interviu cu Dr. Ionuț Leahu, CEO și fondator Clinicile Dentare Dr.Leahu
Care este povestea Clinicii Sociale de Stomatologie Sf.Ioan? Când a apărut aceasta și de unde a plecat ideea?
Acum 3 ani, aflându-ne în primul an de pandemie, am înțeles că rolul nostru este de a fi alături de oamenii care au nevoie de servicii de asistență stomatologică, indiferent de situația lor materială, de context, de existența unei decontări, de vârstă sau de starea generală de sănătate. La nivelul populației, sănătatea orală era și atunci precară, iar pe fondul unei nevoi reale de tratamente stomatologice, infrastructura și alternativele pentru pacienții fără posibilități financiare erau deficitare – servicii stomatologice decontate într-un procent infim, instituții de stat foarte aglomerate, iar într-un context precum cel al pandemiei, aproape inaccesibile. Atunci am hotărât alături de alți parteneri să înființăm Clinica Socială de Stomatologie, destinată profilaxiei și tratamentului afecțiunilor dentare ale pacienților fără venituri sau cu venituri mici, conștientizând că numai în București exsitau zeci de mii de persoane fără venituri și fără asigurări, care nu își puteau permite aproape niciun serviciu medical.
De atunci, aproape 1500 de persoane au ajuns în clinică, fiind realizate în total peste 11 500 de manopere, cu o valoare cumulată de aproximativ 1,8 milioane lei. 140 de medici stomatologi, dintre care 120 de medici rezidenți, au asigurat continuitatea serviciului medical. Am arătat în ultimii trei ani că avem un model funcțional, că echipa noastră este foarte motivată să contribuie, mai ales că este implicată și în alte demersuri de voluntariat, și că impactul nostru este vizibil.
În luna mai a acestui an, ne-am decis să susținem activitatea clinicii exclusiv prin echipa și resursele noastre și să transformăm această inițiativă într-o platformă mai puternică, în care să implicăm și comunitățile din jurul nostru într-un flux continuu al binelui. Am creat ONG-ul care ne permite un parcurs sustenabil și o perspectivă matură de dezvoltare pentru asigurarea continuității pe termen lung, iar planurile sunt să servim mai mulți oameni, să începem să construim locul în care cei din categorii vulnerabile își pot rezolva problemele dentare. Așa s-a născut Clinica Socială de Stomatologie Sf.Ioan, proiectul nostru de responsabilitate socială.
Ne dorim ca pe termen lung să schimbăm realitatea conform căreia unu din doi români nu ajunge la dentist, înlăturând una dintre cauzele principale ale neaccesării, aceea a lipsei banilor. Vrem să arătăm prin puterea exemplului că atunci când pasiunea și grija față de cei din jur se întâlnesc, acestea aduc o schimbare vizibilă în societate.
Care sunt condițiile accesării serviciilor acestei clinici? Ce categorii de persoane sunt eligibile? Sunt primiți și copiii? Se adresează doar locuitorilor din București?
Cei care au nevoie de servicii stomatologice și pot face dovada unei situații materiale dificile (fără venituri sau venituri mici, sub limita de 1400 de lei) sunt primiți în cadrul clinicii situate pe Str. Arhitect Louis Blanc, nr.9A. Este nevoie de o programare în avans. Alte condiții de accesare nu există; primim pacienți indiferent de vârstă și de condiția de sănătate. Copiii care provin din familii nevoiașe sunt, de asemenea, tratați în această clinică. Nu ne adresăm doar locuitorilor din București, ci și din afara Capitalei.
Ce servicii sunt acoperite în mod curent? Sunt acestea gratuite sau doar parțial decontate?
Serviciile acoperite sunt: tratament de urgență al traumatismelor dento-alveolare, tratament al cariilor, detartraj, endodonție, paradontologie, chirurgie, protetică, ortodonție și radiologie. Asigurăm continuitatea serviciilor prin echipa de 40 de medici de diferite specialități (parodontologie, endodonție, chirurgie, protetică), medici voluntari cu experiență și medici rezidenți, sub îndrumarea medicilor coordonatori.
În funcție de condițiile sociale ale pacienților, tratamentele sunt complet gratuite, în cazul persoanelor fără niciun venit, sau la prețuri reduse, pentru cei care au venituri mici – de la 15 lei (radiografie retroalveolară) la 600 lei (proteza acrilică mobilizabilă). Consultația costă 50 de lei pentru persoanele cu venit mic, iar controlul este gratuit.
Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze un beneficiar dintr-o categorie vulnerabilă dacă se hotărăște să vină la stomatolog în Clinica Socială Sf.Ioan?
Aceștia sunt în funcție de categoria din care face parte pacientul.
