Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Peste 400 de persoane au participat la Festivalul Solidarității Intercomunitare Pakivalo

0

Peste 400 de persoane au participat vineri, 8 august, la Festivalul Solidarităţii Pakivalo organizat de Asociația Romano ButiQ  și K Consulting Management and Coordination (KCMC) la Muzeul Culturii Romilor (Drumul Săbăreni nr 101-125).

sigla Romano ButiQ

Printre participanți s-au aflat însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Dean Thompson, Prefectul Municipiului Bucureşti, domnul Paul Nicolae Petrovan, reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Romi, ai Primăriei Sectorului 6, ai societăţii civile şi reprezentanți ai comunităţii locale.

Festivalul a început cu o masă rotundă în jurul filosofiei Pakivalo a lui Nicolae Gheorghe  în care concluziile unanime au fost acelea că avem datoria să continuăm munca lui Nicolae, să păstrăm materialele lui, să propagăm ideile lui mai departe și să le transmitem noilor generații.

„Ca şi activişti, ar trebui să folosim gândirea lui Nicolae Gheorghe, să reevaluăm felul în care lucrăm împreună şi să citim. Un suflet chinuit şi o minte tot timpul înaintea realităţii sociale în care ne aflam. Minte preocupată cu ideea eliberării poporului romilor. Cum să devină un popor eliberat şi demn, şi nu un popor de oameni submisivi şi victime perfecte. Toată viața a fost în căutarea unei spiritualităţi. Un om controversat, împotriva căruia ne-am revoltat toţi şi care niciodată nu uita ce nu făceai”, a declarat directorarea Romano ButiQ, Nicoleta Bitu, despre omul și activistul rom, Nicolae Gheorghe.

„Implicarea şi ataşamentul partenerilor din acest festival faţă de ţelul nostru comun, construirea unei lumi în care diferenţele unesc, nu dezbină, ne dau speranţa şi puterea de a merge mai departe, pe drumul construit de domnul Nicolae Gheorghe, figura emblematică a mişcării romilor, în jurul căruia a fost construit festivalul. După mult timp, solidaritatea s-a demonstrat şi practicat. Dacă ar mai fi printre noi, „Pakivalo Comandante”, aşa cum se semna Nicolae Gheorghe, ar fi mulţumit. Sperăm că experienţa frumoasă de vineri va deveni, în timp, o tradiţie, o sărbătoare a multiculturalităţii”, a declarat și activistul rom, Georgian Luncă.

Evenimentul a cuprins ateliere şi dezbateri pe teme precum: „Solidaritate şi cooperare”, „Educaţie timpurie pentru solidaritate şi cooperare” dar și o dezbatere despre „Prevenirea traficului de persoane.

Pentru copii au fost organizate ateliere de pictură, bricolaj, muzică, dans, teatru și istoria romilor, precum și un meci de fotbal demonstrativ între echipe din Giulești și Ferentari.  Activitățile au fost primite cu entuziasm de peste 150 de copii participanți la eveniment.

În cadrul festivalului a fost prezentată  expoziţia de fotografie „Romi, perspective istorice şi contemporane”  a celor de la ADIS, dar şi o sesiune de consultanţă juridică gratuită susţinută de reprezentanţii Centrului de Studii Juridice pentru Drepturile Omului (CSJDO) cu sprijinul lui  Dezideriu Gergely,  Stănică Tabă, al Asociaţiei Romani CRISS şi al Primăriei Sectorului 6.  Seara s-a încheiat cu un concert susţinut de Mahala Rai Banda împreună cu Amfifanfare, un grup de 20 de muzicieni din Nantes, ansamblul Muzical „Grigoraş Dinicu” de la Centrul Național de Cultură a Romilor și de duo-ul de acordeoniști Marian şi Edi Mexicanu.

Despre Muzeul Culturii Romilor:

Muzeul Culturii Romilor este o instituție în construcție ce își propune să fie un ansamblu dinamic de idei și povești ilustrate prin obiecte, instalații și oameni, capabil să genereze o reală dezbatere pentru toate tipurile de public.

10572139_10202544433960662_4403477982875773831_o

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.