Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

POIANA LUI IOCAN: think-tank, centru comunitar și spațiu de adunare publică

2

Inițiativă a unei echipe transnaționale, în parte  think-tank, parte  centru  comunitar și spațiu  de adunare publică,  intervenția propusă în vara acestui an în București a luat forma unui laborator urban  care  a avut ca obiectiv elucidarea următoarelor trei intrebări legate de dezvoltarea urbană contemporană:

1. Cum putem  trece  de la o societate reactivă la una care  participă  activ la transformarea orașelor în care  trăim?

2. Cum putem  spori participarea și dialogul public într-o societate cu probleme din ce în ce mai complexe și greu de definit?

3. Cum pot profesioniștii  din domeniul  planificării urbane invăța și adapta actualele abilități la aceste noi și din ce in ce mai relevante metode de planificare  urbană?

Pavilionul Poiana lui Iocan este o interpretare contemporană a spațiului de dezbatere din romanul  Morometii având ca scop  explorarea unor idei noi și crearea unor strategii  inovative,  dar realiste, pentru  oraș.

BAF_Structure10_1024x488

CONTEXT

Orașele au devenit  prea  complexe pentru  a fi guvernate dintr-un singur sediu  central. Din ce în ce mai mult, oamenii  din întreaga lume se implică în îmbunătățirea mediului urban  în care  trăiesc. Inițiativele comunitare apar  ca răspuns la limitările planificarii urbanistice tradiționale, fiind totodată un indicator al capacității cetățenilor de a găsi soluții în fața provocărilor  generate de viața de zi cu zi și de a folosi creativitatea pentru a transforma și multiplica resursele existente. Cu toate  acestea, apreciem că inițiativele comunitare sunt imposibile (sau  improbabile), fără implicarea altor actori urbani:  sectoarele de afaceri  și antreprenoriat, asociații  locale și ONG-uri, mediul academic, precum și consiliile locale și guvernamentale.

 

Contextul  socio-economic actual  nu face prezentul un moment bun pentru  a opera asupra Bucureștiului. În România, ca și în alte părți, locurile de muncă sunt greu de găsit,  incluziunea socială este o provocare permanentă, iar fondurile publice sunt suprasolicitate. Suntem conștienți de implicațiile acestor teme  recurente asupra îmbunătățirii  spațiilor urbane, dar alegem să le interpretăm nu ca limitări, ci ca oportunități  creative.

DESPRE NOI

Proiectul  a fost inițiat de un grup  de absolvenți ai Școlii de Arhitectura Sheffield și Ion Mincu din București și a evoluat  rapid  într-o rețea de actori cu aptitudini  și profile profesionale foarte variate,  dar cu un interes comun reprezentat de îmbunătățirea calității vieții orașelor în care trăim.

În timpul Street  Delivery si al Anualei de Arhitectura am functionat ca un birou deschis de urbanism, in parte

de consultare a cetatenilor, in parte ca platforma de cercetare si dezbatere. Echipa: Corina Angheloiu, Adam Roberts, Holly Lang, Laura Engelhardt, Simon Hicks, Huan Rimington, Razvan Zamfira, Ciprian Galusca, Andrei Grigore, Madalina Cozmeanu, Alexandra Petraru

Reinventarea orașului  pentru  a găzdui  o cultură contemporană care  cere  flexibilitate, durabilitate, participare și inovație  necesită o gândire actualizată și o nouă  credință

în ceea ce poate reprezenta un oraș. În cazul Bucureștiului sperăm că aceasta poate deveni  mai mult decât un blocaj de autovehicule, clădiri istorice decăzute, cartiere dormitor și haite de câini vagabonzi.

Procesul de reimaginare a orașului  începe cu locuitorul devenind un dezvoltator urban. Bucureștiul a fost planificat de sus  în jos pentru  prea  mult timp, iar utilizatorii

au fost reduși  la rolul de consumator mai degrabă decât cel de producător. Credem că a sosit timpul să reechilibrăm balanța și să implicăm rezidenții  orașului,  antreprenorii, asociațiile de proprietari  și instituțiile locale în acest proces de planificare  urbană.

 

CONCEPTUL PAVILIOANELOR

Cele două  pavilioane propuse în cadrul  Street Delivery și Anualei de Arhitectură  au avut ca obiectiv crearea unui spațiu  care  să stimuleze discuțiile și curiozitatea trecătorilor  prin aspectul inovator și complementaritatea cu spațiile publice în care  au fost amplasate.

Pornind  de la denumirea proiectului ne-am imaginat  un spațiu  primitor, care  profită asemenea unei poieni de jocurile de lumini și umbre  ale pădurii înconjurătoare dar se prezintă și ca un loc de popas și întâlnire.  Referința la lumea  satului și necesitatea de reinterpretare contemporană a spațiului de dezbatere al acesteia a dus la crearea unui pavilion din lemn care  în ciuda aspectului contemporan împrumută tipurile de îmbinări specifice construcțiilor  vernaculare iar prin tema  discuțiilor din interiorul acestuia, speram noi, și un pic din aerul Poienii lui Iocan din romanul  Moromeții.