Dacă nu are niciun venit, trebuie:
- să obțină o adeverință de la Administrația Financiară a orașului de domiciliu, care să ateste că nu are venituri;
- să facă o programare la numărul de telefon 0374 751 454, de luni până vineri, în intervalul 10.00-16.00;
- să se prezinte conform programării stabilite, cu adeverința de la Administrația Financiară și cu o copie a cărții de identitate/a buletinului.
Dacă are venituri care se încadrează sub limita de 1400 de lei / lună, pentru a beneficia de serviciile oferite de către Clinica Socială de Stomatologie Sf. Ioan trebuie:
- să prezinte o adeverință de la locul de muncă, care să ateste venitul lunar;
- să ne contacteze la numărul de telefon 0374 751 454 pentru a face o programare;
- să se prezinte în cadrul Clinicii Sociale de Stomatologie Sf. Ioan conform programării stabilite, cu adeverința de la locul de muncă și cu o copie a cărții de identitate/a buletinului.
În ambele cazuri, în urma controlului stomatologic, va primi un plan de tratament personalizat în funcție de problemele pe care le are și va discuta cu medicul stomatolog care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze.
Câți pacienți puteți acoperi la nivel de zi/ lunar? Există disponibilitate imediată pentru control și tratament?
În general, avem disponibilitate imediată; totul este în funcție de gradul de încărcare. Clinica are patru cabinete și propriul centru de radiologie și o echipă extinsă care poate să asigure continuitatea.
Programul nostru pentru consult și tratamente este: luni și miercuri: 09:00 – 21:00; marți, joi și vineri: 09:00 – 16:00.
Care sunt costurile susținerii unui astfel de proiect și cum le veți acoperi à la longue?
Susținem costuri de operare de peste 125 000 de lei pe lună. Pentru a putea crește accesibilitatea serviciilor pentru mai multe persoane, aceasta presupunând o infrastructură diferită, am deschis și posibilitatea de donații din partea pacienților clinicilor noastre din toată țara și comunității din jurul nostru. O campanie națională de fundraising are potențialul de a accelera demersul de a ajunge la cât mai multe persoane, inclusiv la cele care au alte limitări de accesibilitate – de exemplu, cele care nu se pot deplasa. Credem că sănătatea orală începe cu responsabilitatea noastră, a tuturor, și cu gândul că binele se face din bine.
Este un proiect de termen lung și ne imaginăm că aceasta presupune o dezvoltare în timp. Care sunt planurile de viitor pentru clinică?
Da, așa am gândit această inițiativă – ca platformă a noastră de responsabilitate, prin care întoarcem comunității ceea ce am creat în evoluția noastră, un rol care se întinde pe două planuri. Pe de o parte, este responsabilitatea noastră, ca medici, să le fim alături oamenilor atunci când au nevoie de noi și să facem posibil ca serviciile medicale stomatologice să le fie accesibile. Pe de altă parte, suntem avizați ca parteneri ai universităților și am gândit că misiunea noastră este și de a forma generații viitoare de medici stomatologi. În meseria noastră, te poți perfecționa pe o anumită specialitate imediat după facultate, așadar aceasta este și o platformă prin care medicii rezidenți, sub îndrumarea coordonatorilor lor, se pot forma în practica de lucru curentă.
Legat de viitoarele direcții pentru dezvoltarea infrastructurii Clinicii Sociale de Stomatologie
Sf. Ioan, în perspectivă, avem în plan și să mărim capacitatea de lucru, prin desfășurarea activității într-un spațiu mai mare. De asemenea, luăm în considerare, pe termen mediu, și să depășim spațiul fix al clinicii, pentru a ajunge prin unități mobile la persoane din categorii vulnerabile pentru care medicii stomatologi sunt inaccesibili – cele aflate în centre de copii, azile de bătrâni etc.
Sunt numeroase categorii de persoane care nu au nici posibilitatea materială de a plăti servicii de asistență medicală stomatologică și nici nu au disponibilitatea fizică de a ajunge la dentist sau nu găsesc un medic dentist pe o rază de kilometri. Ce soluții ar putea exista pentru acestea? Poate fi replicat modelul și la nivel național?
Cabinetele mobile sunt soluția. Acestea ar ajunge și în zona rurală, ceea ar echilibra posibilitățile de accesare din partea oamenilor. Noi, cei din domeniu, ne desfășurăm activitatea preponderent în orașe. Aceasta ar putea fi o direcție susținută de autorități pentru facilitarea dezvoltării de unități mobile care să deservească mai multe comune, sate, în condițiile unei supraîncărcări legislative și de costuri care, altfel, nu ar fi sustenabile. Însă este nevoie de o voce unitară în domeniu pentru a intra pe agenda legislativă. Parteneriatele public-privat funcționează cu succes de foarte mulți ani în țările occidentale.
Auzim tot mai des că românii nu ajung la dentist și că nu stăm bine la capitolul sănătății orale. Cât adevăr este, ce spun studiile? Ce putem face să ajungem mai des la dentist?
