Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Povestea Soldatului

0

Teatrul Odeon in parteneriat cu Fundatia Calea Victoriei va invita sambata, 12 aprilie, de la ora 19:00, la spectacolul Povestea Soldatului, o capodopera a muzicii secolului XX.Povestea Soldatului

Suprinzatoarea muzica compusa de Igor Stravinski este interpretata de Symphactory Ensemble si dirijata de Tiberiu Soare, iar naratorul este Dorina Lazar, una dintre cele mai bune actrite ale teatrului romanesc.

La sfarsitul spectacolului, dirijorul Tiberiu Soare va sustine o sesiune de autografe, dedicata cartii „Pentru ce mergem la Opera?, aparuta recent la Fundatia Calea Victoriei.

Volumul este publicat in conditii grafice deosebite, cu ilustratii originale realizate de Maria Surducan. Cartea reproduce cele 13 conferinte sustinute de dirijorul Tiberiu Soare in anii 2012-2013 despre opere si balete celebre din cadrul proiectului PENTRU CE MERGEM LA OPERA? 

Stravinski a compus aceasta lucrare in timpul primului razboi mondial, cand se afla in Elvetia impreuna cu prietenul sau, prozatorul elvetian Charles Ferdinand Ramuz. Muzica pastreaza o intonatie specific ruseasca.

Ramuz a creat o povestire – parabola inspirandu-se din culegerea de basme rusesti a lui Alexander Afanasiev. Un soldat isi vinde vioara diavolului in schimbul unei carti care prezice viitorul finantelor lumii. Vioara, motivul targului faustic, reprezinta sufletul soldatului. si moneda de schimb.

Cu actiunea recitata si dansata, acompaniata de numere muzicale orchestrale, diferita de genul de opera, Stravinski a spart toate canoanele, creand o forma atipica de spectacol, greu de incadrat intr-un anume gen.

Beneficiind de un buget redus, Stravinski a imaginat o orchestra „concentrata” care cuprinde doar sapte instrumente.

Va asteptam in decorul elegant a Salii Majestic de la Teatrul Odeon la un spectacol surprinzator care imbina ritmuri de tango, marsuri, valsuri sau corale, dand nastere unei lucrari omogene si originale.

Aici il puteti asculta pe Tiberiu Soare povestind despre spectacolul Povestea Soldatului: http://www.youtube.com/watch?v=FcCraNstm-s

Narator: Dorina Lazar

Dirijor: Tiberiu Soare

Symphactory Ensemble:

Monica Balasoiu – vioara

Daniel Dumitrana – contrabas

Andrei Theodoru – clarinet

Ionut Mardare – fagot

Medve Sandor – trompeta

Alexandru Moraru – trombon

Sorin Rotaru – percutie

 

Data: 12 aprilie 2014, sambata ; Ora: 19:00

Durata: 1h 10′

Cost: 31,80 lei si 15,90 lei

Loc: Sala Majestic, Teatrul Odeon (Calea Victoriei, 40-42)

Biletele pot fi achizitionate la casa de bilete a Teatrului Odeon.

 

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.