Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Prof. Dr.  Jacky Nizard, președinte ales al Colegiului European de Obstetrică și Ginecologie (EBCOG) aleargă pentru cauza copiilor născuți prematur, la semi-maratonul București

0

Președintele ales al European Board & College of Obstetrics and Gynaecology (EBCOG), Prof. Dr. Jacky Nizard, de la Universitatea Pierre et Marie Curie din Paris, se alătură echipei Salvați Copiii la semi-maratonul din 14 mai, pentru cauza copiilor născuți prematur. Fondurile colectate vor fi folosite pentru dotarea Maternității Bucur din Capitală, care are nevoie de o masă radiantă cu modul de resuscitare, pentru a-i salva pe nou-născuții care vin pe lume înainte de termen.

Prof. Dr. Jacky Nizard

Numai în 2016, dintre cei 1.900 de copii care s-au născut la Maternitatea Bucur, 600 au fost prematuri. Multe dintre nașterile vulnerabile sunt preluate de maternitatea bucureșteană de la spitalele din regiune, care nu pot asigura intervenție medicală adecvată și imediată unei nașteri premature.

Medicul  Jacky Nizard, în vârstă de 47 de ani și tată a doi copii,  va veni special la București, pentru a atrage atenția asupra importanței pe care o are dotarea maternității în salvarea copiilor născuți prematur: ”Ce metodă minunată de a ajuta Organizația Salvați Copiii! Lucrez de un an deja cu colegi români și cu toții ne dorim ca, prin îmbunătățirea condițiilor din maternități, mama și nou-născutul să fie bine. Cu ajutor de la Salvați Copiii România, suntem deja pe drumul cel bun. Acest semi-maraton este o provocare. Sunt fericit și  mândru că fac parte din echipa care va alerga pentru cauza copiilor născuți prematur”.

„Jacky Nizard, medic la Spitalul Pitié-Salpêtrière, unul din cele mai importante centre din Europa unde sunt supravegheate sarcinile complicate cu patologie maternă, este unul dintre partenerii pe care Salvaţi Copiii se bazează în efortul de combatere a mortalităţii infantile. În ultimul an, a răspuns apelului nostru şi şi-a dedicat timpul sau susţinerii acestui program, prin workshopuri organizate de Salvați Copiii, la care au participat peste 250 de medici obstetricieni și neonatologi de la 15 maternități din întreaga țară. A făcut acest lucru pro-bono, în timpul lui liber, fapt pentru care îi mulțumesc și îl apreciez enorm”,  a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Mortalitatea infantilă, a cărei incidență este sensibil mai mare în România față de media europeană, este strâns legată de prematuritate. ”Opțiunile terapeutice ale salvării unui copil născut prematur sunt astăzi dependente de gradul de pregătire a unei maternități să intervină rapid și adecvat pentru aducerea pe lume a prematurilor și apoi menținerea lor în viață”, spune Jacky Nizard.

Și Ana Maria Brânză va alerga în echipa Salvați Copiii, pentru că viața unui copil trebuie să fie o prioritate absolută. ”Viețile copiilor născuți prematur nu depind de nicio superstiție și de nicio magie, ci de un incubator sau de altă aparatură medicală de specialitate. Cu alte cuvinte, depinde de noi ca un copi născut înainte de termen să trăiască. De aceea m-am alăturat echipei Salvați Copiii și voi alerga la semi-maraton, pentru ca la capătul cursei este vorba despre vieți salvate, despre copii care vor putea pleca acasă, în camerele decorate de părinți special pentru ei”, spune multipla campioana  olimpică la spadă.

Oana Tache va alerga, și ea, pentru cauza copiilor născuți prematur: ”Niciun drum nu e prea lung, niciun maraton nu e prea greu, nu există ideea de efort când vine vorba despre viață. De trei ani alerg la propriu alături de Salvați Copiii pentru viitorul bebelușilor născuți prematur. An de an am luat în serios importanța nevoii de  implicare, informare și de responsabilizare a comunităților cărora mă adresez atât pe www.oanatache.ro, pe canalele mele de comunicare și în rândul artiștilor români care s-au implicat. Vom continua acest demers în număr cât mai mare pentru că de neprețuit este cu adevărat viața! Alerg pentru copii! Alerg pentru viață!”, spune aceasta.

Astfel, programul pentru combaterea mortalității infantile al Organizației Salvați Copiii primește susținerea mai multor personalități publice, la semi-maratonul OMV Petrom, organizat în în Piața Constituției din București.

Pentru ca prematurii și medicii să poată câștiga lupta pentru viață, e nevoie ca maternitatea să aibă aparatură medicală necesară unei asistențe medicale de calitate. Cauza principală a mortalității infantile, a cărei incidență menține România pe primul loc din Uniunea Europeană, o reprezintă prematuritatea și, legat de aceasta, o serie de complicații în evoluția nou-născuților. ”Un copil născut înainte de termen, a cărui greutate este mică, uneori și sub 1.000 de grame, reprezintă o urgență medicală. Intervenția trebuie să fie rapidă, minutele chiar sunt de aur, iar noi, medicii, trebuie să avem la îndemână aparatura medicală care ne ajută să îi menținem pe acești copii în viață. Prematuritatea nu trebuie să condamne un copil și nu este o boală, de aceea e atât de important să îi susținem pe acești copii să își dezvolte organele, suficient cât să facă față lumii de afară”,  explică doctorul Licuța Novaseliv, șeful secției de neonatologie de la Maternitatea Bucur.

Pentru a putea dota Maternitatea Bucur cu o masă radiantă cu modul de resuscitare, necesară salvării copiilor născuți înainte de termen, este nevoie de 70.000 de lei, sumă pe care Salvați Copiii și-a propus să o strângă la semi-maratonul București.

Toți cei care doresc să susțină cauza Salvați Copiii pot dona prin intermediul site-ului http://salvaticopiii.galantom.ro/event-projects/view?id=860, iar alergătorii care vor să participe la competiție în echipa organizației trebuie să își aleagă, în funcție de nivelul pregătirii sportive, cursa la care vor să participe (cursa populară – 3,6 km, ștafetă, cursă individuală – 10 km sau semi-maraton – 21 km). Salvați Copiii îi va înscrie gratuit, le va dărui tricoul de alergare pentru eveniment, cât şi un scurt ghid de fundraising. Pentru informaţii despre înscriere, vă rugăm să ne contactaţi până la 8 mai la adresa sustinator@salvaticopiii.ro.

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii

Salvați Copiii este o organizație neguvernamentală, asociație de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic sau religios, care militează activ pentru protecția drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și cu legislația României.

Salvați Copiii adoptă o poziție independentă în raport cu acțiunile și măsurile instituțiilor, recunoscând că implementarea legislaţiei şi a politicilor publice în materia drepturilor copiilor nu poate ignora strânsa colaborare dintre autorităţi, familie, copii şi societatea în care fiecare actor implicat îşi acceptă responsabilitatea conform principiilor unui parteneriat autentic şi viabil.

În calitate de membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. În cei 26 de ani de activitate, peste 1.500.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.