Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Primii liceeni BikeMyWay pun Bucureștiul pe harta europeană a mobilităţii durabile

0

Liceenii de la Neculce, Kiriţescu şi Coşbuc pun Bucureștiul pe harta europeană a mobilităţii durabile

15 liceeni de la Colegiul Naţional „Ion Neculce”, Liceul Tehnologic „Costin C. Kiriţescu”, respectiv Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc” din Bucureşti vor face timp de un an campanie mersului la şcoală pe bicicletă, în cadrul proiectului BikeMyWay to School. Miza este aceea de a pune capitala României pe harta oraşelor European Mobility Week 2013, Bucureştiul nefiind printre cele 21 de oraşe din ţară care au aplicat până acum măsuri permanente pentru favorizarea transportului durabil, cu bicicleta.

Proiectul BikeMyWay to School demarat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis prin programul „Youth In Action” îşi propune ca, în intervalul noiembrie 2012 – septembrie 2013, să mobilizeze 30 de elevi de liceu din două oraşe europene (Bucureşti şi Lovech, Bulgaria) să găsească şi să promoveze soluţii practice care să transforme mersul la şcoală pe bicicletă într-o realitate uzuală, încurajată de o infrastructură solidă. Liceele româneşti care au răspuns invitaţiei organizatorilor sunt Colegiul Naţional „Ion Neculce”, Liceul Tehnologic „Costin C. Kiriţescu”, respectiv Colegiul Național Bilingv „George Coşbuc” din Bucureşti.

Dezbaterea de astăzi de la Colegiul Neculcei-a implicat în dialogul cu liceenii atât pe profesorii coordonatori din cele trei licee, pe membrii organizaţiilor neguvernamentale organizatoare cât şi pe cei câţiva reprezentanţi ai autorităţilor locale care au răspuns invitaţiei – Primăria Municipiului Bucureşti (Direcţia de Mediu), respectiv Primăria Sectorului 6. Liceenii au adresat întrebări incomode acestora din urmă atragându-le atenţia asupra nenumăratelor obstacole pe care le întâlnesc atunci când vor să se deplaseze cu bicicleta şi mai ales asupra lipsei de reacţie a autorităţilor în faţa propunerilor concrete care vin de la cetăţeni.

BikeMyWay împrumută şi dezvoltă o temă europeană – bicicleta ca alternativă de transport durabil – şi îşi propune să activeze două seturi de aptitudini pentru tinerii participanţi: (1) skill-uri democratice, prin educarea capacităţii de advocacy în relaţie cu autorităţile locale şi centrale şi (2) conştientizarea beneficiilor transportului durabil pentru oraş şi mediu. În cadrul proiectului, participanţii vor cartografia şi analiza infrastructura velo din Bucureşti, vor propune un plan pentru îmbunătăţirea ei şi vor încerca să implementeze acel plan prin atragerea sprijinului comunităţii şi prin metode de advocacy în faţa autorităţilor relevante. Proiectul va atrage elevii într-un proces continuu de învăţare prin metode non-formale (blogging, cartare, fotografiere, brainstorming, prezentări interactive, traininguri) şi coaching de la experţi în advocacy şi politici de mediu.

Miza proiectului este implementarea celor 6 planuri distincte de advocacy pentru transport sustenabil generate 100% de elevi precum şi participarea Bucureştiului şi a oraşului Lovech cu cât mai multe acţiunila Săptămâna Europeanăa Mobilităţii din septembrie 2013.

Bucureştiul este a doua cea mai poluată capitală europeană, cu un aer periculos pentru sănătatea locuitorilor săi, iar principalul generator de poluare atmosferică este traficul auto. Conform studiului Ecopolis din 2011 „Calitatea aerului în București. Efecte asupra sănătații”, limitele pulberilor în suspensie (PM), a căror principală sursă este traficul rutier, sunt depășite constant în toate zonele capitalei. În același timp, studiul comparativ Ecopolis despre calitatea vieţii în capitalele UE arată că Bucureştiul este codaş în privința utilizării bicicletei ca alternativă la transportul cu maşina, cu doar 0.7% transport uzual cu bicicleta faţă de 59.6% în Copenhaga.

BikeMyWay este un proiect al Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis în parteneriat cu Asociaţia Bate Şaua să Priceapă Iapa respectiv cu Ecomission 21 Century şi Society for Investigation Practices (Bulgaria).

www.bikemyway.eu.

DESPRE EUROPEAN MOBILITY WEEK

European Mobility Week este o campanie a Comisiei Europene ce se desfăşoară în fiecare an între 16 şi 22 septembrie, pentru a încuraja autorităţile europene să promoveze mijloacele de transport alternativ şi durabil. De la debutul iniţiativei în 2002, peste 7000 de măsuri locale permanente au fost implementate în oraşele europene pentru a încuraja şi susţine mersul pe bicicletă, de la infrastructură velo la calmarea traficului şi îmbunătăţirea accesului la mijloace de transport durabil.

DESPRE ECOPOLIS

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis este o organizaţie non-guvernamentală înfiinţată în 2009 cu scopul promovării principiilor dezvoltării durabile la nivelul politicilor publice din România.  Raportat la problemele de mediu din ţara noastră, Ecopolis îşi propune să intervină cât se poate de concret, dezvoltând şi promovând politici publice răspuns la problemele structurale cu care ne confruntăm. Direcţiile de acţiune asumate, pe termen lung, de Ecopolis sunt: Cercetare pe probleme de mediu; educaţie şi participare civică ecologică, respectiv watch dog şi advocacy.

Mai multe informaţii despre actvitatea Ecopolis pe www.ecopolis.org.ro sau www.facebook.com/politicidurabile .

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.