Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Plimbare la Sosea, sambata 15 septembrie, ora 11.00

0

Fundatia Calea Victoriei va invita, sambata 15 septembrie, ora 11.00 sa descoperiti : Soseaua Kiseleff, impreuna cu istoricul Anita Sterea.

O plimbare La Sosea: Descopera Soseaua Kiseleff

Fundatia Calea Victoriei va invita, sambata 15 septembrie, ora 11.00 sa descoperiti somptuoasele cladiri si interesantele istorii ale uneia dintre cele mai elegante artere bucurestene: Soseaua Kiseleff.

In aceasta expeditie cultural veti fi condusi de istoricul: Anita Sterea, care va va ajuta sa descoperiti frumusetea caselor si monumentelor de pe Soseaua Kiseleff. Veti afla povestea oamenilor care le-au construit si momentele importante petrecute pe aceasta strada.

Perioada de ocupatie ruseasca a Principatelor Romane Moldova si Tara Romaneasca, 1828-1834, este strans legata de numele unui general rus “singurul cadou frumos pe care bucurestenii il datoreaza Rusiei” (Paul Morand, Bucuresti) contele Pavel D. Kiseleff. Insarcinat cu reorganizarea administrativa a Principatelor, Kiseleff – “un foarte mare administrator, un spirit liberal si un mare caracter” –  a introdus Regulamentul Organic, un fel de Constitutie care a contribuit la toate schimbarile majore in structurile sociale, economice, administrative si politice.

Soseaua Kiseleff este strada pe care, la 8 februarie 1859, a trecut domnitorul Alexandru Ioan Cuza, cand a intrat in Bucuresti iar in 10 mai 1866, tot aici, Carol de Hohenzollern-Sigmaringen (Carol I) primeste, din partea primarului de atunci al Capitalei, Dumitru I. Bratianu, cheia orasului.

In 1895 aici s-a organizat “bataia cu flori”, o petrecere in scopuri caritabile. Drept urmare, ca sa te vada lumea cum arunci cu flori trebuia sa platesti. Numele Soselei este legat pana si de “Ciocolata Capsa”. Putini stiu, dar in noiembrie 1893 s-a pus in vanzare “ciocolata Capsa”, care era produsa dupa o reteta a Casei Capsa in laboratorul firmei, de pe Soseaua Kiseleff.

Casele, monumentele si palatele pe linga care vom trece si despre care vom povesti sint Muzeul de Istorie Naturala „Grigore Antipa”, Muzeul National de Geologie, Muzeul Taranului Roman, Scoala nr 11 (din anul 1900), Biserica Izvorul Tamaduirii Mavrogheni, Institutul de Istorie “Nicolae Iorga”, Parcul Kiseleff, Bufetul de la Sosea, Ambasada Federatiei Ruse, Muzeul Toma Stelian, Palatul Printului Mostenitor, Hotelul Triumf, Arcul de Triumf, Muzeul Satului “Dimitrie Gusti”, Palatul Elisabeta, Parcul Herastrau si Biserica Casin.

Va propunem sa cunoastem mai bine locurile frumoase din Bucuresti si istoria lor pentru a putea intelege ce este valoros in oras si merita sa fie protejat de invazia blocurilor de sticla si de ignoranta.

Lector: Anita Sterea 

Data: 15 septembrie 2012; Ora: 11:00

Cost: 30 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 25 ron

Locatie: pe Sos. Kiseleff, plecare din fata MTR

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

 

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.