Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Premieră: Marea Rușine 20 Februarie –  162 de ani de la  Dezrobirea Romilor

0

Alina Șerban și Compania de teatru Untold Stories/Povești nespuse, cu sprijinul Centrului Național de Cultură a Romilor-Romano Kher, prezintă Marea Rușine, prima piesă de teatru  despre sclavia romilor.  Reprezentația va avea loc pe 20 Februarie 2018, ora 19.00, la ARCUB.

De cine este spusă istoria? A cui istorie este spusă şi cum? Cum ne asumăm o identitate?

Spectacolul de teatru Marea Rușine este inspirat din istoria romilor și este prima piesă de teatru din România care abordează, documentat, această temă. Piesa Marea Rușine gravitează în jurul temei ruşinii, reconstituind pe scenă toată gama emoțională a acestui complex de trăiri resimțit la nivel colectiv față de un episod neasumat din istorie. O tânără masterandă de etnie romă, personajul principal al piesei, readuce în actualitate toată paleta de ”rușini” asociată unui trecut îngropat și uitat, când propune coordonatorului disertatiei de masterat o temă tabu pentru mediul academic românesc: sclavia romilor. Rușinea, în toate formele ei, de la frică, mânie, pudoare, jenă și până la ocară, batjocură, ofensă, este redescoperită și retrăită la nivel individual, așa cum a fost resimțită la nivel colectiv, de personajele care gravitează în jurul poveștii: profesori, colegi, familie.

Premiera Marea Rușine marchează ziua de 20 Februarie, Ziua Dezrobirii Romilor, la cea de-a 162-a aniversare. Marea Rușine leagă o istorie dureroasă și deseori incomodă de povești individuale și prezintă impactul a 500 de ani de robie asupra relațiilor actuale dintre romi și neromi.

Spectacolul Marea Rușine marchează simultan primul proiect de teatru regizat de o femeie romă din România și prima piesă de teatru despre istoria robiei romilor cu o distribuție de actori  profesioniști romi si neromi.

Alina Șerban este inițiatoarea teatrului politic rom din România, începând cu anul 2009, devenind cunoscută cu piesa feministă autobiografică „Declar pe propria raspundere” în 2011. Absolventa de la UNATC si de la Royal Academy of Dramatic Art (RADA) la Londra, Alina Șerban a jucat în 2017 în scurt metrajul Scris/Nescris, singurul scurtmetraj din Romania nominalizat la European Film Awards. Ea a jucat și rolul principal în  două filme europene de lung metraj: Seule à mon mariage  (Belgia) și Gipsy Queen (Germania), iar în prezent este imaginea festivalului One World Romania, ediția 2018.

În 2017 Alina Șerban a fondat compania de teatru Untold Stories/Povești Nespuse. Asociația Untold Stories/Povești Nespuse are ca membri artiști romi și români, angajați în dorința de a dezvolta împreună dialoguri și proiecte culturale deosebite.

Istoria sclaviei romilor lipsește din manuale, lipsește din mentalul colectiv și lipsește din discuțiile societății românești contemporane. Marea Rușine este un pas necesar pentru a ne confrunta, în sfârșit, cu această istorie.

Intrarea la spectacol este liberă, rezervari la adresa de e-mail: secretariat@cncr.gov.ro.

Un spectacol Untold Stories/Povești Nespuse,

cu sprijinul Centrului National de Cultură a Romilor-Romano Kher

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.