Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Pentru Roşia Montană

8

 

Roşia Montană. 10 zile de proteste, de manifestări în stradă, de pledoarii pentru demnitate şi pentru o societate echitabilă, de invitaţie la dezbatere şi schimbare. 10 zile prin care societatea civilă din România, prin mesajele şi energia transmisă au făcut să vibreze o ţară întreagă. Iar în tot acest context, al revendicărilor argumentate, mesajul campaniei Salvaţi Roşia Montană se regăseşte pe lista celor mai importante puncte solicitate în stradă. Fie că este vorba de grupurile de manifestanţi din Bucureşti, Timişoara, Iaşi sau Cluj Napoca, tineri cu pancarte şi steaguri fluturând pentru Roşia Montană se văd în cadrele transmiunilor live pretutindeni.

„Roşia Montană pentru Piaţa Universităţii” rezumă spiritul de solidaritate al acestor momente. În acest context, pe 28 ianuarie 2012, are loc manifestarea Vrei să salvezi Roşia Montană: Demonstrează! având ca punct de întâlnire Piaţa Constituţiei din Bucureşti. Mesajul Ramonei D. este unul din miile care se aud în aceste zile şi care ne îndeamnă la acţiune: „Nedreptatea făcută lui Raed Arafat a fost picătura care a umplut paharul. Dar paharele noastre au mii de picături pentru care rămânem în stradă, unde ne facem auzite vocile regăsite. Pas cu pas ne revendicăm în frig străzile şi drepturile. În inima mea bate Roşia Montană, cea mai dureroasă picătură din paharul meu. Împreună vom reuşi să oprim proiectul mizerabil de la Roşia Montană şi să redăm demnitatea oamenilor care se luptă zi de zi acolo. Se aude? Salvaţi Roşia Montanăăă!”

Lista revendicărilor pentru Roşia Montană este adresată autorităţilor statului şi Guvernului României, ce au sprijinit continuu un proiect minier distructiv. Cerem:
1. Neemiterea acordului de mediu pentru proiectul minier cu cianuri propus la Roşia Montană;
2. Deblocarea procedurilor de includere a Roşiei Montane pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO şi declanşarea demersurilor necesare pentru orientarea dezvoltării zonei spre utilizarea durabilă şi punerea în valoare a patrimoniului său natural şi cultural unic;

3. Respingerea proiectului legislativ de modificare a Legii Minelor nr. 85/2003, care ar permite companiilor miniere private să exproprieze după bunul plac în numele statului;

4. Adoptarea propunerii legislative care prevede interzicerea utilizării cianurii în minerit;

5. Respingerea tuturor iniţiativelor de declarare a zonei Roşia Montană ca zonă mono-industrială, rezervată exclusiv implementării proiectului minier al companiei Roşia Montană Gold Corporation.

Nemulţumirile celor prezenţi sunt cu atât mai vehemente cu cât, în cei 10 ani ai campaniei, fiecare dintre noi a văzut cum Roşia Montană rezumă într-un tot unitar problemele unui sistem bolnav. Rând pe rând, toate instituţiile statului au ales să lupte efectiv împotriva propriilor cetăţeni, emiţând acte ilegale şi ducând la sărăcirea constantă a zonei, iar în perioada următoare este de aşteptat ca Ministerul Mediului să încununeze aceste demersuri prin emiterea acordului de mediu.

„Sutele de oameni ieşiţi zilele acestea în stradă se alătură miilor din ultimii ani care au luptat pentru Roşia Montană. Iar rezultatele sunt uimitoare şi cu mândrie afirm, că prin spiritul civic manifestat reuşim să continuăm şi să dezvoltăm cea mai mare campanie de mediu şi socială din România. Astfel, în aceste momente de intensitate maximă atât pentru ţară cât şi pentru Roşia Montană, vă mulţumesc pentru solidaritatea voastră şi pentru hotărârea cu care fiecare, cu mesajul propriu, în orice colţ al ţării, în stradă, promovaţi Roşia Montană. Uniţi pentru libertate, vom învinge! Iar pe 28 ianuarie, împreună cu voi, voi spune răspicat Salvaţi Roşia Montană în Piaţa Constituţiei şi voi cere ministrului mediului să acţioneze cu responsabiltate şi să nu elibereze acordul de mediu atât de dorit de compania minieră!” a transmis Eugen David, preşedintele Alburnus Maior.

