Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Prima aplicaţie digitală privind gestionarea spaţiul verde se lansează în Bucureşti: Copacul Incotroceni

0

Cotroceniul este un cartier cunoscut pentru parcurile şi copacii săi, fiind ca o mare gradină într-un oraș sufocat de trafic şi extrem de poluat. Cu toate acestea, străzile cartierului au avut de suferit în ultimii ani datorită toaletării excesive a copacilor din aliniamentul stradal şi defrișării de copaci care nu a fost urmată de un proces de replantare. Astfel, după toaletare mulți copaci s-au uscat. Unii copaci au fost tăiați si au rămas buturugile, iar in locul unor copaci s-a asfaltat pentru a obține locuri de parcare pe trotuar.

În urma consultărilor efectuate în comunitate, a rezultat că problema spaţiilor verzi este una prioritară pentru vecini. Astfel,Incotroceni – Oameni, Idei, Poveşti  a lansat proiectul „Copacul Incotroceni”, prin care, împreună cu mai mulţi voluntari din cartier, am cartografiat pe teren spaţiile verzi de pe aliniamentul stradal pentru mai multe străzi, identificând 165 de alveole fără copaci, având copaci uscaţi, buturugi sau alveole asfaltate. Astfel, s-a realizat o hartă cu copacii tăiați sau uscați din cartier, arătând locația şi realizând poze cu fiecare copac în parte. S-au identificat în această etapă 165 de alveole unde sunt copaci tăiați, uscați, unde copacii lipsesc, sau alveolele au fost asfaltate. Această muncă de documentare a fost prezentată apoi comunităţii în cadrul „Agora Incotroceni” în luna iulie. Vecinii s-au arătat interesaţi de ideea replantării spaţiilor verzi şi şi-au exprimat tot sprijinul pentru a ne duce proiectul la bun sfârşit. Prin petiția „Copacul Incotroceni”, semnată de 239 de cetăţeni, am solicitat autorităţilor locale să planteze copacii pe străzile documentate.

Un prim pas a fost deja făcut. Primii 120 de copaci (tei) au fost deja plantați de către Primăria Sectorului 5 a Municipiului București în alveolele libere, 20 dintre aceştia fiind puşi la dispoziţie de comunitate.

c

Între timp, am obţinut un microgrant în cadrul incubatorului de proiecte comunitare Generator de proiecte comunitare la firul ierbii, cu care am dezvoltat aplicația digitală „Copacul Incotroceni”. Este vorba despre o platformă centralizatoare, care permite  colectarea şi încărcarea informațiilor referitoare la starea copacilor de pe aliniamentul stradal din cartier, urmând ca, în baza rapoartelor făcute, acţiunile de replantare/toaletare să fie implementate de autorităţile locale ale sectorului. Prin această aplicaţie digitală, comunitatea va fi implicată în colectarea de informaţii, în vederea actualizării datelor din cadrul Registrul Spaţiilor Verzi şi va participa activ în procesul de replantare.

Cum funcţionează aplicaţia digitală?

  • Accesează adresa: copacul.incotroceni.ro
    • Bifează starea copacului, selectând descrierea potrivită
    • Încarcă poza
    • Trimite raportul

Ce vom face cu informațiile obţinute?

Informațiile colectate de la utilizatori vor fi trimise către autoritățile locale pentru a organiza activităţi de replantare în cartier.

Ne dorim ca, în timp, această aplicaţie să poată fi extinsă la nivelul întregului Bucureşti, cuprinzând informaţii complete despre spaţiile verzi din capitală, care să fie apoi integrate într-un sistem de management inteligent al oraşului, așa cum se întâmplă în New York: https://tree-map.nycgovparks.org/

Prin urmare, avem plăcerea de a vă invita la evenimentul de lansare a aplicaţiei „Copacul Incotroceni”, joi, 17 noiembrie, de la ora 19.00, la Marvin Wineshop, Bar & More (Strada Sf. Elefterie nr. 8).

FB: https://www.facebook.com/events/1523932027620539/

Doar prin implicarea cetăţenilor putem avea un cartier mai verde! Vă aşteptăm la eveniment!

jpg-print-screen-harta2

Echipa Incotroceni

Asociaţia Incotroceni – Oameni, Idei, Poveşti şi-a propus să facă din Cotroceni un spațiu mai bun de locuire, un cartier mai primitor şi mai armonios pentru toți locuitorii săi. Provocarea Incotroceni – Oameni, Idei, Poveşti este de a iniția acțiuni pentru a veni în întâmpinarea nevoilor comunităţii din cartierul Cotroceni, în vederea unei mai bune cunoașteri a resurselor locale, a consolidării sentimentului de apartenenţă la comunitate, a implicării active şi creative a locuitorilor, în vederea dezvoltării şi valorificării patrimoniului cultural, arhitectural şi urbanistic al cartierului.

FB: https://www.facebook.com/incotroceni

Web: www.incotroceni.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.