Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Peste 100 de liceeni au (con)curat cu mini-roboti in competitia STEM Innovation Challenge 2.0

0

Peste 100 de elevi din 11 licee din Capitala au fost provocati sa calibreze si sa testeze mini-roboti in cadrul (con)cursului STEM Innovation Challenge 2.0. Ei au lucrat la programarea unor sisteme de ghidare cu senzori, ce pot fi folosite in controlul robotilor industriali si al masinilor autonome.

14425_824076050972892_5591459786925832249_n

Peste 100 de elevi din 11 licee din Capitala au fost provocati sa calibreze si sa testeze mini-roboti in cadrul (con)cursului STEM Innovation Challenge 2.0. Ei au lucrat la programarea unor sisteme de ghidare cu senzori, ce pot fi folosite in controlul robotilor industriali si al masinilor autonome.

In urma provocarii, au fost declarate castigatoare echipa al carei robotel a parcurs cel mai repede un traseu dat, echipa cu cea mai buna prezentare si echipa cu cel mai documentat cod.

„Pentru mine a fost o foarte buna oportunitate de a descoperi programarea robotilor si de a lua in calcul o viitoare cariera in acest domeniu. Chiar daca initial nu aveam cunostinte despre programarea robotilor, am invatat totul pe parcurs cu ajutorul mentorilor si al consultantului voluntar de la Freescale, caruia ii sunt foarte recunoscator pentru sustinere si inspiratie”, a declarat Matei Stefan, elev la Colegiul National Mihai Viteazul si membru in echipa care a castigat premiul pentru cel mai rapid robotel de pe traseul de competitie.

 

(Con)cursul STEM Innovation Challenge 2.0 este un proiect educational derulat de JA Romania, in parteneriat cu Freescale Semiconductor Romania, in care elevii de liceu pasionati de informatica isi dezvolta abilitatile de programare a unor robotei de tip „line follower”, lucrand impreuna cu mentori-studenti de la facultati de profil si cu ingineri din compania Freescale Semiconductor Romania.

Timp de o luna, elevii au folosit limbajul de programare C si au lucrat la calibrarea senzorilor pentru ca mini-robotii programati sa parcurga cu viteza maxima un circuit conceput de inginerii Freescale.

„Se iau 100 elevi de liceu, se sareaza cu 20 de indrumatori-studenti, se pipereaza cu 10 mentori-ingineri din cadrul Freescale Romania si se pun la foc pret de 3 saptamani pe masina de gatit Junior Achievement. Rezultatul: multe zambete, cunostinte noi si dorinta de a urma o facultate tehnica. Privit cu alti ochi, acest (con)curs a adus elevilor de liceu o oportunitate realista de a intra in lumea software-ului embedded, de a trece ‘controlat’ peste dificultatile inerente granitei dintre microcontrollere, senzori si motoare din lumea fizica. Am trecut, toti, cu succes peste acest botez”, a spus Cristian Macarascu, Wireless Software Team Manager & STEM 2.0 Program Coordinator.

Proiectul STEM Innovation Challenge 2.0 stimuleaza pregatirea elevilor pentru o viitoare cariera in domeniul Hi-Tech inca din timpul liceului, in contextul in care nevoia de specialisti si numarul de locuri de munca din acest domeniu este in continua crestere.

Romania va avea nevoie, potrivit estimarilor, de aproximativ 300.000 de specialisti in domeniul IT la nivelul anului 2020, in timp ce, la nivel european, exista riscul ca pana la un milion de locuri de munca in domeniul digital sa ramana neocupate pana in 2015.

Despre JA Romania

Junior Achievement Romania este o organizatie non-profit, avand ca misiune dezvoltarea in Romania a programelor internationale JA de educatie economica, antreprenoriala, financiara, etica si responsabilitate sociala si sanatate si viata activa. 39 de tari din Europa si 121 de tari din toata lumea urmeaza programele JA. In Romania, acestea sunt urmate gratuit de peste 250.000 de elevi din 1.400 de scoli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice si datorita sustinerii financiare din partea comunitatii de afaceri. Mai multe informatii, pe www.jaromania.org.

Despre Freescale Semiconductor Romania

Freescale Semiconductor Romania este unul dintre cele mai importante centre de excelenta tehnica, lider in inovare in regiunea EMEA – Europa, Orientul Mijlociu si Africa. Centrul de dezvoltare software din Romania genereaza concepte si solutii patentabile pentru tehnologii care contribuie la dezvoltarea continua a portofoliului de solutii Freescale care adreseaza o varietate de segmente ale pietei de semiconductoare. Prioritatile Freescale in zona de cercetare si dezvoltare din Romania includ aplicatii pentru echipamente de telecomunicatii pentru retele wireless si wireline, prelucrare de semnal pentru statii de baza wireless, aplicatii de securitate in retele, solutii de conectivitate low-power, profile si aplicatii ZigBee, dezvoltare din domeniul AUTOSAR, produse de dezvoltare integrate (debugger, compiler, simulator si analiza de performanta) pentru procesoarele companiei. Web: www.freescale.com/romania

Despre autor

avatar

Junior Achievement Romania este o organizatie non-profit, avand ca misiune dezvoltarea in Romania a programelor internationale JA de educatie antreprenoriala, economica, financiara, orientare profesionala, sanatate si viata activa si dezvoltarea abilitatilor pentru viata. 39 de tari din Europa si 123 de tari din toata lumea urmeaza programele JA. In Romania, acestea sunt urmate anual de peste 200.000 de elevi din 1.400 de scoli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice si cu sustinerea financiara a comunitatii de afaceri. Mai multe informatii pe www.jaromania.org.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.