Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Poveştile Pădurii – Scurtă plimbare etnologică printre arbori

0

Odată cu pădurile, dispar și poveștile lor. Sau nu. Etnologul Laura Jiga Iliescu povestește din 9 iulie despre ritualuri, tradiții și legende românești despre arbori și păduri. Participă la cursul online Poveştile Pădurii – Scurtă plimbare etnologică printre arbori, organizat de Fundația Calea Victoriei, și fii unul dintre cunoscătorii acestor obiceiuri de demult. Vei descoperi o lume fabuloasă, cu personaje misterioase și ritualuri spectaculoase, de care puțini își amintesc azi.

Va fi despre povești vechi, ființe fantastice, credințele străbunicilor și stră-străbunicilor, despre relația noastră cu pădurea atunci, demult, și acum.

Cursul are trei întâlniri, live, online, interactive, cu frecvență săptămânală, începând din 9 iunie, în seri de miercuri, de la 19.00.

Vechile păduri erau multe, întinse, dese, bogate în arbori, ape şi animale, întunecoase, misterioase şi încâlcite. Te rătăceai şi îţi era frică. Am devenit nostalgici faţă de codrii seculari din poveştile bunicilor şi ne îngrijorează defrişările şi incendiile masive ale vremurilor mai noi.

Dar, în pofida sentimentelor noastre de azi, la început pădurea a fost un puternic rival al oamenilor. De la pădure răpeau loc pe care să-şi întemeieze aşezările, iar pădurea încerca să îl recupereze. Din pădure veneau felurite ameninţări, iar pătrunderea oamenilor în pădure îi punea deopotrivă pe ei şi pădurea în pericol.

Vă invit la o suită de trei întâlniri etnologice despre păduri, arbori şi relaţia oamenilor cu natura sălbatică, aşa cum este ea exprimată în cultura folclorică.

Discuţiile noastre vor avea drept temei configurarea unui imaginar dinamic asupra pădurii. Voi povesti legende şi basme despre arbori şi Drăgan Cenuşă, cel care s-a retras 1000 de ani într-un nuc. Ştiţi povestea?

Vom comenta împreună rituri ce reglementează intrarea şi ieşirea din tărâmul Mumei Pădurii. Vă voi povesti câte ceva şi despre configurări teritoriale prin arborii marcaţi. Şi, ca de obicei, voi asculta poveştile dumneavoastră.”, promite etnologul Laura Jiga Iliescu.

Temele întâlnirilor sunt:

  1. Tărâmul Mumei Pădurii.
  2. Arbori speciali; brad, fag, măr, paltin, nuc, alunul magicienilor.
  3. Călătoria prin pădure şi alte iniţieri.

Vrei să vii? Intră pe site și plătește online, direct de pe pagina cursului, taxa de participare – 240 de lei. Cu o zi înainte de data începerii, primești pe mail linkul unde poți urmări cursul. Dacă ai întrebări, trimite un mesaj pe contact@victoriei.ro.

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.