Participare la puterea a 3-a

0

 

“Participare la puterea a 3-a: probleme locale, solutii inovatoare si comunitati implicate!“

Accesul la resurse publice al cetatenilor, in general, si al cetatenilor exclusi economic si social, in special, reprezinta o problema a carei gravitate este cu atat mai evidenta in perioadele de declin economic. In absenta accesului la servicii de salubritate, iluminat public si transport local—pentru a da numai cateva exemple—situatia cetatenilor exclusi economic si social se agraveaza, creandu-se astfel premisele multiplicarii cazurilor de saracie. Pornind de la aceste considerente, Asociatia Nationala a Birourilor de Consilliere pentru Cetateni (ANBCC) implementeaza, in intervalul august 2013-decembrie 2014, proiectul “Participare la puterea a 3-a: probleme locale, solutii inovatoare si comunitati implicate!“.

Prin „Participare la puterea a 3-a: probleme locale, solutii inovatoare si comunitati implicate!”, ANBCC  urmareste cresterea capacitatii comunitatilor locale de a influenta procesul de luare a deciziilor la nivel local, asigurand astfel accesul grupurilor vulnerabile la servicii si resurse. In vederea indeplinirii scopului asumat, actiunile si activitatile pe care ANBCC le va intreprinde in cadrul proiectului sunt concentrate in jurul a trei obiective specifice, dupa cum urmeaza:

1. Promovarea a trei metode inovatoare de participare la luarea deciziilor si incluziune sociala (bugetare participativa; contracte comunitare; finantare alternativa – economie sociala si fonduri comunitare) in 30 de comunitati din Romania;

2. Organizarea si formarea a 6 grupuri de dezbateri si influentare a politicilor publice in 6 comunitati selectate;

3. Implementarea a cel putin uneia dintre metodele inovatoare promovate, in fiecare dintre cele 6 comunitati unde au fost organizate grupuri de dezbateri.

anbcc

Pentru adecvarea metodelor inovatoare de participare la luarea deciziilor si incluziune sociala la nevoile si realitatile locale, ANBCC se afla, in prezent, in etapa de pregatire a „Caravanei bunei guvernari“. Aceasta activitate presupune un tur de prezentare a celor trei metode inovatoare de participare publica și incluziune sociala catre autoritatile publice din treizeci de localitati din Romania.

Valoarea totala a proiectului este de 126 181 CHF, din care valoarea co-finantarii din partea Elvetiei este de 113 563 CHF, iar 12 618 CHF reprezinta contributia ANBCC.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează