Parcul Natural Văcărești, încă în ceața procedurilor administrative

0

La 3 ani de la declanșarea campaniei de înființare și dispunând de toate documentele necesare, potrivit legii, pentru a exista, Parcul Natural Văcărești – prima arie naturală protejată urbană din România, se încurcă în proceduri administrative. Amânarea înființării ariei naturale ridică mari semne de întrebare cu privire la dorința autorităților române de a realiza acest proiect. Mai mult decât atât, în lipsa statutului oficial de arie naturală protejată, anotimpul rece care se apropie reprezintă o amenințare pentru echilibrul ecosistemului Văcărești: incendii, defrișări, abandonarea deșeurilor. Grupul de Inițiativă pentru înființarea Parcului Natural Văcărești solicită Primarului General al Municipiului București, Dl. Sorin Oprescu și membrilor Consiliului General al Municipiului București (CGMB) să trateze cu maximă responsabilitate acest proiect și să reintroducă pe ordinea de zi a următorului CGMB avizul administrativ astfel încât operațiunea de înființare a parcului să se finalizeze cât mai repede.  

PNV_Helmut Ignat

Trei ani de eforturi susținute, acceptul Academiei Române prin Comisia Monumentelor Naturii, trei ședințe ale CGMB în care proiectul a fost votat cu o largă majoritate, zeci de întâlniri cu autoritățile publice locale și centrale, zeci de comunicate de presă și scrisori publice, sprijin declarat venit din partea organizațiilor internaționale RAMSAR (Convenția Internațională a Zonelor Umede) și WLI (Wetland Link International), scrisori de susținere primite din partea comisarilor europeni pentru agricultură și pentru pentru mediul înconjurător: Dacian Cioloș și Janez Potoċnik, declarații de susținere ferme din partea Primului Ministru Victor Ponta și a Miniștrilor Mediului, D-na Rovana Plumb și a D-lui Attila Korodi, zeci de mii de cetățeni care își afirmă sprijinul nemijlocit pentru acest proiect – în ciuda acestei impresionante campanii de advocacy și de conștientizare în care toată opinia publică susține fără rezerve înființarea Parcului Natural Văcărești, proiectul se află încă în stadiu de avizare administrativă în cadrul CGMB!

Organizațiile membre ale Grupului de Inițiativă pentru înființarea Parcului Natural Văcărești atrag atenția că amânarea finalizării acestui proiect are consecințe negative atât asupra ecosistemului natural Văcărești, cât și asupra credibilității pe care instituții precum Primăria Generală, Consiliul General al Municipiului București, Guvernul României, Primul – Ministru și Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice le au. Reamintim titularilor acestor instituții că au declarat în repetate rânduri susținerea față de acest proiect și că amânarea finalizării proiectului s-ar putea traduce pentru opinia publică în incompetență, reavoință, nepăsare, politicianism ieftin, neglijarea interesului public și a problemelor de mediu ale orașului. Indiferent de motivele pentru care Parcul Natural Văcărești nu este încă înființat nici după trei ședințe ale CGMB în care a fost votat în largă majoritate, rezultatul este același: sabotarea înființării unui parc pentru locuitorii municipiului București.

În acest context, Grupul de Inițiativă pentru înființarea PNV solicită PMB și CGMB reintroducerea pe ordinea de zi a Proiectului de Hotărâre pentru înființarea Parcului Natural Văcărești și eliberarea de urgență a avizului administrativ necesar finalizării proiectului. Mai mult decât atât, reamintim d-lui Prim Ministru Victor Ponta declarațiile ferme, indubitabile, făcute în favoarea Parcului Natural Văcărești în repetate rânduri (Conferința de presă pentru inaugurarea Centrului de Observare al PNV) și îi solicităm să intervină pentru deblocarea situației. Considerăm că, indiferent de momentul campaniei electorale, titularii administrației românești au datoria să respecte legea și să ducă astfel la bun sfârșit un proiect de care Bucureștiul are atât de mult nevoie.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.