Premieră: primul spectacol BUTOH din România, METANOIA X

7

metanoiaX

Regia, dramaturgia si coregrafia: Constantin Enache

Muzica: Valentin Luca & Various artist

Colaj muzical: Ioan Grumazescu

Designer-vestimentar: Andrei Iordache

Scenografie: Constantin Enache

Light-design: Alexandru Bibere

Clasa: Prof. univ. dr. Raluca Ianegic

Asist. univ. dr. Valentina de Piante Niculae

Durata: 50 min.

Data: 14 si 15 mai

Ora: 19.00

Locatia: Sala Berlogea, et.1, din cadrul U.N.A.T.C.- Bucuresti

bun

Interpreti:

Sabina Ionita

Ana Visan

Diana Gal

Daniel Golita

Alexandru Malaeru

Cristian Hariga

Constantin Enache

Cu sprijinul:

Institutul Diplomatiei Culturale

-CONCEPT-

Spectacolul meu de Master isi propune sa surprinda unele aspecte ale conditiei umane. Ma gandesc la faptul ca individul uman angrenat in social este o fiinta care incearca adesea sa se descopere pe sine insusi; demersul ce se contureaza astfel in intalnirea cu  semenii este obturat de aspecte negative.

Socialul manifestat intr-un asemenea context poate sa distorsioneze multe date ale fiintei umane. Subliniez faptul ca structura fiintei umane presupune si un numar de manifestari negative; aceste interferente pot conduce la un statut derizoriu. Caut in piesa mea si o evidentiere a capacitatii umane de a se elibera intr-o masura considerabila de aspecte negative care ii marcheaza personalitatea si comportamentul.

-ARGUMENT-

Plecand de la numeroase intrebari interioare, de la anumite framantari personale manifestate in tot demersul parcurs  atingerii cu cat mai mare fidelitate a anumitor imagini ”fulger” care imi treceau prin cap si a intregului proces de creatie din laboratoarele tinute, am incercat sa creez o noua lume, un nou univers.

Fiind realmente fascinat de lumea si de fenomenul butoh, am reusit prin lucru continuu cu cei implicati in acest proiect, sa obtin ceva din acea amprenta hieratica si stranie a dansului butoh la nivelul limbajului coregrafic si fireste la nivelul intregii unitati stilistice propuse.

Etimologia si simbolistica cuvantului ’’metanoia’’: cuvant ce isi gaseste originea in limba greaca si desemneaza procesul de a experimenta o angoasa si ulterior de a se crea o pozitiva psihologica, o re-constructie psihotica spre si pentru vindecare, iar adaugarea lui ’’X’’ este justificata de o individualizare/particularizare a fiecarei fiinte umane, care devine in acest context universal valabila.

Pentru mine, butoh reprezinta un univers deosebit de fascinant, un vector mistic constant, o insiruire de fotografii care redau o alta forma de viata, o cinematografiere de istorii si mitologii instersectate si o radiografiere fidela a specificului vizual hieratic si straniu, un strigat mut intr-un telur zbuciumat.

Cei care practica butoh, ii consider a fi nu oameni ci, fiinte a caror identitate inca nu se cunoaste, entitati sacre aflate pe un taram profanat, creaturi aproape extraterestre, rezultand astfel o forma de dualitate dintre om si o alta specie inca nedefinita.

Imaginile grotesti precum cele ale mortii, distrugerii si deformarii, considerandu-le o oportunitate de a descoperi frumusetea intunecata a sufletului si totodata, constituie un prilej de a ne descoperi pe noi insine, de la origini.

Deopotriva, butoh vorbeste despre un corp metamorfozat, revoltat, contorsionat, un corp aflat intr-o stare de transa si permanenta tensiune. Din punctul meu de vedere Butoh, imi pare a fi supremul cuvant al dansului, forma sa superioara. Consider ca cele mai importante evenimente din viata oricarei fiinte sunt durerea, moartea, iubirea. Imi plac acele coregrafii asupra carora timpul a lucrat. In butoh, gasim intreg repertoriul problematic al fiintei umane.

Dupa cum afirma unul dintre pionerii acestui tip de limbaj coregrafic Tatsumi Hijikata, putem deduce cu usurinta frumusetea dubla intunecata a naturii umane, uneori atat de infricosatoare dar care poate capata ulterior un sens revelator: ”In interiorul fiecaruia dintre noi exista 50% intuneric, un loc intunecat despre care nu stim nimic, despre un intuneric care asteapta sa fie descoperit.”

