Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Peste 3.000 de oameni aleargă pentru supraviețuitoarele cancerului la sân

0

Sâmbătă, bucureștenii aleargă pentru o cauză nobilă: donarea de proteze mamare femeilor care au trecut printr-o operație de extirpare a sânului. Pentru al șaselea an la rând, Asociația Casiopeea organizează Crosul și Marșul Roz, ediția aceasta având loc pe 24 septembrie, în Parcul Tineretului, intrarea Șincai. Până în prezent, Asociația Casiopeea a oferit peste 1.700 de proteze supraviețuitoarelor cancerului la sân, cea mai mare donație de acest tip din România.

75% dintre româncele diagnosticate cu cancer la sân ajung la mastectomie

La fiecare 19 secunde, undeva în lume, o femeie este diagnosticată cu cancer la sân. În România, numărul femeilor diagnosticate îl depășește cu mult pe cel al mediei europene, mai îngrijorător fiind faptul că peste 75% dintre românce ajung pe masa de operații, din cauza depistării târzii a bolii. Greutățile nu se opresc, însă, odată cu operația și vindecarea.

casiopeea-mars-si-cros

Protezele mamare, esențiale în recâștigarea feminității

Deși protezele externe de sân și sutienul special necesar purtării acestora sunt pe lista Casei Naționale de Asigurări pentru decontare, femeile care au suferit de cancer la sân pot aștepta până la doi ani pentru a intra în posesia protezei, procedurile de înscriere și atribuire fiind anevoioase și cererea foarte mare. Costurile unei proteze externe de calitate și a accesoriilor necesare purtării acesteia depășesc 150 EUR, ceea ce face achiziționarea lor imposibilă pentru multe dintre femei.

Protezele au, însă, mai mult decât un beneficiu estetic, impactul lor simțindu-se asupra fizicului și psihicului, în egală măsură. O proteză de calitate împiedică presiunea asupra coloanei vertebrale, dar, mai ales, este un accesoriu crucial în redobândirea feminității și a încrederii în sine.

Fiecare cicatrice înseamnă o viață diferită de cea de dinainte de operație, iar protezele sunt costisitoare și listele de așteptare pentru decontare se pot întinde pe ani întregi. Noi credem că readaptarea la  propria viață este un proces care merită la fel de multă atenție ca vindecarea în sine, de aceea vă invităm la cros în număr cât mai mare”, declară Marina Oțelea, Președinta Asociației Casiopeea. 

Un eveniment pentru întreaga familie, dar și pentru echipe

Peste 19. 000 de persoane, adulți și copii, au participat în ultimii ani la crosurile Casiopeea. Evenimentul este gândit pentru toate vârstele, începând la ora 10:00 cu crosurile pentru copii și adolescenți și continuând cu cele ale adulților. Marșul familiei încheie și ediția de anul acesta – o plimbare în semn de solidaritate, la care poate participa întreaga familie.

Printre participanți se va număra și cântăreața Ellie White, care a devenit la începutul acestui an ambasador al cauzei roz și promotoare a evenimentului Casiopeea.

Îi invit pe toți prietenii și susținătorii mei la Crosul și Marșul Casiopeea, pentru ca împreună să le ajutăm pe supraviețuitoarele cancerului la sân să își redobândească feminitatea, încrederea și pofta de viață”, a declarat artista.

Înregistrarea se face pe baza unei donații (5 lei pentru copii, 20 de lei pentru adolescenți și 40 de lei pentru adulți) care poate fi efectuată prin transfer bancar, în contul asociației. Toate sumele donate sunt destinate cumpărării de proteze mamare și de accesorii necesare purtării acestora.

În fiecare an, companii importante din România s-au alăturat acestei cauze, înscriind echipe proprii în cadrul competiției Corporate Challenge. Grupul Renault România, Michelin, Groupama, Orange, Engie sunt câteva dintre companiile care își mobilizează sute de angajați pentru a participa la cursele și marșurile Casiopeea. Câștigătorul acestei competiții a companiilor primește, în cadrul festivității de premiere de la finalul cursei, un trofeu al sportivității și solidarității, realizat de o artistă din Catalonia special pentru Asociația Casiopeea.

Acest eveniment va avea loc cu sprijinul partenerilor CCIFER, COSR, Federației Române Sportul pentru Toți, Institutului Francez din București, Ambasadei Franței în România, dar și al sponsorilor: Renault, Decathlon, Michelin, Engie, Nestle Fitness, Borsec, Groupama, Kaufland, Up Romania, Orange, L’Oréal, Crédit Agricole, Metro, Finexpert, Chez Elvire, Arta Grafică, Regina Maria, Vincon și Number Wine.

Mai multe informații despre program și modalități de înregistrare pe www.casiopeea.org și pe pagina de Facebook a evenimentului.

***

Despre Asociația Casiopeea

Asociația Casiopeea este un proiect unic în România, născut din dorința de a promova sportul și sănătatea prin acțiuni concrete, cu impact direct în societate. Crosurile Casiopeea reprezintă una dintre cele mai cunoscute inițiative ale fundației, reunind anual peste 3.000 de participanți. Taxele de participare sunt investite în totalitate în proteze mamare, completând astfel programul național de îngrijire și sprijin, dedicat femeilor care suferă de cancer la sân.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.