Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Politetea ca arma cu Georgeta Filitti si Theodor Paleologu

0
Va invitam in 13 octombrie, simbata, de la orele 11:00, la a doua intilnire din seria evenimentelor-dialog denumite sugestiv: „Divanul de la Hanul lui Manuc Bei”.Tema celui de-al doilea eveniment va fi „Politetea ca arma”, pornind de la cartea scrisa de Alexandru Paleologu.
Va asteptam cu drag,
Fundatia Calea Victoriei

Politetea ca arma cu Georgeta Filitti si Theodor Paleologu

Celebru scriitor, eseist, critic literar, diplomat și om politic român, Alexandru Paleologu s-a născut într-o veche familie boierească care își are originile în Imperiul Bizantin, familie care s-a mutat din Lesbos în Țările Române la începutul secolului al XVIII-lea. Al. Paleologu a fost descendent al domnitorului Constantin Brâncoveanu si este unul dintre marii oameni de cultura care au adus prin inteligenta, rafinamentul si eruditia sa spiritul aristocratiei interbelice pina aproape de zilele noastre.

Doamna Georgeta Filitti va analiza impreuna cu Theodor Paleologu importanta politetii, acest ansamblu complex de reguli care fac posibila si agreabila comunicarea sociala. De asemenea, vor creiona portretele unor aristocrati români din secolul XX, personalitati marcante a caror amintire dainuie si azi, prin cartile si faptele lor memorabile, cum ar fi Alecu Paleologu, Manole Filitti, Onu Mavrocordat, Dimitrie Calimachi, si altii. Acesti oameni remarcabili reprezinta – prin stilul lor de viata, normalitatea si nobletea lor sufleteasca – dincolo de vremea lor, modele si repere memorabile pentru noi, cei de astazi.

Georgeta Filitti este doctor in istorie, specialist în istoria modernă şi contemporană a României, autor si editor a numeroase carti si articole despre istoria orasului Bucuresti si despre diverse personalitati din istoria romanilor. Printre lucrarile sale mentionam editarea lucrarii “Operele lui M. Kogălniceanu” (Oratorie, 9 vol., 1864-1891), Editura Academiei, pentru care primeşte premiul Academiei (1983); Peste 400 articole în reviste de specialitate din ţară şi străinătate, în volume omagiale, enciclopedii, culegeri tematice.

Theodor Paleologu, fost elev al Ecole Normale Supérieure, a studiat filozofia la Universitatea Paris I Sorbonne şi este doctor în filozofie politică al Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales şi al Universităţii din München. A fost fellow la Harvard, Notre Dame şi Wissenschaftskolleg zu Berlin, a predat la Boston College, Deep Springs College, European College of Liberal Arts de la Berlin şi Universitatea din Copenhaga. A fost ambasador al României în Danemarca şi Islanda şi Ministru al Culturii, iar în prezent este deputat de Bucureşti.

Lector: Georgeta Filitti, Theodor Paleologu

Data: 13 Octombrie 2012; Ora: 11:00

Cost: 30 lei; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 25 lei

Loc: Hanul Manuc (Salonul Voievodal)

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.