Palatele stiute si nestiute ale Bucurestiului

0

Bucurestiul sau Micul Paris este presarat cu palate si case boieresti asupra carora s-a asternut timpul si, in multe cazuri, uitarea. Sunt cladiri mai mult sau mai putin ingrijite, pe langa care trecem si despre care uneori nu stim nimic, sau doar locuri unde odinioara s-au aflat astfel de comori arhitecturale.

Fundatia Calea Victoriei va invita incepand de joi, 4 decembrie, ora 19:00, sa descoperiti istoria unor cladiri impresionante din orasul nostru la atlierul Palatele stiute si nestiute ale Bucurestiului, sustinut de istoricul Anita Sterea.

Palatele celebre ale Bucurestiului, pornind de la Palatul Regal, Palatul Parlamentului, Palatul Cotroceni sau Palatul Victoria, se bucura de o mare mediatizare si conservare mai ales datorita institutiilor pe care le gazduiesc. Exista insa in Bucuresti Palate spectaculoase ce sunt mai putin cunoscute publicului larg: Palatul Printului Mostenitor sau Palatul Nuntiaturii Apostolice, cladiri foarte bine conservate, insa poate prea ascunse de ochii bucurestenilor.

Capitala a mai avut cateva palate remarcabile, despre care din pacate vorbim acum la timpul trecut. Cateva dintre palatele emblematice ale Capitalei de inceput de secol XX (Palatul Sturza, Palatul Functionarilor Publici etc.) au disparut in incendii sau demolari voite, dar merita aduse in discutie.

Va propunem asadar o serie de 3 intalniri in care vom discuta despre povesti stiute si nestiute despre cladirile emblematice ale orasului:

1. Palate celebre ale Bucurestiului: Palatul Regal, Palatul Parlamentului, Palatal Cotroceni, Palatul Patriarhal, Palatul Victoria, Palatul Stirbey, Palatul Ghica Tei.
2. Palate ascunse ale Capitalei: Palatul Printului Mostenitor – Kiseleff, Palatul Bragadiru, Palatul Nuntiaturii Apostolice, Palatul Kretulescu, Palatul Cesianu-Racovita, Palatul Elisabeta, Palatul Sutu, Palatul Aschint, Castelul Vlad Tepes, Palatul de Justitie).
3. Palate disparute din peisajul istorico-cultural al Bucurestiului: Palatul Sturza, Palatul Stirbey (Grivita), Palatul Artelor (Muzeul Militar) – Parcul Carol, Palatul Florescu, Palatul Societatii Functionarilor Publici.

Toate povestile vor fi insotite de imagini de arhiva sau contemporane.

Lector: Anita Sterea
Data incepere: 4 decembrie 2014; Ora curs: 19:00
Numar ateliere: 3; Frecventa: saptamanal, joi
Cost: 150 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 135 ron
Locul desfasurarii: Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1
Inscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO
Detalii pe www.victoriei.ro

Palatele stiute

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.