Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Pictura Prerafaelita si Moda feminina la finalul secolul XIX in Anglia

0

Va invitam joi, 31 iulie, spre seara, la evenimentul Pictura Prerafaelita si Moda feminina la finalul sec. XIX in Anglia, sa admiram si sa analizam impreuna picturile celor mai celebri artisti care au apartinut acestei miscari: James Collinson, William Holman Hunt, John Everett Millais, Dante Gabriel Rossetti si altii.

Vom descoperi in aceste lucrari teme extrem de diverse – de la viata cotidiana, probleme sociale, la teme biblice reimaginate; de la portrete feminine elegante si nostalgice, la teme celebre din legendele si literatura engleza.

In a doua parte a sec XIX, pictura si arta londoneza sunt marcate de o miscare culturala extrem de interesanta si inovatoare, numita Fratia Prerafaelita.

Trei pictori foarte tineri si originali – William Holman HuntJohn Everett Millais si Dante Gabriel Rossetti – pun bazele unui curent cultural care isi propune sa valorifice si reinterpreteze teme si motive din literatura si din arta medievala si antichitatea greaca, incalcand regulile picturii academice si visand la o lume anterioara industrializarii din epoca.

Picturile lor initial scandalizeaza opinia publica, sunt considerate urate si indecente, desi aceste lucrari astazi ne frapeaza tocmai prin delicatetea, luminozitatea si rafinamentul lor.

In partea a doua a discutiei, ne vom concentra asupra modei prerafaelite pe care doamnele din lumea artistica si cosmopolita au lansat-o, pe extraordinara influenta pe care arta a avut-o asupra emanciparii doamnelor din epoca. Costumul nu mai este doar decorativ, marca a starii sociale, ca pina atunci, ci incepe sa semnifice libertatea pe care femeile vremii reusesc sa o cistige treptat; libertatea de miscare a unor doamne care lucreaza, creativitatea unor spirite curajoase si lejeritatea in viata de zi cu zi.

Spre deosebire de moda victoriana, doamnele adepte ale curentului estetic renunta la crinolina, corset, pantofi cu toc si incep sa semene mai mult cu picturile si sculpturile din antichitate, invaluite de materiale bogate, cu bijuterii fluide si talia inalta.

Despre toate acestea va povesti Sandra Ecobescu, presedinte al Fundatiei Calea Victoriei, absolventa a Facultatii de Filologie, Universitatea din Bucuresti – Sectia Romana/Engleza, pasionata de istoria artei si mai ales de pictura prerafaelita.

Fondurile adunate la acest eveniment sunt directionate catre sustinerea proiectelor desfasurate de fundatie in beneficiul copiilor de la Centrul de Zi Sfanta Sofia (cursuri de pictura, teatru, bune maniere, astronomie, cultura generala etc.).

unnamed

Lector: Sandra Ecobescu

Data: 31 Iulie 2014; Ora: 19:00

Varsta Minima: 16 ani

Cost: 30 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 25 ron

Loc: Fundatie, str. Popa Soare nr. 1

Va puteti inscrie la CONTACT@VICTORIEI.RO

Pentru informatii suplimentare sunati la 0723 167 892 sau 021-321.30.22

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.