Plimbare in Bucurestii negustorilor, 15 mai 2010

1

Intalnire la Fantana Sarindar (Cercul Militar National)
O promenada cu Adrian Majuru

Punct de plecare: Fantana Sarindar – Calea Victoriei – strada Franceză – strada Şepcari – Bulevardul I.C.Brătianu – Calea Moşilor – Strada Negustori – Strada Mîntuleasa – Bulevardul Carol I – strada Lipscani.

Prin comportament, manieră de a locui şi tipologia consumului, clasa de mijloc a fost întotdeauna un barometru social, economic şi cultural pentru societatea urbană.

Clasa de mijloc este aceea care a creat şi impulsionat societatea de larg consum, confortul atent construit. În trecut, negustorimea noastră a creat comerţul en detail trimiţând prin satele Valahiei căruţe cu mărfuri de tot felul, care se întorceau la depozitele de pe Lipscani după câteva săptămâni de peregrinări. A doua generaţie de negustori, în asociere cu alţii care au venit între timp, de pe alte meleaguri urbane, mai ales după 1830, a dezvoltat manufacturi şi puncte de desfacere ale acestora în târgurile principale din ţară. Au înfiinţat primele bănci cu filialele cuvenite.

Proiectul de viaţă s-a modificat şi el. Casele s-au modernizat, ca arhitectură dar şi ca ambientare interioară; vestimentaţia s-a diversificat şi „europenizat”; consumul a ieşit din prăvăliile negustoreşti orientându-se şi către sfera distracţiilor şi a consumului cultural. Intimitatea a preluat şi ea un alt cod de reprezentare, de la gesturi şi atitudini, la aşteptările şi proiecţiile legate de celălalt; s-au diversificat posiblităţile de socializare.

Vizitele, supeurile, soirelele, pătrund şi la mahala, ca urmare a largului consum care se desfăşura în societatea de mijloc. Iar acest mijloc al societăţii a fost punctul de plecare pentru marile cariere, pentru marile averi. Ele au putut fi păstrate atâta timp cât posesorii lor nu au uitat de unde au plecat. Originile uitate se pot întoarce în mai puţin de o generaţie. Cei din vechime o ştiau. Dar aceasta este o altă poveste.

Punct de plecare: Fantana Sarindar (in fata Cercului Militar), ora 11:00
Taxa participare: 30 ron –adulti/ 25 ron – elevi, studenti

Data: 15 mai – INSCRIERI LA CONTACT@VICTORIEI.RO

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.