Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Platforma online CinEd a fost dezvăluită public la evenimentul de lansare. Încep sesiunile de formare

0

Vineri, 8 aprilie, a avut loc lansarea oficială a programului CinEd în România. Profesorii și jurnaliștii prezenți au văzut în premieră o demonstrație a modului în care funcționează platforma online și au aflat mai multe detalii despre obiectivele și planurile de viitor ale programului CinEd chiar de la Léna Rouxel (Coordonatoare a proiectului CinEd din partea Institutului Francez din Paris) și Agnès Nordmann (Coordonatoare a departamentului de cinema din cadrul Institutului Francez din Paris).

Lansarea CinEd_Tudor Jurgiu
Printre punctele subliniate în cadrul conferinței de presă s-a regăsit și faptul că CinEd, inițiativa europeană de educație cinematografică pentru tineri, are la bază o colaborare strânsă între instituțiile europene și cele ale fiecărui stat partener, astfel încât strategia de implementare să se poate adapta specificului cultural și educațional al fiecărei țări.

Platforma online a fost gândită pentru a fi ușor de accesat și folosit de către toți dascălii care își doresc să participe la inițiativă și să organizeze proiecții pentru elevi. Platforma va fi disponibilă în limba fiecărei țări partenere și accesul va fi gratuit, atât pentru descărcarea filmelor cât și pentru materialele pedagogice. Fișierele video se vor descărca pe laptop sau PC și vor fi valabile timp de o lună. Varietatea de formate în care filmele sunt disponibile va permite proiectarea în spații diverse – de la cinematografe cu standarde profesioniste, la locuri cu echipament minimal sau în sala de clasă.

Modul în care programul CinEd este gândit va asigura, în fiecare an, un catalog de filme dinamic, care va răspunde nevoilor fiecărui segment de vârstă pentru elevi (primar – gimnaziu – liceu). Vârsta pentru care filmul este recomandat este afișată în mod vizibil, în pagina fiecărui film.

Conferința de presă a fost urmată de o dezbatere, moderată de criticul de film Ileana Bîrsan, pe tema educației cinematografice în școlile din România. La dezbatere a participat și Corina Șuteu, Secretar de Stat la Ministerul Culturii. Ea a subliniat nevoia unor astfel de programe, care permit îmbinarea educației formale cu cea care stimulează creativitatea, precum și dorința Ministerului Culturii de a încuraja colaborarea dintre instituțiile statului și organizațiile independente, care implementează programe menite să susțină industriile creative. Corina Șuteu și-a exprimat speranța unei colaborări viitoare cu Ministerul Educației și a reamintit de importanța pe care o are, în astfel de programe, implicarea activă a autorităților locale, numindu-le pe acestea ”un pol de influență”.

Cu prilejul lansării CinEd, Corina Șuteu a ținut să menționeze că printre proiectele viitoare ale Ministerului Culturii se află și înființarea Institutul Filmului, care va avea ca prim obiectiv dezvoltarea direcțiilor de educație prin imagine.

La dezbatere au mai participat Christophe Gigaudaut (Director al Institutului Francez din România), Tudor Jurgiu (regizor de film), Alex Trăilă (membru al consiliului de administrație al CNC), Cecilia Popescu (profesoară de limba franceză la Școala Centrală) și un elev de la Școala Centrală, participant la alte programe de educație cinematografică.

Proiectul CinEd a fost lansat în 7 țări partenere, Franța, Portugalia, Spania, Italia, Bulgaria, Republica Cehă şi România, mai multe urmând să se alăture începând cu 2017. În România se vor organiza anul acesta formări sau proiecții în 10 orașe. Primele astfel de sesiuni de formare au avut deja loc în București, pe 9 aprilie și Buzău, pe 10 aprilie. Următoarele sesiuni de formare programate vor avea loc în Galați (14 aprilie), Craiova (15 aprilie), București (16 aprilie), Alexandria (21 aprilie) și Timișoara (23 mai).

***

CinEd este un proiect inițiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză şi implementat în România de Asociaţia Culturală Macondo şi Societatea Culturală NexT.

CinEd este un program co-finanţat de programul Europa Creativă/Media al Uniunii Europene.

Cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei din România.

Parteneri: Europa Cinemas, Ambasada Franței în România, Institutul Francez din România, Institutului Cultural Român, Institutul Cervantes, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti

Sponsor principal: ROMGAZ

Recomandat de RFI România.

Parteneri media: Decât o Revistă, Intuitext, Didactic.ro, România Pozitivă, SuntParinte.ro, CinemaRX, All About Romanian Cinema, SUB25, LiterNet, Iqool, TeenPress, Clopotel.ro, Kids News, Ani de Școală, ExamenulTău.ro.

***

Pentru informații suplimentare, ne puteţi scrie la:
cined.macondo@gmail.com – pentru proiecţii dedicate elevilor cu varste intre 6 si 10 ani
cined@nextproject.ro – pentru proiecţii dedicate elevilor cu varste intre 11 si 18 ani

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.