Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Prima zi la un loc de muncă pentru 350 de elevi din capitală

0

La a XII-a ediție a Job Shadow Day®, cel mai mare program de orientare profesională pentru elevi al organizației Junior Achievement România, 350 elevi din clasele a XI-a și a XII-a din 36 de licee din capitală au petrecut ziua de 10 aprilie în umbra unui angajat din domeniul în care tinerii vor să profeseze. 54 de companii, instituţii publice şi organizaţii neguvernamentale* din cele mai variate domenii au găzduit tinerii pentru a le arăta ce înseamnă o zi la locul de muncă.

“Ce vreau să devin când voi fi mare?; Care este cea mai potrivită meserie pentru mine?; Cum să mă pregătesc ca să fac meseria dorită.”, acestea sunt întrebările la care orice tânăr se gândește înainte de a termina liceul. Programul internațional de orientare profesională Job Shadow Day®, aflat la a XII-a ediție și derulat cu sprijinul comunităților educaționale și de afaceri din toată țara, vine în ajutorul viitorilor absolvenți de liceu. Înainte de activitatea de shadowing, elevii derulează la clasă împreună cu dirigintele activităţi de orientare profesională din ghidul Job Shadow Day® prin care învaţă să scrie un curriculum vitae şi o scrisoare de intenţie, cum să se prezinte la un interviu şi în ziua de shadowing. După ziua petrecută în companie sau în instituţie, elevii împreună cu diriginţii discută la clasă despre această experienţă.

Pe parcursul zilei de shadowing, elevii participanţi, recomandați de cadre didactice şi intervievați de echipa Junior Achievement România, au observat cum lucrează angajaţii, au primit sarcini individuale şi de echipă şi au primit răspunsuri la întrebările din Jurnalul Job Shadow. Astfel ei au avut la finalul zilei o radiografie a profesiei respective, înțelegând care sunt studiile necesare, responsabilităţile şi dificultăţile, echipamentele folosite şi modul de lucru în echipă. La rândul lor, angajatorii au aflat mai multe despre așteptările și pregătirea tinerilor de liceu, putând să contribuie activ la formarea lor profesională timpurie.

Job Shadow la Risk Control

Cele mai dorite domenii de anul acesta sunt: instituții publice (35%), IT&C (15%), sănătate (13%), cultură/artă (9%), finanţe-bănci (9%), juridic (8%), marketing şi comunicare (7%), turism & HORECA (6%), jurnalism (6%), resurse umane (5%).

“Experiența Job Shadow a avut un mare impact asupra perspectivei mele privind domeniul psihologiei și reprezintă un factor important în luarea deciziei cu privire la cariera mea profesională. Am avut ocazia să cunosc oameni minunați, cu o experiență și calificare impresionantă de la care am avut ce învăța și de la care pot «fura meserie»” – Carina Udrea, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național Gheorghe Șincai din București

“Această experienţă mi-a arătat că trebuie să îmi imbunătăţesc abilităţile şi că lucrul într-o companie ca cea în care am fost nu este deloc uşor.” – Mihai Stanciu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Economic A.D. Xenopol din Bucureşti.

Ne dorim ca Job Shadow să devină o practică obișnuită a angajatorilor care își înțeleg rolul de investitori în educația și formarea tinerilor. Aceasta nu este o simplă vizită în companie sau instituţie în care elevii sunt spectatori, ci este o zi normală de muncă în care elevii primesc sarcini de lucru, sunt implicaţi în activităţile curente ale echipei şi sunt încurajaţi să contribuie la proiectele în lucru. O zi în care un licean ia contact cu mediul de afaceri sau instituțional şi observă ce se întâmplă într-o zi de muncă din punct de vedere al responsabilităţilor, al relaţiilor dintre colegi şi al relaţiei cu clientul este o zi câștigată pentru toată lumea: elevi, angajați, profesori și părinți ”, declară Daniela Staicu, Marketing & Communication Manager la Junior Achievement România.

Programul Job Shadow Day® se adresează și elevilor din clasele 0-X, aceștia petrecând o zi de lucru la locul de muncă al unuia dintre părinți. În acest an, la program participă peste 28.000 de elevi (6-19 ani) din 200 de localități din toată țara, numărul participanților triplându-se în ultimii trei ani.

Partenerii Job Shadow Day® – Bucureşti, ediţia 2014

Companii

Arhitect Anca Iordan, Atelier Allkimik, Avon, Băcănia Veche – the Charity Shop, BDO, Beldi Tours, Business Review, DaSein Arhitectură Urbană, Educativa, Elevate, Fotograf Alexandra Paşca, FrameBreed Studio, Freescale Semiconductor, Gefco, GMP PR, Help Net, Intel Romania Software Development Center, JW Marriott Bucharest Grand Hotel, KPMG, LEC Academy, Londra 17 – Salon de coafură, McDonald’s, Psiholog clinician Mihnea Cojocaru, Mirela Vescan – make-up artist, Novel Research, Novotel, Radio XXI, Raiffeisen Bank, Realitatea TV, Regina Maria – rețeaua privată de sănătate, Respiro Dental, Risk Control, Rock FM, Saatchi&Saatchi, Saatchi&Saatchi PR, Servier Pharma, Tradeville, Trupa Byron, TVH, Internetcorp – www.wall-street.ro, Zoiţa Delia Călinescu – artist plastic.

Instituţii şi organizaţii neguvernamentale

British Council, Facultatea de Chimie Aplicată – Universitatea Politehnică Bucureşti, Facultatea de Medicină Veterinară – Clinica, Fundaţia Licinium, Gradiniţa Ciupercuţa, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Ministerul Apărării Naţionale – Unitatea 1668, Policy Center for Roma & Minorities, Poliția Capitalei, Romaero, Teatrul de Comedie, Teatrul Odeon, Tribunalul București.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.