Povesti scandinave, mituri si legendele Vikingilor

0

In prag de iarna, ne pregatim la Fundatia Calea Victoriei cu ceai cald si fascinante Povesti Scandinave, dezvaluite de Mario Barangea.Povesti scandinave

Dintre cele mai frumoase mitologii germanice, ne oprim asupra legendelor si baladelor scandinave despre soarta zeilor si a oamenilor. Vom vedea cum toate aceste povesti fac parte dintr-un sistem arhaic de credinte plin de vitalitate.

Gasim o lume in care fiintele spirituale, zeii, monstrii inchipuiti, gigantii, duhurile naturii si eroii se intalnesc. Mai mult, si zeii si oamenii se supun aceluiasi destin, au aceeasi soarta. Zeii nu sunt atotputernici, ca in mitologia greaca sau romana. Aici, oamenii nu se roaga zeilor, ci mai degraba ii conjura, conspira impreuna cu ei si uneori ajung chiar sa se certe cu zeii. Este o cu totul alta atitudine religioasa, in care zeii, la fel ca oamenii, au limite de putere in fata destinului.

Vom vedea cat de mult se aseamana credintele scandinave cu mitologia noastra folclorica, aparent atat de diferite. In ambele cazuri, avem de a face cu o colectie de povesti populare si de basme, mai curand decat o mitologie sistematica. Basmul capata valoare religioasa. Asemanarea nu este doar de stil, ci si prin destinul personajelor din basmele noastre, care trec prin aceleasi intamplari ca in povestile scandinave.

Ajungem pana la originea unor basme foarte cunoscute astazi si refacem scenariile mitice ale implinirii si decaderii. Mai exact, vom vedea cum zeii si oamenii se nasc, cresc impreuna, ajung la apogeul puterii, se implinesc si apoi incep sa decada, supusi aceluiasi destin.

La ce foloseste: studiul oricarei mitologii, comparativ sau contrastiv, scoate in evidenta arhetipuri al caror rol e inca viu, dar camuflat. Ies la lumina tipare arhaice de gandire, care inca vorbesc despre noi si lumea din jur. Prin povestile scandinave, descoperim o alta metoda de cunoastere, mai poetica, dominata de poveste si metafore, pe care o putem alterna spiritului analitic si rational de a intelege lumea.

Temele celor 3 intalniri sunt urmatoarele:

Yggdrasil – arborele lumilor, axul cosmic imprejurul caruia zeii si oamenii isi oranduiesc existentele. Nasterea universului. Povesti despre zei: Odhin, Thor, Baldr. Aesirii si Vanirii. Nornele (ursitoarele).

Runaljod – povestile runelor, simboluri ale sunetelor si semne ale secretelor. Istoria si semnificatia runelor.

Ragnarok – despre sfarsitul lumilor si aparitia unui nou inceput. Soarta finala a zeilor si a oamenilor si renasterea unui pamant verde, frumos si imbelsugat.

Lector: Mario Barangea

Data incepere: 3 Decembrie 2014;Ora curs: 19:00

Numar ateliere: 3; Frecventa: saptamanal, miercuri

Varsta Minima: 14 ani

Cost: 135 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 120 ron

Loc desfășurare: Fundația Calea Victoriei – Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1 (în apropierea Rondului Pache Protopopescu și Bisericii Sfânta Vineri – B-dul Corneliu Coposu)

Înscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

Detalii la www.victoriei.ro

 

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.