând, intervenții imediate pentru rezolvarea problemelor dentare grave ale copiilor din familii sărace. Iar mai departe, ne dorim și ca acești copii să învețe de ce este importantă igiena dentară și cum pot întreține un zâmbet sănătos”.

United Way România reușește întotdeauna să mobilizeze cât mai mulți parteneri din comunitate pentru a găsi cele mai bune soluții și pentru a le duce la bun sfârșit. De data aceasta, ne-am bucurat de implicarea și susținerea constantă a medicilor de la Respiro Dental, o clinică de top din București pentru care tratamentul stomatologic reprezintă o activitate cu reușită sigură. Tinerii doctori au oferit mai mult decât tratamente și indicații și i-au primit pe copii cu multă deschidere și prietenie, oferindu-le ceva poate și mai important: un model de urmat. Așa cum ne-a povestit Monica Balica, unul dintre doctorii implicați în program: “Au fost foarte multe momente care m-au impresionat de-a lungul acestor luni, de la faptul ca la început copiii intrau speriați în cabinet, iar acum este o adevărată competiție între ei atunci când le dau voie să stea lângă mine în cabinet să mă ajute, cum spun ei “să fie asistenta mea”. Larisa, o fetiță de 9 ani, care la început a plâns pe scaun și de care recunosc că m-am atașat, mi-a spus că ea vrea să învețe foarte bine ca să devină medic stomatolog și că mă va cauta când va crește mare.”

Alături de doctorul Dan Borteanu, care a spus primul “DA” colaborării cu United Way România în acest program, și noi ne dorim să le arătăm copiilor că “prevenția este baza sănătății dinților” și că îngrijirea corectă a danturii „este vitală pentru o dantură puternică și sănătoasă pentru restul vieții.”

Despre United Way România
United Way România este o fundaţie românească independentă, afiliată la United Way Worldwide. Misiunea noastră este îmbunătăţirea calităţii vieţii în comunitate prin încurajarea donaţiilor individuale, corporatiste şi a voluntariatului, pentru ca toată lumea să aibă şanse egale la educaţie, sănătate şi un venit decent. Alături de 55 de companii, aproape 3.000 de donatori şi 950 de voluntari, United Way a ajutat anul trecut 7.800 de persoane în situaţii de risc din Bucureşti, Cluj şi Timişoara pentru a pune în practică principiul că „mai bine” nu poate exista decât dacă înseamnă „mai bine pentru toţi”.
Despre Respiro Dental
Respiro Dental este o clinică stomatologică axată pe tratamente noi și tehnologie avansată. Este singura clinică din România și printre puținele din Europa care oferă pacienților tehnica de regenerare gingivală minim invazivă (“the pinhole surgical treatment”), o tehnică de ultima oră dezvoltată în SUA și implementată aici de către dr. Dan Borteanu. Echipa de specialiști a clinicii lucrează la cel ma înalt nivel de siguranță și bune practici medicale, grație stagiilor de pregătire și a aparaturii de top de care dispune.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează