…pentru albiile mai multor râuri de munte din ţară…

1

Grădina Carpaţilor, distrusă sub ochii Gărzii Naţionale de Mediu şi ai Administraţiei Naţionale Apele Române

Miting de protest – marţi, 1 noiembrie, ora 11, la Ministerul Mediului şi Pădurilor

Albiile mai multor râuri de munte din ţară şi, odată cu ele, habitate naturale protejate prin lege au fost distruse cu preţul construcţiei de microhidrocentrale. Organizaţiile neguvernamentale membre ale Coaliţiei pentru Mediu din România solicită Ministrului Mediului şi Pădurilor, Domnul László Borbély, oprirea tuturor lucrărilor şi sancţionarea corespunzătoare a celor vinovaţi. Totodată, organizaţiile neguvernamentale membre ale Coaliţiei pentru Mediu anunţă organizarea unui miting de protest în faţa Ministerului Mediului, în data de 1 noiembrie 2011, începând cu ora 11.

Pe mai multe râuri montane din ţară, în judeţele Argeş, Suceava Sibiu şi Braşov (Capra, Buda, Oric, Porumbacu, Viştea, Ucea, Arpaş, urmează Sâmbăta şi Pojorta), au loc de mai mult timp lucrări de captare a apei în vederea amenajării de microhidrocentrale în regim privat.

În lumina noilor evidenţe (http://stirileprotv.ro/emisiuni/romania-te-iubesc/duminica-18-00-romania-te-iubesc-goana-dupa-profituri-uriase-distruge-ecosistemul.html), lucrările de amenajare au cauzat deja distrugeri iremediabile în habitatele naturale din zonă, pe porţiuni ale următoarelor cursuri de apă: râul Capra, râul Buda, pârâul Otic, râul Topolog etc.

În consecinţă, organizaţiile care alcătuiesc Coaliţia pentru Mediu din România aduc la cunoştinţa publicului că lucrările sus-menţionate au încălcat deja legislaţia cu privire la protectia apelor şi a ariilor protejate din România. Mai mult, situaţia deosebit de gravă din zonă a fost semnalată, fără niciun rezultat, instituţiilor cu rol de supervizare şi control ale speţei respective: Garda Naţională de Mediu, Agentia Regională pentru Protecţia Mediului Argeş, Administraţia Naţională Apele Române, Ministerul Mediului şi Pădurilor.

Organizaţiile Coaliţiei pentru Mediu aduc la cunoştinţă că astfel de lucrări, cu impact deosebit de grav asupra ecosistemelor naturale, vor continua şi pe alte râuri de munte din ţară.

Astfel, organizaţiile semnatare solicită Ministrului Mediului şi Pădurilor, Domnul László Borbély, să dispună oprirea imediată a lucrărilor şi să iniţieze sancţionarea corespunzătoare a responsabililor din insituţiile publice care au rolul de a superviza respectarea legislaţiei de mediu într-o asemenea speţă: Garda Naţională de Mediu, Agentia Regională pentru Protecţia Mediului Argeş, Administraţia Naţională Apele Române.

În sprijinul solicitărilor sus-menţionate, organizaţiile semnatare anunţă organizarea unui miting de protest, marţi, 1 noiembrie, începând cu ora 11, în faţa Ministerului Mediului şi Pădurilor: Bulevardul Libertăţii, nr. 12, Sector 5, Bucureşti.

 

Despre Coaliţia pentru Mediu

Coaliţia pentru Mediu din România s-a constituit ca grup informal în noiembrie 2009, ca rezultat al Forumului ONG de Mediu. Coaliţia îşi propune să contribuie la dezvoltarea durabilă a României şi la implicarea societăţii civile în acest proces.

Obiectivele coaliţiei se referă la: creşterea conştientizării populaţiei şi a implicării acesteia în acţiuni de protecţia mediului, îmbunătăţirea calităţii educaţiei în domeniul dezvoltării durabile, conştientizarea şi responsabilizarea factorilor de decizie, implicarea ONG-urilor în dezvoltarea politicilor publice de mediu, îmbunătăţirea reprezentativităţii ONG-urilor şi a cadrului instituţional în care acestea îşi desfăşoară activitatea.