Un alt maestru butoh Hikaru Otsubo, afirma ca Butoh este nu doar dans ci: ’’ experienta personala, istoria ta ca om, prin ce ai trecut, prin ce ai trait si este in fapt  o activitate zilnica, mai degraba un comportament din care ies miscari. Butoh are la baza totalitatea evenimentelor zilnice, cotidianul. Pe cand eram student si studiam pictura, incercam sa ma regasesc sa vad ce voi face in viitor, eram foarte sensibil, aveam antene pe tot corpul meu, eram chiar irascibil – asa am ramas si aveam mult timp liber, eram student, eram tanar.

Butoh – adica a pasi in miscare- imi aminteste de faptul ca voi va uitati in sus cand il cautati pe Dumnezeu, iar noi in Asia ne aplecam, pasim pe pamant, e o cautare.”

Tin sa le multumesc din inima si cu profunda recunostiinta ma aplec in fata doamnelor profesoare Raluca Ianegic si Valentina de Piante Niculae pentru realul suport, increderea, sustinerea , incurajarea si rabdarea manifestata pe parcursul acestor ani de studiu in cadrul Masterului, fara de care nu realizam acest spectacol. Multumiri aduc deopotriva tuturor celor angrenati in realizarea acestui spectacol-premiera si Institutului Diplomatiei Culturale.

Constantin Enache – Prezentare Generala– Bio & Activity:

Absolvent al Colegiului National de Arte „O. Bancila”, sectia – Coregrafie, Iasi, al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L.Caragiale”, Bucuresti, Departamentul: Artele Spectacolului – Coregrafie, cls prof.univ.dr. Sergiu Anghel si Master in Arta Coregrafica, cls. prof.univ.dr. Raluca Ianegic, UNATC, Bucuresti.

Este regizor, coregraf, dramaturg, trainer si interpret. De asemenea, este util de stiut ca el este fondatorul si pionierul Dansului Butoh in Romania.

Si-a pus semnătura pe coregrafia si miscarea scenică a numeroase piese de teatru, filme si scurt-metraje nationale/internationale, evenimente de modă si evenimente artistic-culturale-umanitare.

In 2010, reprezinta Romania in calitate de membru delegat in cadrul Congresului International sustinut de Federatia Internationala a Comunitatilor Educative (Helsinki, Finlanda).

In 2013, este invitat special in cadrul Miss Universe Romania.

In 2013 isi sustine lucrarea coregrafica „Tempi” (licenta), fiind licentiat cu media 10.

Este dansator principal in filmul international de dans „Deus Ex Machina” (productie 2015).

Este castigator al numeroaselor premii nationale si internationale, printre care: ,,Premiul pentru Cea mai buna Creatie Coregrafica’’ pentru solo-ul de dans contemporan „Forces”, in coregrafia si interpretarea lui, din cadrul Competitiei Mondiale de Balet (World Ballet Competition).

In 2014- semneaza coregrafia si conceptul coregrafic primei parti a spectacolului multimedia „Fantoma de la Opera”, din cadrul evenimentului Aventurile Fantastice ale lui Peer Gynt.

In 2014, creaza „Sacred Maze” in  regia, coregrafia, dramaturgia si interpretarea lui, in colaborare cu compozitorul Valentin Luca (muzica live) si scenografa Roxana Zaharia, lucrare ce a fost selectata in cadrul concursului Alt Concurs National de Coregrafie, prezentata la Centrul National al Dansului.

In 2015- Gala UNITER – Artistii pentru artisti, coregraf si interpret, Teatrul National Bucuresti.

Este fondator , pionier si singurul roman care practica Butoh in Romania.

In 2015- prezinta in premiera pentru Romania – primul spectacol Butoh din Romania: ’’metanoiaX’’ (dizertatie, 50 min.), unde semneaza regia, coregrafia, dramaturgia si scenografia spectacolului, cu sprijinul Institutului Diplomatiei Culturale, Bucuresti.

Prin spectacolul ”metanoiaX”, Constantin Enache, inscrie si propune o noua stilistica in sfera limbajului coregrafic și al dansului din spatiul romanesc ( trecerea de la limbajul coregrafic arhicunoscut de tip european la un nou univers/diferit: Butoh (Premiera in Romania- primul spectacol Butoh din Romania).

In 2015 – Este invitat cu solo-ul de butoh -Sacred Maze- in coregrafia si interpretarea lui in cadrul International Dance Festival ’’V.Dance Movement Theatre’’.

Lucreaza cu coregrafi precum: Eva Sanchez Martz (Barcelona), Valentina de Piante (Italia), Sergiu Anghel (Romania), Yael Orni (Israel), Brice Mousette (Franta), Raluca Ianegic (Romania), Cirque du Soleil Co.(Helsinki), Alice Sfaiter (Romania), Razvan Mazilu (Romania), Liliana Iorgulescu (Romania), Elena Zamfirescu (Romania), Andreea Duta (Romania), Massimo Gerardi (Italia), Battery Dance Company (New York) etc.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.