Piesa de teatru ,,Marea rușine”16 martie 2018, ora 20:00, Sala de Spectacole-ARCUB

0

În luna martie vă invităm să celebrăm experiențe, povești cu și despre femei rome. Vocile femeilor rome din Marea Rușine se cer ascultate și vorbesc cu emoție și umor despre propriile lupte și obstacolele întâlnite în afirmarea propriei identități și istorii.

Spectacolul Marea Rușine marchează simultan primul proiect de teatru regizat de o femeie romă din România și prima piesă de teatru despre istoria robiei romilor cu o distribuție de actori  profesioniști romi si neromi.

O tânără masterandă romă, personajul principal al piesei, readuce în actualitate toată paleta de ”rușini” asociată unui trecut îngropat și uitat, când propune coordonatorului disertatiei de masterat o temă tabu pentru mediul academic românesc: sclavia romilor. Rușinea, în toate formele ei, de la frică, mânie, pudoare, jenă și până la ocară, batjocură, ofensă, este redescoperită și retrăită la nivel individual, așa cum a fost resimțită la nivel colectiv și comunitar, de personajele care gravitează în jurul poveștii: profesoare, colege și familie.

Marea Rușine împletește povești despre solidaritate și lupte actuale, legând istoria robiei romilor de experiențe cotidiene contemporane.

 

O poveste feministă despre importanța de a lupta împreună pentru dreptate.

            Spectacolul Marea Rușine marchează simultan primul proiect de teatru regizat de o femeie romă din România și prima piesă de teatru despre istoria robiei romilor cu o distribuție de actori  profesioniști romi si neromi.

Marea Rușine este un proiect al Asociatiei Untold Stories/Povești nespuse, înființată în 2017 de Alina Serban. Asociația Untold Stories/Povești Nespuse are ca membri artiști romi și români, angajați în dorința de a dezvolta împreună dialoguri și proiecte culturale deosebite. Pentru cereri de interviu sau pentru mai multe detali despre piesă: persoana de contact Alice Iancu 0723605527.

Marea Rușine este prezentată de Centrul Național de Cultură a Romilor-Romano Kher, în parteneriat cu  ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, Partida Romilor Pro-Europa și Agentia Națională pentru Romi (ANR).

Distribuție: Alina Șerban, Oana Rusu, Elena Duminică, Sorin Sandu, Radu Ciobănașu.

Intrarea la spectacol este liberă. Vă rugăm să solicitați rezervarea locurilor la adresa de e-mail: paun.corina@cncr.gov.ro.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.