Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Peste 120.000 de vizualizări pentru evenimentele din Parcul Copiilor deschis pentru o săptămână de Cărturești

0

În perioada 25 mai – 1 iunie 2020, autori români recunoscuți pentru cărțile dedicate celor mici și organizatori de ateliere creative au construit alături de Cărturești un parc al copiilor online. Timp de opt zile întâlnirile și workshopurile virtuale au luat locul celor din librărie. Copiii au fost provocați la un dialog imaginativ care a adus mai aproape de lumea vituală sentimentul de libertate pe care îl găsim în aer liber, în parcuri.

Paginile de Facebook Cărturești au găzduit 17 ateliere de lectură și arts&crafts care s-au bucurat de peste 120.000 de vizualizări. Cei mici au luat picnicul în Pădurea Muzicală cu Cristina Andone, au discutat despre ce, cum, cât și de ce citim cu Moni Stanilă, au rezolvat exerciții de creativitate cu Atelierul de Croit Imagini, au scris poezioare în izolare cu Carmen Tiderle, au copt povești fantastice cu Andreea Iatagan, au confecționat semne de carte cu Experiențe Japoneze și origami cu cei de la Playouth, s-au întrecut în lectură și astrofizică cu cei de la Smartkid și Cristian Presură, au pictat muzica în Grădina Pictorilor cu Monica Bătrânu și Roxana Iacoban, au provocat istoria la un șotron cu Simona Antonescu, s-au jucat cu povești cu Diana Bădica și Lumea lui Arthur și au gustat din lecturile copilăriei cu Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca.

Toate înregistrările activităților pot fi urmărite de astăzi și pe canalul de Youtube al librăriilor Cărturești: http://cartu.xyz/parcul-copiilor

În lumea de astăzi, ca şi în cea de mâine, anticiparea, proiecţia, adaptabilitatea şi  creativitatea sunt atuuri pe care trebuie să le încurajăm la copiii noştri. Şi toate aceste abilităţi se antrenează prin lectură, prin poveste, prin accesul la lumi reale din literatura ştiinţifică şi imaginare, din ficţiune. Impactul global produs de Covid-19, care a venit la pachet cu distanţarea socială şi cu evenimentele online, ne dă o lecţie: efectele crizelor sunt mai puţine pentru cei care ştiu să imagineze scenarii şi să lucreze cu ele. La nivel înalt se lucrează cu scenarii care imaginează evoluţii pozitive şi evoluţii negative ale unei situaţii.. Lectura te antrenează pentru o astfel de gândire. Lectura îţi dă acces la trecut, dar mai ales la viitor, pentru că omul nu poate trăi în afara poveştii, ci doar înăuntrul ei.  Ne bucurăm că am reușit să aducem copiii în povești împreună cu cei de la Cărturești, în două zile din evenimentul Parcul Copiilor.” (Livia Lucan Arjoca, trainer la Asociația 7 ARTE și Smartkid.)

Copiii te uimesc întotdeauna cu imaginația și pofta lor de a povesti. Chiar dacă atelierul nostru de lectură a fost online, ei au reușit să aducă veselie și să însenineze această perioadă a izolării și a temerilor.” (Andreea Iatagan, scriitoare)

Am fost încântată să mă alătur cu proiectul Atelierul de Croit Imagini inițiativei Cărturești de a dedica o săptămână jocului și copilăriei. A fost provocator pentru că a fost online, participanții erau din toate colțurile țării, dar ceea ce s-a întâmplat la aceste activități a depășit așteptările. M-am bucurat să văd că mediul online ne ajută să ne conectăm bucuria și creativitatea și să depășim barierele cu ușurință dacă ne dăm voie și ne dorim. Cred că este o perioadă în care este important să luăm lucrurile mai ușor și să ne facem timp să ne jucăm și să fim creativi” (Alisa Tărciniu, Trainer Atelierul de Croit Imagini)

Despre Cărturești 

Cărturești este prima librărie-concept din România, deschisă la finalul lui 2000 și dedicată unei noi experienţe de cumpărare și promovare a cărţii şi a produselor culturale. Devenit cel mai important lanț de librării de pe piața din România, Cărturești are în prezent 37 de spații care redefinesc ideea de librărie. Printre librăriile flagship ale brandului se numără Cărturești Carusel, inclusă în topul The Telegraph al celor mai frumoase librării din lume, Cărturești Verona, cel mai mare spațiu dedicat lecturii și ofertei de carte din București sau Cărturești Modul, o librărie de cultură vizuală care aduce în plus o grădină interioară, o galerie de artă contemporană și o cafenea.

După ce în martie 2020, în contextul crizei COVID-19, toate librăriile Cărturești au fost închise temporar, începând cu 15 mai s-a trecut la redeschiderea treptată a spațiilor din București și din țară. În prezent, 12 librării Cărturești și-au reluat activitatea cu program redus, iar librăria virtuală www.carturesti.ro este în continuare non-stop la dispoziția cititorilor.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.