Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Parlamentul European investește în tineri

0

Instituții europene și rolul lor în promovarea politicilor comunitare din domeniul protecției mediului

În perioada  29 septembrie – 5 octombrie 2014 s-a desfășurat proiectul european de practică organizat de Facultatea de Geografie (Universitatea din București). Acestui program s-a alăturat Facultatea de Științe și Ingineria Mediului (Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca).

Practica a vizat înţelegerea rolului instituţiilor europene în promovarea politicilor de mediu la nivelul Uniunii Europene, familiarizarea cu procedurile de aplicare pentru burse, stagii şi locuri de muncă la instituţiile europene şi universităţi și întărirea relaţiilor dintre studenţii aparţinând diferitelor universități și cicluri de studiu, precum şi a conexiunii cu organizaţiile studenţeşti.

Proiectul a fost susținut financiar și organizatoric de către Parlamentul European, prin Direcția Vizite și Seminarii, ca grup multiplicator de opinie europeană.

În cadrul fiecărei instituții s-au realizat prezentări, care au evidențiat atât modul de funcționare al acestora, atribuțiile în domeniul mediului, cât și oportunitățile de dezvoltare a unei cariere (stagii de practică, internship-uri).

La Parlamentul European, grupul a fost primit de doamna Laura Popa, care a prezentat structura și instituțiile europene, mai ales sistemul de funcționare al Parlamentului European. Ulterior a urmat o vizită în Hemiciclu (“Sunt foarte încântată, că prezint unui grup de români, așa mă simt mai aproape de casă”, a declarat dna Laura Popa). Vizita de la Parlamentul European a fost dublată de vizitarea Parlamentariumului, o expoziție interactivă extrem de instructivă pentru studenți.

A doua zi a practicii, s-a derulat în cadrul Comisiei Europene, unde s-au discutat probleme concentrate pe politica de mediu a Uniunii Europene. Mădălina Căprușu (Directoratul General de Mediu), Ctibor Kocman (Directoratul General de Mediu), Ana Dănăilă (Directoratul General pentru Acțiune Climatică) și Ioana Rusu (Cabinetul Comisarului Dacian Cioloș) au susținut prezentări cu diferite tematici, din domeniul protecției mediului. Finalul zilei s-a concretizat cu o vizită tematică în cadrul Universite Libre de Bruxelles, organizată de membrii EGEA Belgia.

Un alt obiectiv vizitat, a fost stația de epurare Bruxelles-Nord, unde au fost prezentate istoria amplasamentului și procesele tehnologice de epurare a apelor uzate.

Programul grupului multiplicator de opinie europeană a continuat cu o vizită la Reprezentanța Permanentă a României la Uniunea Europeană, unde domnul Cristian Bădescu (Reprezentant permanent adjunct COREPER I) a descris rolul și atribuțiile instituției, precum și modul prin care se realizează comunicarea dintre instituțiile europene și autoritățile statului român. De altfel, împreună cu doamna Violeta Dragu, s-a discutat despre reprezentarea României la Uniunea Europeană în deciziile din domeniul protecției mediului, mai ales cum instituția din care face parte a negociat aspecte sensibile legate de implementarea legislației comunitare.

Ziua s-a încheiat la Consiliul Uniunii Europene, unde domnul Andreas Rubio a discutat despre structura și modul de funcționare al instituției și provocările politicii UE din domeniul protecției mediului.

Cum în programul practicii au fost îmbinate activitățile didactice și sociale, cu implicarea reprezentanților structurilor europene, a cadrelor didactice universitare, a studenților și masteranzilor, cea de-a cincea zi a fost dedicată vizitării orașelor Brugge și Oostende.

Păreri ale organizatorilor și participanților în urma acestui program :

Dl. Prof.univ. dr. Iojă Ioan Cristian ( Director al Departamentului de Geografie Regională și Mediu, organizator al practicii) : “Acest proiect ambițios de practică profesională a crescut în calitate de la o ediție la alta, datorită suportului unor oameni deosebiți, pe care i-am cunoscut la Bruxelles (în special doamna Mariana Cosac, responsabil Vizite la Parlamentul European), dorinței studenților masterului Evaluarea Integrată a Stării Mediului din Facultatea de Geografie de a trăi o astfel de experiență, dar și convingerii noastre că ceea ce facem are o finalitate extraordinară în pregătirea profesională a studenților noștri. Iar această finalitate noi o cuantificăm prin creșterea șanselor de angajare în domeniul protecției mediului, dar și prin interesul studenților de a aplica pentru intershipuri și joburi in instituțiile europene.”

Coman F. Daniela, masterand, Master EISM : Sunt de părere că limitarea la studierea acestui domeniu doar din biblioteca, birou și/sau activitățile in situ, nu clădește un adevărat succes în descoperirea relaționărilor dintre aspectele de mediu, ulterior găsirea celei mai bune metode de soluționare a problemelor reale care apar. De aceea, participarea la această practică mi-a oferit ocazia să înțeleg structurile și modul prin care instituțiile europene se constituie motorul unei Uniuni puternice și cu viitor îndreptat spre cetățeni

Emilia Burlacu, masterand, Master EISM : “Această practică a fost o bună ocazie să cunosc modul în care problemele legate de mediu sunt abordate într-o altă țară, și măsurile pe care instituțiile europene le propun pentru rezolvarea acestor probleme.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.