Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Părinți, bunici, prieteni și copii vor afla mai multe despre autism, vineri, 6 iulie, în Parcul Lumea Copiilor din București

0

 Vineri, 6 iulie, între orele 9:00 – 12:00, Fundația Romanian Angel Appeal va fi din nou prezentă în mijlocul părinților și bunicilor, pentru a le spune mai multe despre autism și despre semnele cele mai frecvente, care pot fi depistate la copii încă de la vârste fragede. În Parcul Lumea Copiilor din București (la intrarea dinspre Palatul Național al Copiilor), Fundația va amplasa un panou informativ, iar voluntarii vor împărți flyere care prezintă principalele simptome ale tulburărilor de spectru autist (TSA), dar și resurse online la care pot apela pentru mai multe informații.

Activitatea face parte din campania de informare și sensibilizare “Oferă-mi o șansă!” derulată de Fundația Romanian Angel Appeal în cadrul proiectului “Și ei trebuie să aibă o șansă!” – program de sprijin pentru integrarea socială și profesională a persoanelor cu tulburări de spectru autist și este o continuare a acțiunii de informare pe care Fundația a desfășurat-o în luna mai,la Baby Expo, unde a susținut și un seminar referitor la simptomele autismului.

„Notele de spectru autist identificate la copii sunt din ce în ce mai variate și mai des întâlnite în ultimii ani. Cauzele autismului sunt neclare, însă este esențial ca aceste tulburări să fie identificate precoce, iar ședințele de recuperare să înceapă cât mai devreme.”, declară Dr. Laura Mateescu, psihiatru de copii și adolescențila Spitalul„Alexandru Obregia”, din Capitală.

Un raport din martie 2012 al agenţiei americane Centers for Desease Control and Prevention (Atlanta – USA) arată că incidența cazurilor de tulburări de spectru autist (TSA) a crescut cu 78% faţă de 2002 şi cu 23% faţă de 2009.

În România, date publicate recent arată că numărul cazurilor de autism depistate a crescut semnificativ în ultimii ani: „de la 20-25 de cazuri diagnosticate anual în anii ‘80-‘90 la Clinicade Psihiatrie a Copilului și Adolescentului din cadrul Spitalului Prof. Dr. Alexandru Obregia, astăzi, la aceeași clinică, se evaluează 10-15 cazuri noi pe săptămână”.

„Una din componentele principale ale proiectului Și ei trebuie să aibă o șansă! desfășurat de Fundație privește informarea unui număr cât mai mare de persoane despre ce este și care sunt cele mai frecvente simptome ale autismului, deoarece depistarea precoce (la vârsta de 18 – 36 luni a copilului) și intervenția terapeutică începută timpuriu cresc cu până la 47% șansele de recuperare ale copiilor cu autism.”, declară Adelaide Katerine Tarpan, Sociolog, Manager al proiectului Și ei trebuie să aibă o șansă!.

 

***

Proiectului strategic „Și ei trebuie să aibă o șansă!” – program de sprijin pentru integrarea socială și profesională a persoanelor cu tulburări de spectru autist este desfășurat de Fundația Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei și Protecției sociale – Direcția Protecția Copilului și cu Asociația de Psihoterapii Cognitive și Comportamentale din România.

Proiectul a fost demarat la 1 octombrie 2010, are o durată de 3 ani și este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 “Investește în oameni ! »

Mai multe detalii despre proiect la www.autism.raa.ro

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.