Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Primul târg de inițiative cetățenești pentru oameni cu al șaselea simț: simțul civic

0

Primul târg de inițiative cetățenești din București – Oameni cu al șaselea simț: simțul civic – va avea loc pe 22 noiembrie

Târgul de Inițiative Cetățenești este un eveniment organizat în premieră în București de către Centrul de Resurse pentru participare publică: CeRe și va avea loc sâmbătă, 22 noiembrie 2014 între orele 16.00 – 20.00 la Impact Hub București (Str. Halelor nr. 5; punct de reper: zona Piața Unirii, la câteva minute de Hanul lui Manuc). Târgul se adresează publicului larg, iar scopul evenimentului este de a aduce împreună grupuri civice și organizații care acționează pentru un oraș mai aproape de oameni, în care autoritățile publice iau decizii care respectă dorințele bucureștenilor.

Program targ de initiative

Grupurile de cetățeni și organizațiile care vor participa la târg pun presiune pe primarii si politicieni atunci când spațiul în care locuiesc este sufocat de clădiri construite peste noapte, fără a respecta normele legale, atunci când locurile de joacă și spațiile verzi sunt ocupate abuziv de imobile sau spații comerciale, atunci când administrația publică adoptă proiecte cu impact asupra orașului și a vieții bucureștenilor fără să îi consulte. Printre grupurile și organizațiile prezente la târg, menționăm: Asociația Salvați Cartierele Dămăroaia și Bucureștii Noi, Grupul de inițiativă civică Lacul Tei, Grupul de Iniţiativă „Oponenţă Proiect Străpungere – Ciurel – A1”, Asociația Komunitas, Berceni de la cartier la comunitate, Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România – OPTAR, Cruciada Locatarilor, Observatorul urban, Decât o Revistă – seria Bucureșteanul, Agenția de Monitorizare a Presei – ActiveWatch -, Grupul de inițiativă „Favorit”, Street Delivery, Grupul de inițiativă Callatis-Drumul Taberei.

„Participarea publică a devenit din ce în ce mai vizibilă și pusă în aplicare, iar oamenii obișnuiți au început să se organizeze în grupuri civice pentru a determina instituțiile publice să rezolve probleme ale comunității. Este momentul să aducem la un loc toate aceste energii civice – Nicoleta Chiriță, Coordonatorul programului CeRe de organizare comunitară.

Ce se întâmplă la târg:

  • Atelier de schimb de experiență pe tema posibilităților de intervenție a cetățenilor în cazul construcțiilor ilegale. Invitați speciali: Nicușor Dan,președintele Asociației Salvați Bucureștiul și reprezentați ai Grupului de Inițiativă Ciurel.
  • Atelier de intervenții creative pe fotografii urbane, pentru copii între 9-12 ani, organizat de Asociația Komunitas – cartierul ideal perceput și imaginat prin ochii copiilor.
  • Avanpremiera piesei de teatru „4m²” (Regia: Ioana Petre, după un text de Catinca Drăgănescu), inspirat din acțiunile cetățenilor din cartierele bucureștene, care încearcă să încline balanța de putere în relație cu autoritățile publice).

CeRe – Centrul de Resurse pentru participare publică este organizația care încurajează cetățenii și ONG-urile să aibă o voce puternică în fața autorităților publice, să ia atitudine și să se implice în decizii cu impact direct asupra lor sau asupra comunităților pe care le reprezintă.

Afis_targ_farapattern

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului “Lideri pentru comunitate”, finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.  Proiectul a demarat în luna martie 2014 și se va derula pe o perioadă de 12 luni, având un buget total de 36 417,00 €. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 – 2014. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi  norvegiene accesaţi  www.eeagrants.org

 

Despre autor

avatar

Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe este o organizație neguvernamentală a cărei misiune este de a acționa pentru ca deciziile publice să raspundă nevoilor și dorințelor actorilor sociali.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.