www.rosiamontana.org

 

Devenită în timp cea mai mare campanie de mediu şi socială din România, Campania Salvaţi Roşia Montană reprezintă opoziţia faţă de proiectul minier de exploatare a aurului propus de compania Roşia Montană Gold Corporation(RMGC). Acest proiect ar presupune deschiderea celei mai mari mine de aur de suprafaţă din Europa, prin distrugerea Roşiei Montane şi a unei zone importante a Munţilor Apuseni.

Asociaţia Alburnus Maior este iniţiatoarea campaniei Salvaţi Roşia Montană. Asociaţia a fost fondată în anul 2000 de către locuitorii şi proprietarii din Roşia Montană care nu doresc proiectul minier peste casele, terenurile, bisericile şi cimitirele lor. In lupta împotriva proiectului minier s-au alăturat de-a lungul celor peste 10 ani, numeroşi susţinători. Azi, campania Salvaţi Roşia Montană reuneşte sute de organizaţii şi foruri ştiintifice şi zeci de mii de persoane private care doresc păstrarea Roşiei Montane şi dezvoltarea durabilă a zonei, fără distrugerea provocată de proiectul minier.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

8 comentarii

 1. avatar

  Chiar deloc nu conteaza parerea oamenilor din localitate pentru cei din acest ONG? Ca oamenii de acolo vor sa inceapa proiectul minier, cei mai mult de acolo asta vor, atunci cum se „salveaza”? Ca de salvare cu forta sincer, nu am mai auzit pana acum.

 2. avatar

  @Calin:se pare ca nu le pasa de parerea lor.Localnicii,care-s mineri din tata-n fiu, vor acest proiect. Cine suntem noi sa ne opunem, cand noi traim cat de cat bine, nu stam cu poluarea sub nas in fiecare zi si nici nu ne chioraie matzele!

 3. avatar

  Eu nu sunt nici pro, nici contra. Dar ma intereseaza soarta acelor oameni. Si cand vad ca solutiile care deja s-au propus sunt amanate, iar ONG-urile nu strang fonduri pt zona aia, dar se tin de proteste…nu-mi place deloc!

 4. avatar

  Hai ca e deja exagerat, multi oameni de la proteste nu au nici o treaba cu ong-ul despectiv sau cu ong-urile in general si nici nu striga impotriva proiectului. Voi veniti cu bannere bani cpentru ca aveti nevoie de expunere media , in rest nu faceti nimic productiv

 5. avatar

  Rosia Montana merita salvata si cum altfel decat prin proiect ! Ne-am saturat sa auzim acesti activisti care de 12 ani nu fac nimic si nu au nici un motiv sa ii ascultam pe ei ci pe adevaratii oameni care care locuiesc acolo si numai ei stiu ce prin ce greutati trec.Iar de zona sa nu mai zic ca merita si ea sa fie transformata in o destinatie turistica cu patrimoniul reabilitat!

 6. avatar

  @Alin: clar Rosia Montana merita si trebuie salvata. Dar prin proteste nu se salveaza nimic. Actiunile concrete trebuie sa conteze. Solutiile exista, de ce le amanam? oare cat mai rezista oamenii din zona tot sperand la o viata mai buna?

 7. avatar

  Sa iasa in strada oamenii care stau acolo nu ong-urile care primesc niste sume exorbitante de la diverse firme. Sume care nici uni nu au aratat cum le folosesc, dar un lucru este sigur, nu spre binele rosienilor sau a zonei

 8. avatar

  salut postaci,

  1. protestul este organizat de alburnus maior, asociatie din rosia montana. si vin multi din rosia montana maine. asa ca trag concluzia ca n-ati citit nimic din descrierea de mai sus.

  2. vreau sa vad si eu firmele alea care platesc sume pentru ong-uri. dovezi, sumele exacte, ce ong-uri etc.

  pentru restul cititorilor, maine ne vedem la 11:00 in piata constitutiei.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.