Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Primăria a dat în judecată RADEF pentru recuperea clădirii cinematografului Favorit

0

Primăria Sectorului 6 a dat în judecată Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării  Filmelor (RADEF RomâniaFilm), pentru recuperea clădirii cinematografului Favorit.

Pe data de 14.04.2015 Primăria Sectorului 6 a depus dosarul cu nr 13458/3/2015, la Secţia II – contencios administrativ şi fiscal a Judecătoriei Sectorului 6, împotriva Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor (RADEF RomaniaFilm), aflată sub autoritatea Ministerului Culturii,  deoarece primăria a epuizat toate căile legale pentru a intra în posesia cinematografului Favorit, unde doreşte să realizeze, la cererea cetăţenilor, centrul cultural comunitar Favorit.

Proprietarul clădirii cinematografului Favorit este Ministerul Culturii iar administratorul de drept este RADEF RomâniaFilm, care funcţionează pe bază de gestiune economică şi autonomie financiară. RADEF RomâniaFilm se află sub autoritatea Ministerului Culturii,  nu în subordinea sau coordonarea acestuia.

cinema favorit

Deoarece, RADEF RomaniaFilm nu are Consiliu de Administraţie care să poată decide trecerea legală a cinematografului Favorit la primărie, reprezentanţii grupului “Iniţiativa Favorit” au fost în audienţă la Ministerul Culturii (26.03.2015), la dl Bogdan Stanoevici (secretar de stat), şi au aflat că numirea membrilor consiliului de administraţie, de către Ministerul Culturii, se face pe baza unei evaluari/selecţii prealabile, care în anul 2014 şi în primul trimestru al anului 2015 a eşuat ”din lipsă de candidaţi”. De asemenea, grupul a fost informat că Ministerul Culturii a solicitat Ministerului de Finanţe (iniţiatorul O.U.G. 109/2011 care reglementează procedura de numire a membrilor Consiliului de Admistratie) să modifice legislaţia, astfel încât consiliul să poată fi numit direct de către Ministerul Culturii, printr-un ordin de ministru. Cu toate că reprezentanţii grupului au revenit şi l-au întrebat prin e-mail pe dl. Bogdan Stanoevici dacă propunerea de modificare legislativă a fost înaintată Guvernului României, de către Ministerul Finanţelor, şi dacă aceasta se regăseşte pe agenda Guvernului, încă nu s-a primit nici un răspuns în acest sens.

După aproape 5 ani, timp în care grupul “Iniţiativa Favorit” a făcut demersuri către toate autorităţile implicate în reabilitarea cinematografului Favorit si transformarea acestuia într-un centru cultural comunitar cu funcţionalităţi exprimate în scris de către cetăţeni, după ce Primăria Sectorului 6, la insistenţele grupului, a realizat studiul de fezabilitate (2011), proiectul tehnic (2012) şi au alocat din bugetul local fonduri pentru realizarea proiectului în 2013, 2014 şi 2015, iată că singura soluţie ca proiectul Favorit să se realizeze a fost acţionarea în justiţie a Regiei Autonome de Exploatare a Filmelor (RADEF RomaniaFilm) de către Primăria Sectorului 6.

În acest sens, există un precedent încurajatorn şi recent: Primăria Timişoara a dat în judecată aceeaşi regie autonomă, RADEF RomaniaFilm, pentru recuperarea cinematografelor din localitate şi au câştigat în primă instanţă.

intitiativa.favorit@gmail.comhttps://www.facebook.com/initiativafavorit

Despre Grupul Iniţiativa Favorit: Este un grup de iniţiativă cetăţenească  format din vecini de cartier, prieteni, oameni obişnuţi din cartierul Drumul Taberei. Grupul a luat naştere în mai 2010 şi de atunci militează pentru transformarea vechiului cinematograf Favorit, aflat în ruină, într-un centru cultural comunitar, de care să beneficieze toţi locuitorii din cartier.

Despre CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică a contribuit la formarea grupului de initiaţivă cetăţenească “Favorit”, în cadrul programului de organizare comunitară, pe care îl derulează din toamna anului 2009. Prin misiunea sa, aceea de a acţiona pentru ca deciziile publice să raspundă nevoilor şi dorinţelor actorilor sociali, CeRe şi-a propus construirea unor organizaţii/grupuri civice puternice în relaţie cu decidenţii, în Bucureşti. În prezent CeRe susţine dezvoltarea grupurilor de iniţiativă cetăţenească din 4 zone: Lacul Tei, Favorit şi Callatis din Drumul Taberei şi Pantelimon. Mai multe informaţii găsiţi pe www.ce-re.ro sau facebook: @participare ”

Despre autor

avatar

Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe este o organizație neguvernamentală a cărei misiune este de a acționa pentru ca deciziile publice să raspundă nevoilor și dorințelor actorilor sociali.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.