Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Scrisoare deschisă: Primarul General Gabriela Firea recurge la practici de intoxicare publica pentru a-si justifica abuzurile din Primaria Generala

0

Scrisoare deschisă

Primarul General Gabriela Firea recurge la practici de intoxicare publică pentru a-și justifica abuzurile din Primăria Generală.

Noi, semnatarii, facem un apel public către Primarul General și către membrii Consiliului General al Capitalei să înceteze abuzurile și să redeschidă Primăria către cetățenii Bucureștiului, respectând Legea 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică. Solicităm deschiderea sălii Consiliului General, punerea proiectelor de acte normative în dezbatere publică anterior votului, precum și respectarea dreptului cetățenilor de a se adresa plenului Consiliului General. Acestea sunt instrumentele minime obligatorii de implicare a cetățenilor în procesul decizional la nivel local, prevăzute de legea administrației locale și de legea transparenței în administrația publică. Primarul Gabriela Firea și Consiliul General al Capitalei nu respectă niciuna dintre aceste obligații.

Săptămâna trecută, aproximativ 15 cetățeni, printre care și reprezentanți ai unor organizații non-guvernamentale, au intrat în sala de Consiliu General, în timpul desfășurării ședinței publice, după o oră de așteptare în fața unui reprezentant al poliției locale care insista să le comunice că nu le poate permite accesul pentru că nu sunt locuri libere în sală.

Argumentul era fals, fotografiile transmise de ziariștii din sală demonstrând contrariul – erau locuri libere și, mai mult, pe cele câteva ocupate erau instalați angajați ai primăriei – directori sau alți funcționari.

În fapt, același argument, la fel de fals, a împiedicat, în ultimele șase luni, reprezentanții organizațiilor neguvernamentale să participe, în ciuda respectării riguroase a legii și a tuturor regulamentelor, la ședințele Consiliului General.

Conform Regulamentului de Funcționare a Consiliului General al Municipiului București, Art 35 (pg 24) – ședințele Consiliului General sunt ședințe publice, Art. 50 (pg.32) – orice persoană are dreptul de a solicita participarea la ședințele Consiliului General. Toate persoanele prezente la ședința din data de 8.06.2017 au notificat Primăria generală privind intenția lor de a participa la ședința Consiliului îndeplinind această condiție. Parte dintre ei au primit confirmarea că solicitarea le-a fost înregistrată.

Constatarea că Primăria recurge la diversiunea “în sală nu sunt locuri” pentru a justifica încălcarea legii de către angajații instituției a revoltat cetățenii veniți să participe la ședința Consiliului General. La ședința de săptămâna trecută, cetățenii au intrat în primărie și au bătut la ușa sălii de Consiliu până când cineva le-a deschis și au reușit să intre.

Prezența presei a fost decisivă pentru acest deznodământ. În lipsa jurnaliștilor, care au acordat atenție cetățenilor cărora li se refuza accesul, angajații primăriei nu ar fi acceptat să le permită acestora să intre la ședința care ar fi trebuit să rămână publică doar pe hârtie.

Pentru a se apăra public în fața acuzațiilor de abuz, Primarul General a continuat stratagema diversiunii: a lansat în spațiul public – în interviurile date presei și pe propria pagină de Facebook – informații absurde, calomnioase și care nu au corespondent în realitate.

Cităm numai două dintre informațiile mincinoase ale dnei Primar General:

„Domnii și doamnele care au vrut să intre în Primărie i-au lovit pe polițiștii locali, trei dintre ei sunt acum la spital. I-au lovit cu un corp contondent, i-au dat cu capul de pereți și de uși, au făcut un scandal monstru și au intrat cu forța în primărie și cu forța în sala de consiliu general.” (Gabriela Firea pentru Digi 24, 8.06.2017)

Acele peste 30 de scaune erau ocupate deja, tot de catre cetățeni“ (Gabriela Firea pentru Antena 3, 8.06.2017)

Joi, la primăria capitalei, câțiva cetățeni au decis să întrerupă practicile inacceptabile ale primăriei de a bloca accesul cetățenilor la ședințele care, conform legii, sunt publice.

Și nu sunt publice degeaba: e nevoie să fie prezenți în sală pentru a vedea că – așa cum s-a întâmplat la ședința de joi – primarul general supune la vot decizii-surpriză privind cheltuieli de zeci de milioane de euro pentru proiecte de hotărâri care sunt depuse spre a fi adoptate în chiar ziua ședinței.

Apel susținut de:

ActiveWatch

Asociația Aviației

Asociația Dăruiește Viață

Asociația E-Romnja

Asociația Human Catalyst

Asociația Inițiativa Prelungirea Ghencea

Asociația Komunitas

Asociația Mai Mult Verde

Asociația Mișcarea Civică Miliția Spirituală

Asociația Partener Pentru Tine

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România (APADOR-CH)

Asociația Romano Butiq

Asociația Salvați Cartierele Dămăroaia și Bucureștii Noi

Carusel

Centras

Centrul de Investigatii Media

Centrul de Resurse Juridice

Centrul FILIA

Centrul pentru Inovare Publică

Centrul pentru Jurnalism Independent

Centrul pentru Legislație Nonprofit

Centrul Român de Politici Europene

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

Expert Forum

Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS)

Fundația Agenția de dezvoltare comunitară „Împreună”.

Fundația Alături de Voi

Fundația PACT

Funky Citizens

Geeks for Democracy

Grupul Civic Iancului

Grupul Civic Inițiativa Bragadiru

Grupul Civic Iubim Sectorul 3

Grupul de initiativa Callatis Drumul Taberei

Grupul de inițiativă „Oponenţă Proiect Străpungere – Ciurel – A1”

Grupul de Inițiativă Civică Floreasca

Grupul de Inițiativă Civică Tudor Vladimirescu

Grupul de Inițiativă Flamura

Grupul de Inițiativă Sala Palatului

Grupul Floreasca Civică

Grupul Luptă pentru Strada Ta

Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România – OPTAR

Policy Center for Roma and Minorities

Despre autor

avatar

Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe este o organizație neguvernamentală a cărei misiune este de a acționa pentru ca deciziile publice să raspundă nevoilor și dorințelor actorilor sociali.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.