Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Primul muzeu de arta nationala din Bucuresti se viziteaza gratuit de Ziua Culturii Nationale

0

Muzeul Municipiului București oferă, de Ziua Culturii Naționale, acces gratuit la vizitarea celui dintâi muzeu de artă națională din București deschis în 1905 de doctorul Nicolae Minovici și un spectacol online de muzică și poezie susținut de soprana Arlinda Morava, mezzosoprana Adriana Alexandru la pian și actrița Theodora Stanciu.

Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici a fost ridicat la marginea Bucureștiului în anul 1905 cu scopul de a deveni adăpost pentru o vastă colecție de artă etnografică românească și primul muzeu de profil din București, inițial denumit „Muzeul de Artă Națională Prof. Dr. Nicolae Minovici”.

„Vila neodihnei”, astfel cum a fost denumită de doctorul Nicolae Minovici, a fost proiectată pentru a avea un rol de reprezentare. La începutul secolului XX, Mina şi Nicolae Minovici se aflau în relaţii de colaborare instituţională, dar şi personală, cu lumea medicală europeană iar vizitele erau constante. Pentru a completa o imagine despre România, o ţară care se moderniza cu paşi repezi după 1860, dar care reprezenta încă un spaţiu exotic şi puţin cunoscut pentru mulţi dintre partenerii culturali şi ştiinţifici din Europa, Nicolae Minovici s-a hotărât să se dedice unui proiect, care să arate în mic, în detaliu, autenticitatea ţării sale. Acest proiect a fost muzeul de artă naţională, ce cuprinde obiecte de artă din mai toate colţurile ţării, găzduit într-una dintre primele clădiri ridicate în Bucureşti, în stil neo-românesc, de către arhitectul Cristofi Cerkez. După 1906, toţi colaboratorii externi ai lumii medicale româneşti au fost aduşi în vizită la „Vila neodihnei” pentru a cunoaşte o parte din cultura României.

Viziunea medicului s-a clădit pe o perioadă de patru decenii în care a strâns obiecte de artă națională, de la ceramică și textile tradiționale la pictură contemporană. În patrimoniul muzeului predomină obiectele textile (cămăşi, ii, fote, vâlnice, ştergare, scoarţe) şi cele de ceramică, însă muzeul deţine colecţii reprezentative de icoane, ouă încondeiate şi obiecte de lemn specifice gospodăriei ţărăneşti. Expunerea și varietatea acestora reflectă interesul pentru artă al unui colecţionar de la începutul secolului XX, conştient de importanţa actului său. Spațiile de expunere îmbină obiecte diferite într-o expunere dominată de gusturile estetice ale colecționarului. Care se îmbină armonios cu piese vestimentare ale creatorului francez Philippe Guilet prezentate în cadrul unei expoziții temporare, ce pun în valoare atât creaţia actuală cât şi tradiţia artizanală. Moda expusă în muzee cu profil artistic sau istoric reprezintă un eveniment inedit şi o noutate în istoria muzeală şi expoziţională. Iar creatorul Philippe Guilet a colaborat împreună cu numeroşi meşteri români pentru a realiza în 2011 această colecţie pe care a intitulat-o „100%.RO – Prejudecăţi”.

O video-invitație realizată de unteatru, în cadrul proiectului participativ Harta Colecționarului de amintiri (https://hartacolectionarului.unteatru.ro/), la care Muzeul Municipiului București a contribuit în calitate de partener, poate fi vizionată accesând acest link: https://hartacolectionarului.unteatru.ro/2021/12/08/muzeul-nicolae-minovici-sau-vila-neodihnei-o-poveste-relatata-de-andrei-seusan/

Spectacolul va putea fi urmărit online sâmbătă, pe 15 ianuarie, începând cu ora 10.00, pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/MuzeulMunicipiuluiBucuresti

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.