Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Palatul Regal Balcic – „casa de vis” a Reginei Maria

0

Fundatia Calea Victoriei te invita joi 22 august, ora 19:00 la evenimentul Palatul Regal Balcic – „casa de vis” a Reginei Maria cu istoricul Stefania Ciubotaru.

Palatul Regal de la Balcic a fost resedinta cea mai iubita de regina Maria. Este in intregime creatia acesteia, toate cladirile complexului fiind construite dupa planurile si dorintele ei.

Constructia complexului de la Balcic a inceput in cursul anului 1925. Cladirea principala a domeniului era o vila, numita de catre regina Maria „Tenha Juvah” (Cuibul singuratic) si locuita in principal de ea si de suita sa. Tenha Juvah avea paisprezece camere, doua terase si un balcon, dar si un minaret turcesc care dadea palatului un aer oriental.

balcicA doua cladire a complexului Balcic era vila „Mavi Dalga” (Casa pentru oaspeti), compusa din saisprezece camere, printre care apartamentul principelui Nicolae, apartamentul lui Gaetan Denize si al doamnelor de onoare. Langa ea se afla cladirea destinata suitei, numita „Sabur Jevi”, cu un stil aparte datorat camerelor distribute in forma de potcoava, cu colonade spre mare si coloane spre interior.

Ca locuri de rugaciune, regina Maria si-a construit templul „Maria Ruh” si bisericuta „Stella Maris”. Mica biserica era realizata in stil bizantin, din piatra de Balcic, pictata in 1930 de A. Demian si Papatrindafil si inchinata Maicii Domnului.

Regina Maria, numita adesea „regina gradinareasa”, a creat la Balcic o gradina cu totul deosebita fata de cele create la Cotroceni, Bran, Copaceni si Scrovistea. In gradina se gaseau coloane, pietre cu inscriptii in araba sau slavona, dar si coloane de marmura din Dalmatia sau vase antice. Un loc deosebit in gradina il ocupau terasele, fiecare purtand numele unui membru al familiei: Mircea, Ferdinand, Carol, Elisabeta, Mignon, Nicolae, Ileana, Sandro, Mihai, Petru Dusan, Elena, George.

„Balcicul pentru mine a devenit un colt de liniste si odihna, unde ma duc sa-mi improspatez sufletul si trupul. Balcicul este casa mea de vis, inima mea.” – Maria Regina Romaniei

 

Conferinta va avea loc la Grand Hotel Continental, o foarte eleganta cladire, clasata ca monument istoric, candva centrul high-life-ului bucurestean.

 

fundatia calea victoriei

Lector:Stefania Ciubotaru

Data: 22 August 2013; Ora: 19:00

Cost: 30 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 25 ron

Locul desfasurarii: Grand Hotel Continental (Calea Victoriei 56, intrare din str. Ion Campineanu)

 

 

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.