Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

PREMIERA TOSCA de Giacomo Puccini la Opera Naţională Bucureşti

0

Opera Naţională Bucureşti prezintă o nouă premieră spre finalul stagiunii 2013-2014: TOSCA de Giaccomo Puccini, în regia lui Alfred Kirchner în 6 iunie, de la ora 19.00. Cu un decor minimalist, creat de scenograful Karl Kneidl, atmosfera din „Tosca” nu este una romantică și poetică, ci una pasională, mistuitoare și sumbră, potrivit lui Giaccomo Puccini.

Primele reprezentaţii ale noii premiere „Tosca” la Opera Naţională Bucureşti vor fi conduse de către dirijoarea canadiană Keri Lynn Wilson, aplaudată de publicul român în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu” şi pe scena Operei bucureştene. În cadrul acestor reprezentaţii vor putea fi ascultaţi mai mulţi artişti invitaţi, printre care soprana Iano Tamar, tenorii Marcello Giordani, Daniel Magdal, Bogdan Zahariea şi baritonul Luis Ledesma.

AFIS TOSCA_ONB

Alfred Kirchner, regizor german de operă, şi-a început cariera în teatru ca actor. Ulterior, între anii 1994 şi 1998 a pus în scenă Teatralogia „Inelul nibelungilor” de Richard Wagner la teatrul de operă construit de compozitor la Bayreuth. A montat numeroase spectacole la Opera din Frankfurt printre care „Die Soldaten” („Soldaţii”) de Bernd Alois Zimmermann, „Evgheni Oneghin” de Piotr Ilici Ceaikovski, „Manon Lescaut” de Giacomo Puccini, „La Bohème” de acelaşi compozitor.

În 2001, a pus în scenă „Tosca” de Giacomo Puccini la Frankfurt în 2001, iar în 2008 a montat acelaşi titlu împreună cu scenograful Karl Kneidl la Volksoper din Viena, spectacol care a avut premiera pe 12 octombrie 2008. Aici a colaborat cu dirijorul Josep Caballé-Domenech, iar această producţie a fost preluată de Opera Naţională Bucureşti.

Despre producţia „Tosca”, regizorul Alfred Kirchner declara în 2008 pentru „Wiener Zeitung”: Consider indispensabilă recunoașterea imensei diversități muzicale și scenice, capacitatea de a putea trage propriile concluzii referitoare la motivele și la modul de acțiune a personajelor. De aici reiese întreg universul piesei, capacitatea de vedea printre amestecul și alăturarea rapidă și zgomotoasă  a  unor noi forme de exprimare și prin aceasta nu doar a savura o piesă plină de trăiri sentimentale ci și de înțelegere a acesteia.

             Premiera mondială a avut loc la 14 ianuarie 1900 la Teatro Costanzi, astăzi Opera di Roma, rolul titular fiind interpretat de cântăreaţa de origine română Hariclea Darclée, pentru care se spune că ar fi fost compusă aria „Vissi d’arte, vissi d’amore” („Am trăit arta, am trăit iubirea”).

După premieră, criticul Lodi scria în publicaţia „Il Messaggero”: „O revăd încă pe Hariclea Darclée cu frumosul ei obraz scăldat în lacrimi, cântând romanţa „Vissi d’ arte”, pradă unei sublime abandonări. Ea a avut accente de neuitat, fiecare frază, fiecare cuvânt izvorau din inimă (…). Încă de la primele măsuri teatrul s-a scăldat în bucuria melodiei, emoţionându-se şi palpitând împreună cu protagonista (…).

PREMIERĂ

Vineri, 6 iunie, ora 19.00

„Tosca”

Operă în trei acte de Giacomo Puccini

Libretul de Luigi Illica şi Giuseppe Giacosa după drama „La Tosca” de Victorien Sardou

Dirijori: Keri Lynn Wilson / Adrian Morar

Regia: Alfred Kirchner

Scenografia: Karl Kneidl

Maestru de cor: Stelian Olariu

Asistent de regie: Rudolf Klaban

Maestru cor de copii: Smaranda Morgovan

Distribuţia în stagiunea 2013/2014:

Floria Tosca – Iano Tamar (invitată) / Iulia Isaev / Madeleine Pascu

Mario Cavaradossi – Marcello Giordani (invitat) / Daniel Magdal (invitat) / Bogdan Zahariea (invitat)

Scarpia –Luis Ledesma (invitat) / Ştefan Ignat / Valentin Vasiliu

Angelotti – Marius Boloş / Mihnea Lamatic

Sacristanul – Horia Sandu / Iustinian Zetea

Spoletta – Lucian Corchiş / Valentin Racoveanu

Sciarrone – Vasile Chişiu / Daniel Filipescu

Temnicerul – Dan Indricău / Florin Simionca

Păstorul – Victoria Radu / Andreea Sali

Următoarele reprezentaţii: 8, 13, 15 iunie

* Decorul şi costumele fac parte dintr-o producţie a Volksoper Wien, 2008

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.