Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Peste 2.500 de vizitatori la Zilele Culturii Turce de la București

0

Zilele Culturii Turce la București, eveniment dedicat celebrării celui mai vechi sit neolitic din lume, Göbeklitepe, s-a încheiat

Săptămâna Culturii Turce de la București, prima din seria de manifestări ce au în prim plan Göbeklitepe, cel mai vechi sanctuar neolitic din lume, situat. în sud-estul Anatoliei, s-a încheiat și peste 2.500 de vizitatori au trecut pragul expoziției de la Muzeul de Artă al României, dar și al evenimentelor conexe: expoziții de fotografie și de ceramică turcească, prezentări și ateliere de ceramică, un masterclass gastronomic și un concert de violoncel cu artistul Uğur Işık.

Vreme de 5 zile, iubitorii de cultură turcă au putut participa la seminarii și conferințe despre însemnătatea Göbeklitepe și despre ceramica anatoliană, dar și la o proiecție de film, la expoziții de fotografie și de artefacte din sit și au putut degusta bine-cunoscuta cafea turcească și delicatesele otomane.

Institutul Yunus Emre, prin acest eveniment, au plasat Göbeklitepe, primul monument istoric cunoscut, într-o poziție centrală, ca simbol al trecerii de la viața nomadă la cea sedentară. Göbeklitepe reprezintă punctul inițial al civilizației, unde se află primele așezări urbane şi unde au luat naştere primele forme de birocrație şi statale din Orientul Apropiat.

Zilele Culturii Turce, având ca temă principală “Göbeklitepe: Viața și Ființa” se vor desfășura și în Zagreb – Croația, Madrid – Spania, Tirana – Albania, Beirut – Libia, Belgrad – Serbia, Kiev – Ucraina, Sankt Petersburg – Rusia și Tunis – Tunisia.

Între 2020 – 2023, încă 4 situri din Turcia, câte unul pe an, vor fi prezentate în cadrul Săptămânii Culturii Turce.

Parteneri media: Magic FM, Kanal D, Radio România Cultural, Radio București FM, România Liberă, Agerpres, acasa.ro, Catchy, Bookblog, PRwave, 4arte, fetede10.ro, România Pozitivă, inoras.ro, bucuresteni.ro, Coțofana Urbană, Feeder, Romania Journal, Iqool.

Intrat în activitate în anul 2009, Institutul Yunus Emre deţine mai mult de 58 de centre culturale în străinătate. Institutul efectuează studii pentru predarea limbii turce în centrele culturale din străinătate, desfăşoară activităţi culturale şi artistice în scopul promovării Turciei şi oferă sprijin pentru cercetările ştiinţifice. 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.