 

CONSULTAREA PUBLICĂ

Pornind  de la ideea locuitorului ca producător și dezvoltator urban, Poiana lui Iocan a constituit un birou mobil pentru  consultare publică timp de 13 zile, în cadrul  Street Delivery și al Anualei de Arhitectură.  De-a lungul acestor zile, prin exerciții de cartare urbană, publicul a identificat spații abandonate sau  neîntreținute și a sugerat soluții de reamenajare a acestora. Folosind  indicatori precum utilizările spontane ale spațiilor, au fost explorate nevoile locuitorilor cartierelor bucureștene. În ciuda deschiderii trecătorilor  spre  a oferi informații despre zonele în care  locuiesc, scepticismul în legătură cu posibilele  schimbări ce ar putea fi generate de comunitatea locală a constituit un lait motiv al procesului participativ.  Concentrarea tuturor așteptărilor citadine  în mâinile autorităților locale sugerează neîncrederea sau  lipsa informării cu privire la impactul inițiativelor comunitare. Totodată, entuziasmul cetățenilor și varietatea problemelor semnalate indică lipsa acută a proceselor de consultare publică .

 

MESE ROTUNDE

Considerând că inițiativele comunitare sunt imposibile fără implicarea altor stakeholderi, concluziile exercițiilor de cartare au fost aprofundate în cadrul  a trei discuții la care  au participat  reprezentanți ai ONG-urior și mediului academic, precum și antreprenori și membri ai consiliilor locale.  Una dintre concluziile dezbaterii dezvoltate în jurul participării ca instrument de planificare  urbanistică a fost  nevoia unei baze permanente pentru  consultarea și informarea publicului larg. De aici derivă și necesitatea traducerii  informațiilor și documentelor oficiale de tip PUG, PUZ,

etc. într-un limbaj accesibil, prin utilizarea  unor instrumente vizuale simple,  cum ar fi diagramele sau  randările.  Cea  de-a  doua  masă rotundă a avut ca nucleu  cazul Inițiativei Favorit , care  a funcționat  pe de-o parte  ca model  de succes de organizare comunitară, dar a și semnalat lipsa unei comunicări eficiente  între stakeholderi și necesitatea unei platforme  care  sa ofere  suport  si expertiză unor astfel de grupuri.

În cadrul  ultimei discuții au fost explorate modalități de revigorare a spațiului urban prin revalorificarea spațiilor industriale și intervenții din zona  industriilor creative, dezbaterea gravitând în jurul aplicabilității acestui model  în contextul  local.

Proiectul  a inclus și alte evenimente colaterale precum sesiuni de boardgames ( Habitat și Building Futures) și tururi ghidate organizate în parteneriat cu Idei Urbane.

 

 

Website: www.poianaluiiocan.org

E-mail: contact@poianaluiiocan.org Facebook: https://www.facebook.com/ poianaluiiocan2013

 

CONTINUAREA PROIECTULUI

Asociația  Poiana lui Iocan își propune să continue discuția  deschisă cu prilejul evenimentelor din vara anului 2013,  poziționându-se la suprapunerea a trei arii de interes:

1. Domeniul profesional al mediului construit – prin design de produs, proiectare și intervenții construite în spațiul public;

2. Domeniul academic – cercetare și consultare în urbanism, profitând de experianța internațională a membrilor echipei;

3. Mediere – Crearea unei interfețe  între specialiști, autorități și societatea civilă

Urmatoarea etapă presupune procesarea datelor, transferul acestora în online și continuarea procesului de colectare pe hărțile interactive de pe www.poianaluiiocan. org  și prin studii de caz  despre intervenții comunitare asupra spațiului urban, pe care le așteptăm de la cititori pe aceeași adresă. Rezultatele și concluziile proiectului vor putea fi găsite într-o publicație  ce se va lansa în iarna acestui an.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

2 comentarii

 1. avatar

  1. Apreciez efortul echipei „Romania Positiva” de a colecta toate noutatile pozitive despre Romania
  2. Ce programe de socializare exista pentru batrini in Iasi. Ce NGO se ocupa de batrini in Iasi? Pe sanatate, acces la informatii legate de programele de asistenta sociala disponibile batrinilor din Iasi?
  3. Exista posibilitatea de afla despre impactul acestor NGO-uri in societate. Rezultate masurabile. De exemplu ce goluri a avut un NGO si daca le-au indeplinit in comformitate cu graturile submise si finantate.
  4. Observ ca majoritatea lucrurilor pozitive sint legate de arta si cultura. Ca si cum societatea romaneasca are o masa si o casa comfortabile si acum e timp de selfactualizare. Poate exista NGO-uri or activitati legate de aspecte de asistenta sociala si nu le pot eu gasi pe site. Aveti exemple?
  Multumesc, Carmen

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.