Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Peste 5.000 de voci de copii răsună la Galele Cantus Mundi de Crăciun

0

Sâmbătă, 7 decembrie 2019, la Ateneul Român s-a desfășurat prima dintre galele Cantus Mundi de Crăciun, dând startul seriei de evenimente naționale ce va reuni în final peste 5.000 de copii din toată țara. Manifestările dedicate sărbătorilor de iarnă, ale comunității Cantus Mundi, însumează anul acesta 14 evenimente ce se desfășoară între 7 și 22 decembrie la București, Iași, Baia Mare, Târgu Jiu, Sibiu, Ploiești, Deva, Bistrița, Buzău, Tulcea, Bacău, Amara, Pitești și Potlogi, județul Dâmbovița.

În cadrul evenimentului de debut, din București, 30 de coruri din 11 județe ale țării au cântat pe superba scenă a Ateneului Român timp de 6 ore. Colindele și lucrările corale interpretate de peste cei 1.200 de coriști au conectat publicul entuziast din sala Ateneului cu energia specială a acestei perioade din an, dar și pe cei peste 50.000 de spectatori care au urmărit online transmisia Galei de Crăciun, live pe canalele de social media ale Programului Cantus Mundi.

Programul Național Cantus Mundi vine în această iarnă cu foarte multe surprize. 14 gale Cantus Mundi de Crăciun se desfășoară în toată țara în luna decembrie, așadar sloganul nostru – „Unim România prin muzică”, devine o realitate sonoră. A fost un an important pentru noi, ne apropiem de 50.000 de copii în această rețea a muzicii, copilăriei și emoției și cred că acestea sunt daruri minunate pe care le transmitem mai departe publicului.– a declarat Emil Pantelimon, Managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”

Începând din acest an s-au alăturat evenimentelor de decembrie Cantus Mundi și ansamblurile instrumentale, printr-un eveniment electrizant al trupei de percuție Young Beats, coordonat de binecunoscutul muzician Zoli Toth. În cadrul evenimentului, desfășurat tot la Ateneul Român, Zoli Toth și Young Beats i-au avut ca invitați pe tinerii din corul „Consonance”, dirijat de Lăcrămioara Pauliuc, dar și pe colegii de la secția de percuție Cantus Mundi, coordonați de Bogdan Pop. Young Beats, proiect inițiat de Zoli Toth sub egida Cantus Mundi, a avut deja rezultate remarcabile, în doar un an de la înființare tinerii percuționiști ajungând la performanța de a deschide, alături de mentorul lor, Festivalul Internațional Cerbul de Aur.

Am descoperit o nouă dimensiune a muzicii alături de echipa Cantus Mundi. După 30 de ani de carieră, atât de scenă cât și pedagogică, descopăr prin intermediul acestor copii, un alt fel de a privi muzica. Cei mai mulți nu au studii muzicale și tocmai din acest motiv au o prospețime a perceperii muzicii, un entuziasm fabulos, care mă motivează să fac proiecte din ce în ce mai curajoase alături de ei.” – Zoli Toth, formator Cantus Mundi, coordonator Secție percuție

Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” i-a invitat pe micii lor discipoli din programul Cantus Mundi să îi acompanieze în cadrul celor trei concerte de Crăciun de la Ateneul Român, desfășurate cu casa închisă. Spre bucuria publicului, la finalul rafinatului repertoriu conceput de dirijorul Anna Ungureanu, un moment de surpriză și relaxare a fost asigurat de câteva sute de copii care au invadat, la propriu, cu prezența, copilăria și sunetul vocilor lor, venerabila sală a Atenului Român, cântând colinde devenite deja legendare pentru publicul din România, prin interpretarea excepțională a Madrigalului. O superbă reunire de generații, care creează pentru acești copii amintiri fabuloase, modele culturale solide și bucuria de a pătrunde în lumea magică a muzicii realizate la nivel de excelență.

Galele de Crăciun ne dau încă un prilej să ne bucurăm că, din an în an, copiii și tinerii noștri sunt tot mai mulți, tot mai bine pregătiți și mai dornici să facă parte din comunitatea Cantus Mundi. Cele peste 5000 de voci ce vor răsuna în cele 14 gale naționale sperăm să aducă în sufletele ascultătorilor pace, speranță și bucuria sărbătorilor de iarnă” – a declarat Leila Popovici, Directorul Programului Național Cantus Mundi.

Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, inițiat în 2011 de reputatul dirijor Ion Marin și derulat alături de membri ai Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. După 8 ani de activitate, Programul Național Cantus Mundi a adunat sub umbrela sa peste 1.400 de coruri. Peste 48.000 de copii, alături de dirijorii lor, participă la promovarea cântului coral pe întreg cuprinsul țării, depășind barierele legate de etnie, condiție socială și capacități fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societății noastre.

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut peste 4.500 de concerte aplaudate în întreaga lume, impunându-se astfel ca un adevărat „brand de țară”. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală. În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summitului Global de Religie, Pace şi Securitate. În 2019, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a împlinit 56 de ani de activitate neîntreruptă, devenind astfel unul dintre cele mai longevive ansambluri corale.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.