Membrii Coaliţiei pentru Mediu din România sunt exclusiv organizaţii neguvernamentale de mediu:

 1. Actiunea Civică Directă
 2. Acţiunea Ecologică Română
 3. Amoeba Eco Center
 4. Asociaţia 22 Decembrie 1989
 5. Asociaţia Agent Green
 6. Asociaţia AGORA – Grup de Lucru pentru Dezvoltare Durabilă
 7. Asociaţia ALMA-RO
 8. Asociaţia ARIN
 9. Asociaţia Biosilva
 10. Asociaţia Braşovul Verde
 11. Asociaţia Centrul pentru Strategia de Dezvoltare Durabilă
 12. Asociaţia de Ecoturism din România
 13. Asociaţia de Hidroecologie şi Bioclimatologie
 14. Asociaţia de Turism şi Ecologie Caltun – Club UNESCO
 15. Asociaţia EcoAssist
 16. Asociaţia Ecologică Turismverde
 17. Asociaţia Ecologie-Sport-Turism
 18. Asociaţia Ecologistă “Floare de Colţ”
 19. Asociaţia EcoPrut
 20. Asociaţia Ecouri Verzi
 21. Asociaţia Greeninitiative
 22. Asociaţia Grupul Milvus
 23. Asociaţia Heidenroslein
 24. Asociaţia Iubim Natura
 25. Asociaţia Mai Bine
 26. Asociaţia MaiMultVerde
 27. Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă Dunărea de Jos
 28. Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă Timiş
 29. Asociaţia pentru Mediu şi Turism Ulmul Cerasului
 30. Asociaţia pentru Protecţia Liliecilor din România
 31. Asociaţia pentru Protecţia Mediului Green Cross Şimleul Silvaniei
 32. Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta
 33. Asociaţia Sighişoara Durabilă
 34. Asociaţia Tinerilor pentru Excelenţă
 35. Asociaţia Ţinutul Secuiesc Verde
 36. Asociaţia Transilvania Verde
 37. Asociaţia Turistica Sportivă Civică şi Ecologistă Clubul de Cicloturism “Napoca”
 38. Asociaţia WWF Programul Dunăre-Carpaţi România
 39. Centrul de Consultanţă Ecologică Galaţi
 40. Centrul de Resurse Ecopolis
 41. Centrul Regional de Supraveghere Ecologică “Munţii Apuseni”
 42. Clubul de Ecologie şi Turism “Floarea Reginei”
 43. Clubul de Ecologie si Turism Montan Albamont
 44. Clubul de Turism şi Ecologie Transmont Făgăraş
 45. Clubul Eco Montan “Origini Verzi”
 46. Clubul Ecologic Transilvania
 47. Clubul Sporturilor Montane Hunedoara
 48. Eco-Civica
 49. Ecotop Oradea
 50. Federaţia Reţeaua de Acţiune pentru Climă
 51. Focus Eco Center
 52. Fundaţia ACTIVITY pentru Resurse Umane şi Dezvoltare Durabilă
 53. Fundaţia pentru Parteneriat
 54. Fundaţia TERRA Mileniul III
 55. Geo Natura
 56. Mare Nostrum
 57. Organizaţia GeoEcologică ACCENT
 58. ProPark Fundaţia pentru Arii Protejate
 59. Re.Generation
 60. Societatea Carpatină Ardeleană
 61. Societatea Ornitologică Română
 62. Tinerii Ecologi Români din Iaşi
 63. UJPI Dolj
 64. Viitor Plus – Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă
 65. Fundaţia de Ecologie şi Turism POTAISSA
 66. Asociaţia ECO Sud-Vest România
 67. Fundaţia Strawberrynet
 68. Asociaţtia 34Life
 69. Centrul de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic – InfOMG

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 55 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, time management, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Un comentariu

 1. Pingback: Microhidrocentralele din România Energie eco sau dezastru ecologic? | Greenly Magazine

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.