Doar un român din doi ajunge la dentist. Așa spun studiile.
De 5 ani, realizăm la Clinicile Dentare Dr. Leahu, alături de KANTAR, un studiu la nivel național, Barometrul Stomatologiei, care ne arată comportamentul românilor față de serviciile de asistență medicală stomatologică.
În 2022, aproximativ 57% dintre români au accesat serviciile stomatologice, acesta fiind cel mai mare procent din 2018 până în prezent. Este un procent care ne dă speranțe. Intenția pozitivă în ceea ce privește obiceiurile de consum se păstrează și pentru anul în curs – 63% dintre români declară că intenționează să meargă la medicul stomatolog în 2023. Mai multe familii declară că merg cu copiii la stomatolog – 72% dintre cei care au copii în îngrijire spun că și-au dus copiii la stomatolog în 2022, în creștere cu aproape opt procente față de 2021, iar evoluția pozitivă este de câteva procente pe fiecare categorie de vârstă. Încrederea în medicul stomatolog din clinică a crescut cu 6 procente în ultimii ani, până la 96%. Vedem și o evoluție clară a procentului de vizită pentru controlul de rutină, cu o intenție de 80% în 2023. Acestea sunt semne pozitive în privința deschiderii oamenilor pentru accesarea serviciilor stomatologice.
Cu toate acestea, ne aflăm încă departe de Uniunea Europeană în privința ratei de accesare și numărului mediu anual de consultații stomatologice. Vedem și din practica zilnică din clinici că, la nivel de țară, venim la dentist în stadii avansate, pentru a trata și nu pentru a preveni. Majoritatea oamenilor ajung în cabinetele stomatologice doar pentru urgențe și lucrări dentare de o complexitate mare, iar acestea presupun, din start, costuri ridicate. Autodiagnosticarea, motivul principal pentru care românii declară că nu ajung la dentist, a crescut cu 13 procente în ultimii 5 ani; practic, unu din cinci români spune că nu are afecțiuni stomatologice, ceea ce intră în contradicție cu gradul de incidență în creștere pe fiecare dintre afecțiunile pentru care oamenii au accesat serviciile stomatologice. Prețul a devenit un aspect extrem de presant pentru oameni. Intervine și nevoia exprimată de proximitate, care a crescut cu 7 procente din 2018 până acum.
Este încă foarte mult de construit pentru a asigura sănătatea dentară a românilor. Este necesar ca serviciile stomatologice de bază să devină accesibile. Este nevoie de educarea populației în ceea ce privește prevenția în sănătatea orală și de un focus constant în zona de profilaxie. Doar așa putem contribui pe termen lung la îmbunătățirea sănătății orale a populației – promovând îngrijirea preventivă și împuternicindu-i pe pacienți să își asume responsabilitatea pentru bunăstarea lor dentară.
Cum priviți domeniul asistenței medicale stomatologice și cum va arăta în următorii ani? Care sunt realitățile și provocările din perspectiva dumneavoastră de medic stomatolog și de antreprenor implicat în susținerea unei astfel de inițiative?
Ne uităm cu optimism la anii următori; vedem o evoluție a domeniului, pe măsură ce va reveni puternic interesul pentru serviciile stomatologice odată cu accesibilizarea serviciilor prin abonamente dentare și alte inițiative. Odată ce înțelegem că sănătatea dentară face parte din sănătatea generală a fiecăruia dintre noi, există premisele pentru o creștere bazată în egală măsură pe profilaxie și pe tratament.
Domeniul nostru s-a dezvoltat mult, dar fragmentat. Este nevoie de unitate. de o înțelegere comună și de o colaborare între medicii de diferite specialități, pe modelul medicinei generale, pentru a le oferi oamenilor toate opțiunile de tratament și încrederea de a veni spre noi, precum și pentru a le transforma experiența la dentist. În momentul de față, ofertele pentru pacienți sunt pe o pantă ascendentă, tehnologia și nivelul de performanță din clinici sunt super evoluate, însă nu există un focus pe experiența pacienților, pe o abordare integrată a sănătății lor și pe educație pentru sănătate orală, de aici și gradul de accesare mai degrabă mic din partea oamenilor.
Oportunitatea pentru domeniu și pentru pacienți ar fi de a aduce laolaltă stomatologia și medicina generală, de a avea o abordare totală a sănătății, un sistem integrat prin care putem, cu adevărat, să avem grijă de oameni de la primul dinte pe tot parcursul vieții. Tratăm de mulți ani pacienți cu multiple probleme de sănătate și tot timpul a fost o provocare să includem cardiologia, endocrinologia, oncologia și alte specialități în tratarea acestora. Și de a avea deschiderea autorităților de a include stomatologia în strategia națională de sănătate.