Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Persoanele cu deficiente de vedere din Bucuresti pot circula mai usor cu mijloacele de transport RATB

0

Persoanele cu deficiente de vedere din Bucuresti pot circula mai usor cu mijloacele de transport in comun ale RATB.

Tandem 2

Bucuresti, 26 iunie 2017 – Persoanele cu deficiente de vedere din Bucuresti se pot deplasa mai usor cu mijloacele de transport in comun de suprafata, datorita unei solutii mobile implementate de Asociatia Tandem, in parteneriat cu RATB si Primaria Municipiului Bucuresti, prin proiectul Smart Public Transport. Solutia a fost finantata de Fundatia Vodafone Romania cu peste 400.000 de lei, prin programul Connecting for Good.

Proiectul s-a derulat in perioada ianuarie 2015 – iunie 2017, timp in care s-au montat 1.100 de dispozitive speciale, numite iBeacon, in toate autobuzele si troleibuzele din flota RATB. Solutia Smart Public Transport a fost dezvoltata pentru a ghida persoanele cu dizabilitati vizuale in folosirea retelei de transport public de suprafata, fara ajutorul unui asistent personal si fara a depinde de interventia altor oameni din jur. Dispozitivul iBeacon montat pe mijlocul de transport emite in mod continuu un semnal si comunica prin intermediul unei aplicatii mobile cu smartphone-ul. Atunci cand autobuzul sau troleibuzul respectiv ajunge la o anumita distanta de utilizatorul aflat in statie, telefonul acestuia primeste o notificare prin care este anuntat ca mijlocul de transport pe care il asteapta se apropie. Aplicatia mobila are integrat si un modul GPS prin care il anunta pe utilizator ce statie urmeaza pe traseul de circulatie si conexiunile disponibile cu alte mijloace de transport. Aplicatia poate fi descarcata gratuit de pe platformele iOS si Android.

„In Bucuresti locuiesc peste 5.000 de persoane cu deficiente de vedere, iar din estimarile noastre, 900 dintre acestea circula in mod curent cu mijloacele de transport public. In acest moment, aplicatia noastra este utilizata deja de peste 400 de persoane. Ne bucuram sa vedem ca acest proiect pe care l-am selectat in cadrul rundei de finantare Connecting for Good s-a incheiat cu bine si deja le asigura acestor persoane sprijinul de care au nevoie”, a declarat Angela Galeta, directorul Fundatiei Vodafone Romania.

„Ne dorim sa cream primul sistem integrat de accesibilizare urbana din Europa, bazat pe tehnologii inteligente, care ii ajuta pe utilizatori sa navigheze in siguranta prin oras, de acasa pana la destinatie. Smart Public Transport este o parte vitala a acestui model”, a declarat Florin Georgescu, presedintele Asociatiei Tandem.

Fundatia Vodafone Romania este o organizatie neguvernamentala romaneasca, cu statut caritabil, distincta si independenta de operatiunile comerciale ale companiei, infiintata in 1998.   In cei 19 ani de activitate, Fundatia Vodafone Romania a finantat 1.046 de programe derulate de 660 de ONG-uri din intreaga tara, in domeniile sanatatii, educatiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut 2 milioane de beneficiari – copii, tineri, batrani, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Pana in prezent, Fundatia Vodafone Romania a investit peste 26 milioane de euro in proiecte desfasurate de organizatiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele fundatiei sunt disponibile pe www.fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatia-vodafone.ro/ si www.facebook.com/fundatiavodafone.

Asociatia Tandem este o organizatie neguvernamentala a carei activitate are ca scop principal incluziunea sociala a persoanelor cu deficiente de vedere, prin proiecte si programe ce acopera atat nevoia de mobilitate si accesibilizare urbana, cat si accesul la tehnologie, informatii, educatie non-formala de calitate, servicii publice, activitati sportive si culturale. Printre cele mai importante proiecte derulate de Asociatia Tandem se numara Smart Public Transport, Tandem Navigator, Tandem Dance, Tandem Access, Teatrul si Noptile, Explore the Unseen si Istoria prin sunet si atingere.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.