Parisul: De la Art Nouveau la Art Deco

0

Daca ni s-ar cere sa definim, in doar cateva cuvinte, societatea europeana de la sfasitul secolului XIX pana in preajma celui de-al doilea razboi mondial am gasi cu usurinta, printre ideile epocii, doua concepte care sa ii infatiseze, deopotriva, aspiratiile, cotidianul, angoasele si bucuriile.

Curentele Art nouveau si Art deco, caci despre ele este vorba, condenseaza toate mutatiile suferite de civilizatia europeana, intr-o epoca in care nu doar arta ci si societatea trec printr-o serie de revolutii si drame.  De la reactiile impotriva academismului pana la dorinta artistilor de a surprinde in operele lor ritmul alert al vietii, de la corpurile feminine eliberate, treptat, de chinul corsetului pana la formele geometrice, ce domina arhitectura si picturile timpului, ajungand la noile concepte folosite in arhitectura si artele decorative, totul sta sub semnul metamorfozelor estetice, ideatice si sociale.

Alegerea Parisului drept punct de plecarea pentru explorarea acestei epoci nu a fost intamplatoare. La inceputul secolului XX, orasul de pe malurile Senei generase deja unul dintre cele mai longevive si interesante mituri urbane. Expozitiile universale, constructiile de inspiratie Art Nouveau si Art deco, boema, locuitorii care frecventau marile magazine si cafenelele elegante, toate ofereau imaginea unei lumi noi, cuprinsa de febra modernitatii.

 

Temele celor trei ateliere sunt:

 

1. Art nouveau – doar un curent artistic? Arta in marile capitale europene. Parisul belle epoque. Expozitia universala – 1900. Cum se schimba chipul unui oras. Statiile de metrou si gloria lui Hector Guimard. Parisul boem si Parisul afiselor – Jean Beraud, Toulouse-Lautrec, Mucha. O noua silueta feminina – geniul lui Paul Poiret.

2. Art deco si societatea interbelica. Theatre des Champs-Elysees: stil si spectacole. Trupurile si arta se elibereaza. Fascinatia baletului rus – Ritualul primaverii. De la Montmartre la Montparnasse – boema pariziana inainte si dupa razboi. Expozitia din 1925.

3. Viteza, simplitate, functionalitate si eleganta. Stilul pachebot. Casa – o masina de locuit. Le Corbusier si Mallet-Stevens. Moda feminina si masculina. Coco Chanel, Baietana. O pictorita a elitelor pariziene – Tamara de Lempicka.

fundatia calea victoriei

Lector: Monica Neatu

Data incepere: 17 Octombrie 2013; Ora curs: 19:00

Numar ateliere: 3; Frecventa: saptamanal, joi

Varsta Minima: 16 ani

Cost: 140 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 130 ron

Loc: str. Popa Soare 40, et. 1 (harta)

Inscriere la contact@victoriei.ro

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.