Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Premieră medicală în România: tratamentul hibrid al anevrismelor aortice

0

 Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza, singurul spital privat din România care cuprinde toate specialitățile inimii, anunță realizarea unei intervenții de excelență: tratamentul hibrid (chirurgical și intervențional), în condiții de urgență, al unui anevrism voluminos al arcului aortic, la un pacient de 82 ani.

Pacientul a fost adus la Spitalul Monza după ce diagnosticul a fost stabilit în alt centru, unde intervenția a fost considerată cu risc major de mortalitate. Având în vedere vârsta avansată a pacientului, echipa cardiologică, anestezică și cardio-chirurgicală din cadrul Cardiac Center a confirmat faptul că riscul unei intervenții chirurgicale clasice cu oprire circulatorie completă este prea mare.

După evaluarea radiologică completă prin tomografie computerizată a întregii aorte și după echilibrarea pacientului, echipa de chirurgie cardiovasculară a realizat deconectarea vaselor arcului aortic pentru ambele brațe și pentru creier, prin ligaturarea și transferarea acestora într-un bypass unic, implantat într-un segment de aortă sănătos.

“Aceste vase aveau originea la nivelul unei porțiuni de aortă dilatată anevrismal și fisurată, cu hematom peri-aortic. Intervenția efectuată pe cord bătând, sub anestezie generală, dar fără oprire cardio-circulatorie, s-a efectuat prin toracotomie minimă (incizie în torace de max. 10 cm). Astfel, trauma a fost redusă la minimum, iar recuperarea post-operatorie a fost rapidă. Dacă alegeam varianta în care opream inima, din cauza vârstei înaintate a pacientului, la finalizarea intervenției exista riscul major ca inima să nu mai pornească”, a spus dr. Theodor Cebotaru, șef de secție Chirurgie Cardiovasculară la Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza.

Imediat după intervenția de debranșare a ramurilor arcului aortic pentru brațe și creier, pacientul a fost transferat în sala de intervenții endovasculare, unde echipa de cardiologie intervențională a introdus, pe calea vaselor de la rădăcina coapsei (artera femurală), la nivelul anevrismului aortic, o proteză auto-expandabilă ce a fost eliberată din peretele aortic sănătos în aorta ascendentă, până în peretele sănătos în aorta descendentă.

“Anevrismul fisurat al arcului aortic a fost eliminat complet din circuitul sanguin, eliminându-se riscul ca ruptura acestuia să se completeze printr-o hemoragie internă intratoracică gravă. Procedura a fost realizată sub control radiologic, iar poziționarea precisă a protezei a respectat bypass-ul pentru vasele supra-aortice abia implantate”, a spus conf. dr. Șerban Bălănescu, șef de secție Cardiologie Intervențională la Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza.

Astfel, a fost aleasă soluția optimă de tratament pentru pacient (hibrid: chirurgical și intervențional, succesiv și rapid) prin care tratamentul unei boli acute grave și amenințătoare de viață a fost efectuat cu traumatism perio-operator redus și cu complicații intra și post-operatorii minime. Evoluția post-operatorie a pacientului a fost optimă cu trezirea rapidă după anestezia generală cu funcții vitale optime (neurologică, renală, respiratorie și cardiacă). Reușita intervenției aortice complexe a depins de colaborarea extrem de strânsă între clinicieni, radiologi, cardiologi intervenționiști și chirurgi cardiovasculari, iar la rezultatul optim au participat toate departamentele Cardiac Center ale Spitalului Monza.

Intervenția descrisă mai sus face parte din Programul de Intervenții Cardiovasculare Structurale Complexe la care este angajat Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza. Acest program include intervenții endovasculare și chirugicale minim-invazive pe valvele cardiace, în defecte cardiace congenitale la copii și adulți, precum și la nivelul aortei toracice și abdominale. De asemenea, parte din program este implantarea de valve cardiace protetice pe cale endovasculară, de dispozitive ocluzive pe defecte congenitale intracardiace și de endoproteze aortice de ultimă generație pentru anevrismele de aortă.

Despre anevrismele de aortă și tratamentul acestora

Anevrismele de aortă reprezintă dilatații localizate sau difuze pe traiectul vasului de sânge principal al organismului, care conduce sângele oxigenat de la inimă către creier, membre și toate organele interne. Aceste dilatații, numite anevrisme, când un anumit segment al aortei se dilată cu peste 50% peste diametrul normal al vasului (de maximum 30 mm) pot interesa fie aorta toracică, fie pe cea abdominală, iar în unele cazuri vasul poate fi sever dilatat pe toată lungimea. Cauzele sunt fie genetice, fie legate de hipertensiunea arterială sau de hipercolesterolemie. Boala este lent progresivă și, cel mai frecvent, nu produce nici un simptom, descoperindu-se fie cu ocazia unui examen radiologic sau ecografic, fie în cazuri deosebit de grave, în timpul unei complicații acute. Cea mai gravă complicație a anevrismelor aortei o reprezintă rupturile bruște, cu hemoragii cataclismice, al căror risc crește odată cu creșterea diametrului vasului. Astfel, se apreciază că diametrele anevrismelor peste care există risc de ruptură sunt de 55 mm pentru aorta abdominală și de 65 mm pentru aorta toracică.

Tratamentul clasic al anevrismelor aortice mari este cel chirurgical prin înlocuirea segmentului de vas bolnav cu un tub protetic implantat de chirurg, ceea ce impune adesea oprirea completă a circulației. Tratamentul alternativ, mult mai puțin traumatic și mai bine tolerat mai ales de către pacienții în vârstă cu boli multiple asociate, îl reprezintă implantarea pe calea vaselor de sânge de la rădăcina coapselor a unor proteze tubulare cilindrice care se pot auto-expanda în interiorul aortei dintr-un segment sănătos în alt segment sănătos al vasului, scoțând din circuitul sanguin dilatația anevrismală. O mare problemă o reprezintă însă păstrarea irigării cu sânge a ramurilor principale ale aortei, care pot avea uneori originea în segmentele dilatate ale vasului.

Despre Cardiac Center

Având în vedere experiența extensivă a grupului “Policlinico di Monza” în dezvoltarea centrelor specializate în afecțiunile inimii, Spitalul Monza din România a debutat, în iulie 2012, ca centru de excelență în chirurgie cardiovasculară. Ulterior, pe măsură ce s-au dezvoltat și alte secții, specialitățile inimii au fost integrate în Cardiac Center: cardiologie, cardiologie intervențională, electrofiziologie și aritmologie, chirurgie cardiovasculară și reabilitare cardiovasculară.

Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza este singurul centru medical privat din România care cuprinde toate specialitățile inimii într-un singur loc, asigurând servicii integrate de diagnostic, tratament și reabilitare. Echipa Cardiac Center este formată din peste 30 de medici și 50 de membri în echipa de suport, iar aceștia colaborează cu medicii ultraspecializați din grupul “Policlinico di Monza”.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.