Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

PARFUMUL: din Antichitate la extravagantele contemporane

0

“O femeie fără parfum este o femeie fără viitor”-Coco Chanel

Fundația Calea Victoriei organizează luni 22 iunie, începand cu ora 19:00 un curs fabulous despre istoria Parfumului din Antichitate la extravaganțele contemporane, susținut de Monica Neațu, un istoric vrăjit de miresmele încântătoare create de marile case de parfumuri.

“Vă invit, de-a lungul a trei ateliere, să descoperim istoria și semnificațiile parfumului, să îi aflăm secretele și să îi descoperim utilizările. În călătoria noastră înmiresmată, ne vom opri asupra unor imagini și reclame celebre, vom afla notele dominante din parfumurile faimoase, iar la final ne vom delecta cu câteva rețete și testere.”-Monica Neatu

Parfumul, deopotrivă sacru și efemer, a fascinat oamenii încă de la începuturile Istoriei. Povestea sa ne pune în fața a numeroase curiozități și paradoxuri, căci efluviile sale încântătoare ne plasează într-o lume a seducției.
Dezvoltarea conceptului de haute-couture a transformat capriciile unei împărătese în adevărate capodopere olfactive, casa Guerlaine intrând în istorie grație Eugeniei de Montijo (soția lui Napoleon III). Belle Époque și perioada interbelică au impus parfumurile asociate marilor case de modă, dar cea care a modificat definitiv istoria parfumului a fost domnișoara Chanel. Ea a propus, în anii “20, nu doar un parfum, ci un concept – cel al femeii libere și conștientă de farmecul său. Astăzi, nenumăratele miresme inventate de nasurile celebre din lumea artizanilor produc o fascinație mereu vie și ne pun în fața a diverse dileme legate de istoria încâtătoarelor miresme.

Temele celor trei întâlniri sunt:

1. Lumea Orientului Antic și utilizarea primelor parfumuri. Corintul și începuturile “industriei” parfumurilor. Miresmele romane și extravaganțele de la sfârșitul Antichității. Evul mediu și aromele orientale. Apariția alambicului și regulile distilării. Parfumul reginei Ungariei și utilizarea alcoolului în compoziție.

2. Aromat și pestilențial în epoca Renașterii și Barocului. Atunci când parfumurile, pudrele și pomezile înlocuiau apa… Mănușile parfumate și gloria orașului Grasse. O nouă profesie – creator de parfumuri. Epoca luminilor și întoarcerea spre natural. Cu ce se parfumau doamna de Pompadour și Maria Antoaneta? Eau de Cologne Originale 4711.
3. Începuturile parfumeriei moderne. Guerlain – emoție, atmosferă, personalitate. Creatorii de modă și parfumurile – Paule Poiret, Chanel, Jeanne Lanvin, Jean Patou. Câteva nasuri celebre. Importanța flaconului. Artizanii contemporani și invențiile lor fascinante – de la mure și mosc la parfumul hainelor uscate la soare.
La ateliere vor fi exemplificate (se vor mirosi) diverse tipuri de parfumuri pentru o mai buna intelegere a povestilor si informatiilor prezentate: condimente, plante, parfumuri, uleiuri aromate, sapunuri, pudre, etc.

Parfumul în secolul XX

Lector: Monica Neațu
Data incepere: 22 Iunie 2015; Ora curs: 19:00
Numar ateliere: 3; Frecventa: zilnic: luni-miercuri (22 – 24 iunie)
Cost: 150 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 135 ron
Locul desfasurarii: Str. Popa Soare, nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Biserica Sfanta Vineri – Blv Corneliu Coposu)
Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO
Detalii la www.victoriei.ro

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.