Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Plimbarea cetățenilor din Prelungirea Ghencea, atent supravegheată de Jandarmerie și Poliție dar susținută de șoferii aflați în trafic

0

Vineri 13 octombrie 2017 la orele 16 în jur de 50 de oameni – părinți cu copii, bicicliști, locuitori ai zonei Prelungirea Ghencea, vecini din localitățile Domnești și Bragadiru precum și prieteni din alte cartiere bucureștene – au ieșit la o plimbare colectivă pentru a-și exprima public nemulțumirea față de întârzierea proiectelor de modernizare a infrastructurii stradale din zonă.

Pentru că protestul a fost interzis de Primăria capitalei și Primăria Bragadiru, participanții au mărșăluit în tăcere pe trotuar și au afișat mesaje adresate autorităților precum și șoferilor aflați în trafic, șoferi care au claxonat în continuu în semn de susținere.

Deoarece refuzarea de către autorități a drepturilor la liberă întrunire și liberă exprimare este ilegală, din punctul de vedere al reprezentanților Asociației Inițiativa Prelungirea Ghencea și Grupului Civic Inițiativa Domnești, măsurile de interzicere a marșului de protest plănuit inițial vor fi contestate în contencios administrativ.

Argumentația refuzurilor pusă la dispoziție de cele 2 Primării a fost, în mod ironic, chiar lipsa infrastructurii: deplasarea participanților, chiar și pe trotuare, ar perturba traficul intens din zonă într-o zi lucrătoare, având în vedere și că pe alocuri acostamentul lateral, în lipsa trotuarelor, este impracticabil!

În ciuda restricțiilor primite de la autorități, participanții la plimbare au vrut să atragă din nou atenția publică asupra situației grave a traficului rutier și pietonal din zonă, în condițiile în care proiectul de lărgire a străzii și cel de realizare a Pasajului peste Centură la Domnești bat pasul pe loc de 11 ani. Mai mult, în luna septembrie a.c. Primăria capitalei a tăiat finanțarea proiectului de lărgire a străzii și a anunțat că nu a finalizat măsuratorile limitei administrative dintre București și Ilfov, necesare pentru viitorul Studiu de Fezabilitate.

Astfel, după multe promisiuni, proiecte incepute și studii de fezabilitate anunțate, lucrările de infrastructură care ar trebui să îmbunătățească mobilitatea de transport din zonă sunt aproape blocate de lipsa de coordonare dintre autoritățile publice care trebuie să le realizeze: Primăria capitalei și CNAIR.

Vineri, aceleași autorități locale care au refuzat cetățenilor dreptul la protest au detașat în zonă impresionante forțe de ordine, care au urmărit pas cu pas dar au și filmat participanții la plimbare. Precizăm că și de aceasta dată, ca și la precedentele acțiuni de protest organizate de locuitorii zonei, toți participanții au respectat pe deplin legislația in vigoare chiar dacă asta a presupus pe alocuri deplasarea prin șleaurile formate pe acostamentul lateral de pământ sau ocolirea stâlpilor de semnalizare rutieră înfipți în trotuarele și așa destul de înguste.

Mai mult, aceleași autorități au decis vineri seară să sacrifice timpul șoferilor ce se deplasau pe Șoseaua de centura a Bucureștiului pentru a fluidiza traficul de pe Prelungirea Ghencea. De asemenea, se pare că au fost deviate sau oprite pe traseu numeroase autobuze Ratb care în mod normal tranzitau zona. 

Dorim pe aceasta cale să le prezentăm scuze tuturor participanților la trafic care au avut de suferit în urma acestei decizii nefericite a autorităților și să le reamintim că situația zonei este cunoscută de cel puțin 11 ani fără a se urgenta nici acum soluționarea ei.

De asemenea, dorim totusi să mulțumim Brigăzii de Poliție Rutieră Bucuresti dar și Jandarmeriei Bucuresti si Ilfov care au avut grijă de securitatea tuturor celor care s-au plimbat vineri 13 octombrie pe traseul indicat.

În continuare, invităm la dialog toate autoritățile locale si centrale responsabile pentru găsirea unor soluții reale care să permită rezolvarea problemelor de infrastructura din zona Prelungirea Ghencea – Bragadiru – Domnești. Având în vedere autorizarea în continuare a construirii de ansambluri rezidențiale și locuințe individuale în zonă, e absolut necesar ca primăriile care administrează zona să găsească soluții pentru realizarea unor drumuri de legătură suplimentare și pentru îmbunătățirea transportului în comun.

În același timp le comunicăm autorităților că vom continua demersurile civice pentru un trai civilizat și vom taxa orice incălcare a drepturilor noastre cetățenești.

Asociația Inițiativa Prelungirea Ghencea și Grupul civic Inițiativa Domnești

Email: initiativa.ghencea@yahoo.com 

Facebook: https://www.facebook.com/InitiativaDinPrelungireaGhencea/

Email: initiativadomnesti@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/Initiativa-Domnesti-1423524707933132/

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.