Peste 500 de pacienti minori, inclusiv nou-nascuti, au beneficiat de testare audiologica performanta

0

In perioada iulie 2016 – martie 2017, peste 500 de pacienti din intreaga tara, cu varste intre cateva zile si 18 ani, au beneficiat de testari audiologice realizate cu aparatura moderna achizitionata prin proiectul „Auzul, un dar. Nu-l ignora!”, derulat de Asociatia Smiling Faces. In cadrul aceluiasi proiect, mai mult de 2.000 de persoane au beneficiat de sesiuni de informare privind diagnosticul de hipoacuzie si peste 100 de medici au primit materiale informative si suport specializat. „Auzul, un dar. Nu-l ignora!” este o initiativa sustinuta de Spitalul Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu din Bucuresti si finantata de Fundatia Vodafone Romania, prin programul Connecting for Good, cu suma de 40.000 de euro.

Asociatia Smiling Faces 1

Proiectul urmareste educarea populatiei in vederea constientizarii necesitatii efectuarii screeningului auditiv postnatal si a testarilor audiologice performante. Acesta a debutat prin infiintarea laboratorului de audiologie din cadrul Sectiei ORL a Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu, laborator care si-a inceput activitatea in august 2016. Suportul acordat prin proiect a constat in achizitionarea echipamentelor medicale si IT necesare functionarii laboratorului si scolarizarea echipei medicale pentru folosirea corecta a aparaturii.

In tara exista doar 17 maternitati care asigura testarea auzului pentru nou-nascuti. In acest context, laboratorul de audiologie de la Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu reprezinta o resursa extrem de importanta, intrucat poate efectua testari audiologice performante pentru copii din toata tara. In Romania, hipoacuzia este depistata de regula la varste intre 2 si 5 ani, adica, in majoritatea cazurilor, prea tarziu pentru a le da copiilor sanse de recuperare completa. Cu o diagnosticare facuta la timp si cu tratament corespunzator, copiii au aceasta sansa, auzul fiind singurul simt care se poate recupera in totalitate.

Pe langa screening si testari auditive pentru micii pacienti, noul laborator asigura directionarea pacientilor suspectati hipoacuzici din maternitatile aflate in zonele invecinate spitalului catre Sectia ORL, pentru un diagnostic de precizie, precum si organizarea eficienta a circuitului pacientilor depistati hipoacuzici (rezultatele testarilor auditive sunt oferite in timp real audiologului protezist, prin intermediul internetului sau al telefoniei mobile).

Fundatia Vodafone Romania este o organizatie neguvernamentala romaneasca, cu statut caritabil, distincta si independenta de operatiunile comerciale ale companiei, infiintata in 1998.   In cei 19 ani de activitate, Fundatia Vodafone Romania a finantat 1.046 de programe derulate de 660 de ONG-uri din intreaga tara, in domeniile sanatatii, educatiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut 2 milioane de beneficiari – copii, tineri, batrani, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Pana in prezent, Fundatia Vodafone Romania a investit peste 26 de milioane de euro in proiecte desfasurate de organizatiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele fundatiei sunt disponibile pe www.fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatia-vodafone.ro/ si www.facebook.com/fundatiavodafone.

Asociatia Smiling Faces Romania este o organizatie neguvernamentala care are misiunea de a veni in sprijinul persoanelor cu deficiente senzoriale prin proiecte care faciliteaza accesul la diagnostic si tratament corespunzatoar. Proiectele asociatiei au ca scop cresterea gradului de constientizare in ceea ce priveste diagnosticul de hipoacuzie la copii si nevoia screeningului auditiv postnatal, urmat obligatoriu de testari audiologice suplimentare performante pentru toti copiii suspectati hipoacuzici, in vederea obtinerii unui diagnostic de certitudine si a instituirii tratamentului corespunzator. Mai multe detalii despre activitatea Asociatei Smiling Faces, pe http://www.malformatiifaciale.org.ro/ro/index.jsp

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.